Krediti in posojila za podjetja, ki ne dobijo kredita na banki
PON-PET: 9.00-17.00
070 304 304
Domov | Novice | Družinsko podjetje

Družinsko podjetje

12.04.2020

Družinska podjetja so, z izjemo splošnih kriznih obdobij v gospodarstvu, najbolj ranljive v času, ko se menjujejo generacije. Prehod iz ene v drugo generacijo preživi le dobra tretjina podjetij. Seveda se delež skoraj prepolovi na prehodu iz druge v tretjo generacijo.

Družinske firme so pomembna oblika podjetništva, tukaj ne gre samo za lokalne gostilne, kmetije, trgovine in podobno. Poznamo družine, ki obvladujejo cele koncerne z mednarodno veljavo. Če jih omenim samo nekaj – Levi Strauss, Ford, BMW, Guiness, Benetton, Lego, Bata, ne nazadnje tudi Playboy Enterprises.

V Sloveniji seveda tako velikih podjetij nimamo. Tukaj sicer prevladujejo mala podjetja, nekaj pa jih je že zrastlo v srednja podjetja, ki jih pa še vedno nadzorujejo družine. Ta so v naši državi nastala predvsem zaradi »dragega« zaposlovanja in posledično so podjetniki bili primorani računati na pomoč družinskih članov.

Če v družinskem podjetju delajo večinoma člani družine, pa v večjih podjetjih držijo v rokah ves management. Oziroma v primeru, če je lastništvo že razpršeno, vsaj večinski delež v lasti ene družine.

Družinska podjetja so zelo  pomembnem del gospodarstva, prednost imajo ravno zaradi poslovnega in emocionalnega dela – ko se ta dva združita, predstavlja ogromno prednost pred ostalimi podjetji. Prednosti so tudi pri prenašanju znanja med generacijami, bistveno večji predanosti, zanesljivosti, dolgoročnem razmišljanju,… če ponazorim s primerom – npr, pri kakšnem večjem naročilu ni vprašanja, kdo mi bo pa plačal te nadure in potne stroške.

Bankirji imajo družinska podjetja zelo radi. Hkrati pa so finance v takih podjetjih zelo sporno področje; kako da ne  – mešata se poslovni in zasebni interes. A banke, predvsem tiste bolj konzervativne, hitro pogruntajo, da so naložbe tu varne.

Kljub vsemu pa so v času trenutne »koronakrize« družinska podjetja še bolj ranljiva, saj je vendar v firmi zaposlen večji del družine. Ker banke kljub prej omenjeni naklonjenosti zaostrujejo pogoje za pridobitev kredita, limitov in kakršnekoli oblike posojila. In ker kapitala v takih razmerah hitro zmanjka, pridejo v poštev sekundarni viri financiranja.

Če ste družinsko podjetje z dobrim poslovanjem in rednimi prilivi, boste pa v tem času potrebovali dodatno financiranje, ste na pravem naslovu. Izpolnite naš vprašalnik in kmalu vas bomo kontaktirali. Finančni viri so na voljo že v 24 urah.

Kreditni vprašalnik


Podjetniški naložbeni center
nudi sekundarne podjetniške finančne vire, ki so namenjeni predvsem mikro in malim slovenskim podjetjem, ki imajo dobro poslovanje, redne mesečne prilive in ustrezno zavarovanje ter v nekem trenutku ne dobijo kredita na banki.

Preverite možnost pridobitve kredita oz. posojila z izpolnitvijo kreditnega vprašalnika.