Krediti in posojila za podjetja, ki ne dobijo kredita na banki
PON-PET: 9.00-17.00
070 304 304
Domov | Novice | Najtežje do posojila : krediti za samozaposlene s.p. oz. samostojne podjetnike ali zakaj manjša podjetja težje dobijo kredit?

Najtežje do posojila : krediti za samozaposlene s.p. oz. samostojne podjetnike ali zakaj manjša podjetja težje dobijo kredit?

12.08.2016

Zakaj manjša podjetja težje dobijo kredit?

Zakaj manjša podjetja težje dobijo kredit, se vsi mali podjetniki nenehno sprašujejo. Odgovor na to vprašanje je težko dobiti, kljub temu pa vam morda lahko ponudimo nekaj odgovorov v naslednjih odstavkih.

Nepopolni poslovni načrti

Podjetje oziroma podjetnik mora dobro predstaviti svojo dejavnost in načrtovan razvoj. Vlogi za odobritev kredita bo vsak podjetnik vedno moral predložiti kvaliteten poslovni načrt, ki odraža dolgoročno strategijo, s ciljnimi trge in načrtom, kako pridobiti delež na teh trgih. Poslovni načrt mora vključevati tudi strokovno oceno trenutne situacije trga, dejavnost in podjetja.

Ne pozabite, da se mora poslovni načrt nenehno dopolnjevati in nadgrajevati. Več o poslovnem načrtu si lahko preberete tukaj.

Pomanjkljiva letna poročila

Dodatna težava so manj natančna poročila ali nerevidirane bilance. Manjša podjetja ali podjetniki posamezniki morda sami vodijo svoje knjigovodstvo in so zato letna poročila nepopolna in pomanjkljiva.

V tem primeru vam lahko pomagamo na naši delavnici Zaključna bilanca za leto 2013 oziromaKako voditi svoje enostavno knjigovodstvo.

Pomanjkanje zavarovanj

Na drugi strani imajo mala podjetja vedno malo kapitala, zato je zavarovanje posojila zelo težko. To pomeni za banko veliko tveganje. Poleg tega so manjša podjetja velikokrat tudi začetniki, ki še težje dobijo kredit, saj ne izpolnjujejo pogojev kot so bonitetna ocena ali letna bilanca, saj te zaradi kratke dobe poslovanja še nimajo.

Pripravila M. Guček

Kreditni vprašalnik


Podjetniški naložbeni center
nudi sekundarne podjetniške finančne vire, ki so namenjeni predvsem mikro in malim slovenskim podjetjem, ki imajo dobro poslovanje, redne mesečne prilive in ustrezno zavarovanje ter v nekem trenutku ne dobijo kredita na banki.

Preverite možnost pridobitve kredita oz. posojila z izpolnitvijo kreditnega vprašalnika.