Krediti in posojila za podjetja, ki ne dobijo kredita na banki
PON-PET: 9.00-17.00
070 304 304
Domov | Novice | Kako financirati novoustanovljeno podjetje?

Kako financirati novoustanovljeno podjetje?

27.05.2020

Ustanovitev podjetja je lahko zelo vznemirljivo, vendar si morate pred ustanovitvijo postaviti ključno vprašanje: Kako ga boste financirali? Dobra novica je, da je za podjetnike, ki potrebujejo denar za začetek poslovanja, na voljo veliko različnih načinov financiranja. Preberite ta poglobljeni članek, če želite izvedeti, kako financirati novo podjetje.

Različne metode financiranja novega podjetja

Obstaja več načinov financiranja podjetja in nekateri načini bi vašemu podjetju bolj ustrezali kot drugi. Razumevanje, kako deluje vsak od njih in kaj je dobro (ali slabo) o različnih možnostih financiranja podjetij, je ključnega pomena na lastni podjetniški poti. Tu je osem načinov, kako financirati novo podjetje:

  • Prihranki
  • Kreditne kartice
  • Prijatelji in družina
  • Angelski vlagatelji
  • Množično financiranje
  • Klasično posojilo
  • Faktoring
  • Sekundarni viri

1. Prihranki

Prva možnost za financiranje novega podjetja je črpanje denarja iz vaših osebnih prihrankov. Če boste ustanovili podjetje z gotovino, pomeni, da ne boste zapadli v dolgove takoj ob začetku poslovanja. Če bi želeli takoj po ustanovitvi ustvarjati pozitiven denarni tok, bi bilo verjetno težko plačevati (vračati kredit) posojilodajalcu. Po drugi strani je uporaba lastnih denarnih sredstev za financiranje majhnih podjetij za vas osebno tvegana. Če podjetje ne deluje, ste porabili trdo prigaran denar, ki ste ga vložili ob ustanovitvi podjetja. Še posebej je tvegano začeti podjetje s prihranki, če ustanovitve s.p. Samostojni podjetniki do obveznosti odgovarjajo z vsem svojim premoženjem. Premoženje podjetja se ne razlikuje od premoženja nosilca dejavnosti.

2. Kreditne kartice

Kreditne kartice lahko ponudijo kratkoročno rešitev podjetjem, ki potrebujejo omejeno in manjšo količino sredstev za poplačilo stroškov.

Če razmišljate o kreditni kartici za financiranje novega podjetja, se prepričajte, da razumete razliko med osebnimi in poslovnimi karticami. Osebno kreditno kartico lahko uporabljate za poslovne stroške, vendar se lahko pride do zmede v računovodstvu ter pri obračunu davkov iz poslovanja. Poslovno kreditno kartico pa je možno uporabljati samo za poslovne stroške. Priporočamo vam uporabo kreditne kartice samo za manjše poslovne nakupe, medtem ko za investicije predlagamo iskanje virov financiranja drugje.

3. Prijatelji in družina

Prijatelji in družina so naš podporni mehanizem čez življenje. V kolikor verjamete v vašo poslovno idejo, lahko razmislite o tem, da vam denar posodijo prijatelji in družina. Še posebej je ta način financiranja za vas ugoden, v kolikor nimate osebnih prihrankov in niste kreditno sposobni.

Glavna prednost posojila pri prijateljih in družini je ta, da vam bodo morda ponudili boljše pogoje kot posojilodajalec, še posebej, če predpostavljamo, da vam ta denar podarijo. Tak primer je recimo, če vam starši posodijo 5.000EUR brez obresti. Brez dvoma lahko rečemo, da bi težko našli podobno ponudbo pri tradicionalnem posojilodajalcu ali pri sekundarnih virih financiranja. Kar morate upoštevati pri zadolževanju od ljudi, ki jih poznate, je, s kakšno verjetnostjo bo vaše podjetje uspešno. Če nimate denarnega toka za vračilo tovrstnih osebnih posojil, bi to lahko škodilo vašim odnosom.

4. Angelski vlagatelji

Angelski vlagatelji in tvegani kapital sta dve možnosti, kako financirati podjetje, ki ne vključuje izposoje denarja. Namesto tega v bistvu prejemate sredstva od posameznikov ali podjetij, ki vlagajo v ustanovljeno podjetje. Angelski vlagatelji so še posebej znani na področju start up-ov.

Delo z angelskimi vlagatelji za financiranje podjetja ima nekaj ključnih prednosti, predvsem v tem, da denarja, ki ga dobivate, ni treba vračati. To pomeni, da če iz katerega koli razloga vaše podjetje ne uspe, vam ne preostane obremenjujoče poplačilo dolga poslovnega posojila. V primerjavi s pridobitvijo poslovnega posojila, v višini morda 100.000 ali 500.000 EUR, boste morda lahko z angelskimi vlagatelji zbrali milijonska sredstva.

Vendar pa vseeno sprejmete določeno mero kompromisa. Če sprejmete financiranje od angelskih vlagateljev ali podjetij tveganega kapitala, je to običajno pod pogojem, da svojim vlagateljem ponudite lastniški delež v vašem podjetju. Z drugimi besedami, odpovedujete se nekaj lastništva in nadzora nad poslom v zameno za kapitalsko naložbo. To je nekaj, s čimer morate biti sprijaznenii, preden raziskujete angelske naložbe ali financiranje tveganega kapitala.

5. Množično financiranje

Množično financiranje je še en način zbiranja denarja od skupine posameznikov za financiranje vašega podjetja. Obstajajo platforme za množično financiranje, ki pomagajo zagonskim podjetjem, kot je na primer platforma Kickstarter. Na platformi ustvarite predlog vrednosti, v katerem natančno navedete, koliko denarja potrebujete in za kaj se bo porabil. Vlagatelji si ogledajo vaš predlog in se odločijo, ali želijo vložiti v vaše podjetje ali ne.

Nekatere platforme za množično financiranje temeljijo na nagradah. To pomeni, da namesto, da denar vrnete vlagateljem, jim v zameno ponudite nagrado. Na primer, vaše podjetje se lahko ukvarja z razvojem nove pametne ure, prototip pa bi lahko ponudili svojim največjim podpornikom.

6. Klasično posojilo

Klasično posojilo na banki je en izmed bolj tradicionalnih virov financiranja. Odlična stvar pri posojilih je, da obstaja toliko različnih možnosti, glede na vaše poslovne potrebe. Med njih spadajo kratkoročna, dolgoročna posojila, posojila za razvoj, financiranje opreme ipd. Na te točki pa ne smete pozabiti, da je posojilo na banki precej težko dobiti, še posebej, če ste podjetje ravnokar ustanovili.

Pridobitev posojila na banki je velikokrat dolgotrajen proces, saj od vas zahtevajo veliko papirologije kot so na primer potrdila o zavarovanju posojila in podobno. V kolikor sredstva potrebujete hitro, saj bi drugače zamudili poslovno priložnost, vam svetujemo, da poiščete drugačne vire financiranja. To so predvsem sekundarni viri financiranja, o katerih bomo pisali več v nadaljevanju članka.

7. Faktoring

Faktoring se mnogokrat uporablja kot sopomenko za odkup terjatev. V resnici gre za zelo podobni aktivnosti, ki pa se v svojem značaju razlikujeta v eni stvari. To je ročnost odkupa terjatev. Pri odkupu terjatev gre za enkratni posel, faktoring pa pomeni, da se trajen odkup terjatev s celostno storitvijo. Faktoring lahko uporabite, ko že imate nekaj strank in denarni tok. S faktoringom izkoriščate svoje neporavnane terjatve in si tako sposodite denar za nemoteno poslovanje podjetja. Slaba stran je, da lahko faktoring postane drag, saj lahko posojilodajalci zaračunajo provizijo, ne pa standardne letne odstotne stopnje.

8. Sekundarni viri

Morda nimate veliko osebnih prihrankov, družine in prijateljev, ki bi bili sposobni investirati v vaše podjetje, se ukvarjate z dejavnostjo, ki nima potenciala za pridobivanje angelskih investicij, poleg tega pa na banki niste dobili posojila – verjamete ali ne, večina podjetnikov se na neki točki znajde v situaciji, ko je pridobivanje finančnih sredstev izjemno težavno.

V podobnih situacijah ali pa v situacijah, ki so popolnoma edinstvene vašemu podjetju, lahko vire financiranja iščete tudi na tako imenovanem trgu sekundarnih virov financiranja. Sekundarni viri financiranja so po navadi kratkoročna posojila, z ročnostjo enega ali dveh let. Količina denarja, ki si ga lahko sposodite, je odvisna od tveganja vašega podjetja in od podjetja, ki vam ta denar posodi. V PNC poslujemo na način, da vašim potrebam čim bolj in čim hitreje ugodimo. Želimo si, da naše stranke pridobijo sredstva v samo 24 urah. S takim načinom delovanja lahko podjetnikom v Sloveniji omogočimo, da nemoteno poslujejo v primerih, ko dobijo nepričakovano naročilo, se jim pokvari stroj in ne dobijo posojila na banki ipd. Pri nas so zaposleni profesionalci, ki vam vsak dan svetujejo pri različnih poslovnih zagatah.

Ali vas zanima, kako dobiti denar hitro? Ne oklevajte in rešite naš vprašalnik, s katerim boste v nekaj minutah prišli do personalizirane ponudbe kreditiranja vašega podjetja. V kolikor pa imate več vprašanj, se lahko obrnete na nas vsak delovnik na 070 304 304.

KREDITNI VPRAŠALNIK

Kreditni vprašalnik


Podjetniški naložbeni center
nudi sekundarne podjetniške finančne vire, ki so namenjeni predvsem mikro in malim slovenskim podjetjem, ki imajo dobro poslovanje, redne mesečne prilive in ustrezno zavarovanje ter v nekem trenutku ne dobijo kredita na banki.

Preverite možnost pridobitve kredita oz. posojila z izpolnitvijo kreditnega vprašalnika.