Krediti in posojila za podjetja, ki ne dobijo kredita na banki
PON-PET: 9.00-17.00
070 304 304
Domov | Novice | Razlika med kreditom in posojilom ter pravilni izbor finančnih virov

Razlika med kreditom in posojilom ter pravilni izbor finančnih virov

09.04.2020

Ali je kakšna bistvena razlika med besedo kredit in besedo posojilo? Iskreno povedano, nimam pojma, ampak dajmo malo logično razmišljati. Verjetno je obstajala beseda posojilo veliko prej kot pa beseda kredit, ker se je po moji oceni beseda kredit pričela uporabljati predvsem z ustanovitvijo bank, ki so vpeljale svoje termine za financiranje. Zanimivo bi bilo pogledati, kakšna ročnost in kakšna obrestna mera je bila nekdaj za posojila oz. kako so te stvari potem pričele uporabljati banke. Verjetno v starem Rimu ni bilo točno določenih dob posojil, obrestne mere za posojila ali določenega kakšnega drugega pravnega temelja. Čeprav samo pravo izvira ravno iz rimskega časa, so verjetno na tiste svoje voščene tablice tudi te stvari pisali in tudi začeli z zemljiškim dolgom oz. hipoteko. Skratka, verjetno so bili napredni. Ampak še vedno mislim, da so uporabljali termin posojilo in ne kredit.

Po spominu menim, da so denar izumili Feničani, posojila pa so potem pričeli nuditi Židi oziroma so celo oni “izumili” sistem bančnega kreditiranja. Kakorkoli že, tukaj je sedaj samo debata o tem, katera beseda je bila prej rabljena – ali so to bili krediti, ali so to bila posojila. Kot zapisano menim, da so to bila posojila.

Ne glede na to, pa smo se že v uvodu tega članka vprašali, ali so imele prve finančne ustanove že tako razdelano vse okoli višine obrestne mere, ročnosti, zavarovanj itd., ali je potek posojil takrat potekal drugače. Za vse tiste, ki bi to morebiti lahko vedeli, ali imate kakšno spletno povezavo do takšnega članka, dajte poslati na naš elektronski naslov te zadeve, ker bi me prav zanimalo to prebrati.

Tako smo nekaj sto, ali nekaj tisoč let kasneje ustanovili naše podjetje, kjer ponujamo kratkoročne kredite za podjetja, ki ne dobijo posojila na banki in smo kar dodobra izoblikovali sistem kreditiranja, kar se tiče ročnosti, višine obrestne mere, vsebino pogodbe in načina zavarovanja, kar verjetno pred toliko leti še ni bilo tako izoblikovano. Še vedno se lahko sam produkt izboljša in se bo tudi verjetno tekom let izboljšal, ker se sproti vidijo lahko vse prednosti in slabosti in področja, ki jih je mogoče še dodatno izboljšati.

Na osnovi tega vabimo vsa podjetja, da si ogledajo našo spletno stran, predvsem tista podjetja, ki iščejo kredit ali posojilo in ga ne dobijo na banki. Prav tako pa lahko preveri tako podjetje svojo kreditno sposobnost preko našega kratkega kreditnega vprašalnika (KREDITNI VPRAŠALNIK).

Kreditni vprašalnik


Podjetniški naložbeni center
nudi sekundarne podjetniške finančne vire, ki so namenjeni predvsem mikro in malim slovenskim podjetjem, ki imajo dobro poslovanje, redne mesečne prilive in ustrezno zavarovanje ter v nekem trenutku ne dobijo kredita na banki.

Preverite možnost pridobitve kredita oz. posojila z izpolnitvijo kreditnega vprašalnika.