Krediti in posojila za podjetja, ki ne dobijo kredita na banki
PON-PET: 9.00-17.00
070 304 304
Domov | Novice | Ali se trend naraščanja vrednosti delnic v 2021 nadaljuje

Ali se trend naraščanja vrednosti delnic v 2021 nadaljuje

28.07.2021

Ali se trend naraščanja vrednosti delnic v 2021 nadaljuje

Od padca trgov zaradi korone marca 2020 se trend naraščanja vrednosti delnic na borzah z izjemo nekaj krajših zastojev, nadaljuje. Predvsem mlajši vlagatelji naj bi začeli kupovati po ugodnih cenah, ob tem pa se analitiki sprašujejo ali se bo prav iz istega razloga ta trend kmalu tudi končal. Vrednosti delnic namreč niso več nizke, ravno obratno, večinoma so višje kot pred omenjenim padcem.

Koronska kriza je pognala trg v rdeče številke

Minilo je skoraj leto in pol, odkar se je korona virus, ki je bil sprva identificiran na Kitajskem, prvič razširil po vsem svetu in se je epidemija spremenila v pandemijo. Nato je marca 2020 prišlo do strmoglavljenja vrednosti najpomembnejših delniških indeksov, kot sta Dow Jones in NASDAQ Composite. Indeksi so se znašli v prostem padu, v času koronske krize pa je tudi cena nafte prvič padla na negativno stopnjo.

Krediti za podjetja, posojila za podjetja, ne nazadnje tudi finančni viri oziroma finančni viri za poslovanje podjetij so usahnili in gospodarstvo po vsem svetu je za hip zastalo. V upanju vzpodbuditi vlaganja v gospodarstvo so centralne banke znižale obrestno mero ter uvedle različne pakete ukrepov.

Kmalu zatem pa se je začela faza okrevanja, ki ni prinesla le vrnitve na staro cenovno raven, temveč je povzročila tudi doseganje novih višjih vrednosti delnic na trgih. Zlasti tehnične delnice, kot so Amazon, Apple, Facebook in celo Netflix, so imele koristi od neizogibnega premika k digitalizaciji, ki je šel z roko v roki z ukrepi za zadrževanje virusa. Od takrat pa se dvigovanje vrednosti delnic le nadaljuje. Čeprav so tudi v tem času prisotne kratke negativne tržne tendence, trend očitno kaže v smeri dviga vrednosti. Vendar so vseeno nekateri trgovci postali zaskrbljeni, saj se sprašujejo ali se zaradi prehitrega dviga vrednosti obeta še en velik padec.

Vpliv delta različice virusa

Največja trenutna skrbi analitikov je prisotnost nove tako imenovane delta različice koronavirusa. Mutacija bolezni, ki so jo prvič odkrili v Indiji, velja za bistveno bolj nalezljivo kot prejšnje oblike. Skrb, da bo ameriška centralna banka FED, zaradi nove različice virusa in tveganj, ki jih prinaša, spremenila svojo izredno ohlapno denarno politiko, vznemirja tudi vlagatelje. Pozitivno misleči strokovnjaki menijo, da bodo močne bilance podjetij kot tudi potreba po obnovi zalog in naložb, bolj verjetno vodila k nadaljevanju vzpona, kot pa v smeri padca in to navkljub novim različicam virusa. Temu mnenju se pridružujejo tudi analitiki UBS in JPMorgan.

Rast vse do leta 2022 in vključevanje mladih vlagateljev

Analitiki tako menijo, da se bo ponoven vzpon ponovno začel takoj, ko se bodo napete razmere okoli delta različice virusa umirile. Razlog za znatno povečanje proti koncu leta je tudi kombinacija nizkih in stabilnih obrestnih mer. Posledično bo rast, čeprav imamo za seboj vrhunec rasti zaslužka na borzah, še naprej močna do začetka leta 2022. Nekateri tržni strokovnjaki celo menijo, da ni dokazov, da je preseganje najvišje rasti dohodka razlog za prodajo po tržni ceni. Slednje implicira verjetno nadaljnjo rast vrednosti delnic.

Pandemija je tudi zagotovila, da se je skupina delniških trgovcev nekoliko bolj diverzificirala. Od začetka krize so namreč po ugotovitvah analitikov kupovali delnice po nizkih cenah predvsem mlajši vlagatelji. Mladi vlagatelji, ki jih zaradi priljubljene aplikacije za trgovanje pogosto imenujejo Robinhood trgovci, pogosto oddajajo naročila ko vrednosti začno padati. Gre za tako imenovano »Buy the Dip” strategijo oziroma »vstopi v potop«. Še posebej zanimivo je to opažanje v zvezi z gibanjem WallStreetBets, med katerim se številni mali vlagatelji zbirajo na spletnih portalih, kot sta Reddit in Twitter ter izmenjujejo informacije na temo trgovanja z delnicami. Na začetku leta so na primer udeleženci spletne skupnosti v veliki meri kupovali delnice, kot sta GameStop in AMC, proti katerim so stavili predvsem hedge skladi, ki so s špekulativnimi »short« pozicijami stavili na padec in ga želeli tako tudi doseči. S temi nakupi je spletna skupnost povzročila kratek pritisk in povečala vrednost delnic, hedge skladi, torej špekulanti, ki so stavili in povzročali padec vrednosti, pa so imeli ogromne izgube, eden od hedge skladov pa je po napadu majhnih vlagateljev moral celo popolnoma zapreti vrata.

Dejstvo, da zlasti mlajši vlagatelji kupujejo več, kadar so cene nizke, ima tako konkretne posledice za borzo. Letos se je S&P 500 že petkrat zaključil, približno tri odstotke pod najvišjo vrednostjo vseh časov. Nato je vedno nastopila faza okrevanja, ki je s seboj prinesla spet nov rekord. Tudi tu so se mladi vlagatelji hitro vključili in sicer tako, da so zelo hitro vstopili in tudi delnice kupili zelo hitro in to je eden od razlogov, da ni prišlo do popolnega 10 odstotnega popravka oziroma padca vrednosti pred ponovno rastjo. Vsak tak »potop« oziroma padec je bil korigiran z nakupi in v enem tednu ali dveh takoj uravnotežen, oziroma je vrednost celo presegla vrh pred padcem.

Vsi niso optimistični

Del analitikov Bloomberga pa meni, da je proces »vstopi v potop«, dolgoročno le zavlačevanje neizbežnega in sicer ponovnega padca vrednosti delnic, pred nami pa naj bi bila močna medvedja faza. V poročilu analitikov je bilo tudi zapisano, da vodilni kazalniki kažejo, da je v tem času padec tečajev delnic zelo verjeten.

Morgan Stanley Wealth Management celo navaja, da so razmere na ameriškem borznem trgu podobne tistim, preden je leta 2000 počil dot-com mehurček. Številna tehnološka podjetja so namreč lahko zelo uspešno izkoristila koronsko krizo. Po eni strani je to posledica dejstva, da so prizadevanja za izogibanje stikom znatno napredovala pri digitalizaciji. Po drugi strani pa so mednarodne centralne banke izjemno zrahljale svojo monetarno politiko, da bi ublažile gospodarske posledice koronske krize. Zlasti tehnološka podjetja imajo koristi od nizkih obrestnih mer, ker imajo običajno relativno visok dolžniški kapital.

Morgan Stanley Wealth Management vidi vse večje tveganje za 15-odstotni popravek na borzi, torej padec pred ponovnim dvigom. O tem poroča “Markets Insider” in se sklicuje na pismo bankirke družbe Morgan Stanley. 15 odstotkov bi ravno predstavljalo plus, ki ga je S&P 500, ki odraža gibanje na ameriški borzi, dosegel od začetka leta do julija 2021. Morgan Stanley je svoje opozorilo utemeljil z zelo visokimi ocenami, ki so jih tehnološke delnice lahko dosegle zahvaljujoč nizki obrestni politiki FED. Razmerje med ceno in prodajo v tehnološkem sektorju pa se je sedaj povzpelo na raven, ki ni bila dosežena že od vrhunca dot-com mehurčka leta 2000.

Grožnja padca vrednosti delnic tehnoloških družb ogroža tudi širši delniški trg, saj imajo delnice tehnoloških gigantov v S&P 500 bistveno večji ponder kot leta 2000. Delnice tehnoloških gigantov so odgovorne tudi za to, da je razmerje med ceno in prodajo S&P 500 trenutno za 50 odstotkov višja oziroma višja kot kdaj koli prej.

Ranljiv tehnološki sektor

Morgan Stanley Wealth Management vidi težavo sedanjega stanja v tem, da so donosnost in dobiček tehnološkega sektorja ranljivi. Sektor se sooča z nepredvidenimi vetrovi – od naraščajočih stroškov faktorjev, šibkejšega dolarja, močnejše konkurence, višjih davkov, strožje regulacije in kritičnih kupcev. Med tem pa se trg še naprej z majhnimi koraki bori, da bi dosegel najvišje vrednosti. Napovedi postajajo vedno bolj nejasne, tveganje za popravek in s tem padec, pa se povečuje.

Kaj je storiti vlagateljem

Trenutno se vlagateljem svetuje, naj se pri odločanju o naložbah osredotočijo na temeljne podatke o zaslužku družb v katere vlagajo. Poleg tega bi vlagatelji lahko razmislili, ali bi radi v svoj portfelj vključili

Obveznice oziroma druge podobne vrednostne papirje, da bi se tako zavarovali pred morebitnimi dvigi obrestnih mer. Zadnje čase pa se analitiki nagibajo tudi v smeri nakupa delnic iz držav nastajajočih trgov.

Delnice nastajajočih trgov

V številnih portfeljih so še vedno očitno premalo zastopane delnice nastajajočih trgov, ki ponujajo priložnost za znatne donose. Vseeno pa je pri vlaganjih v takšne delnice potrebno upoštevati nekaj stvari.

Delnice na trgih v vzponu že dolgo niso posebej priljubljene, donosnost namreč zaostaja za donosom svetovnih indeksov. Je pa ta razred po mnenju nekaterih analitikov postal precej bolj privlačen.

Kot je izmeril indeks MSCI Emerging Markets Index, so delnice nastajajočih trgov v zadnjih petih letih pridobile približno 76 odstotkov vrednosti, vključno z dividendami, kar ustreza letni donosnosti 12 odstotkov. Kratkoročno in srednjeročno so bili doseženi precej privlačni donosi, dolgoročno pa so bilance stanja v preteklosti bile videti manj rožnate. Če pogledamo zadnjih deset let, dobimo le 4,5-odstotno donosnost na leto.

Azijske delnice so imele za seboj slabo desetletje, a so po umiritvi korona krize spet prišle na svoj račun. Zdi se, da so si tudi investitorji povrnili pogum in se vedno bolj zanašajo na ta razred delnic. Tako je v prvi polovici leta 2021 steklo 127 milijard ameriških dolarjev v sklade nastajajočih trgov po vsem svetu. Razlog za to so verjetno pričakovane razmeroma visoke stopnje rasti v državah v vzponu. Mednarodni denarni sklad IMF pričakuje 6-odstotno povprečno gospodarsko rast, kar je le nekoliko višja od globalne ocene Svetovne banke, ki znaša 5,6 odstotka. Dolgoročno bo dinamika spet narasla, zlasti v Aziji, saj se je tam uveljavila močna in inovativna baza industrijskih podjetij.

Čeprav so kitajske delnice v zadnjem času pod pritiskom zaradi novih predpisov, bi to vseeno lahko imelo srednjeročne in dolgoročne pozitivne učinke, posledično pa tudi večjo konkurenčnost. Zato je sedaj čas, ki predstavlja primerno vstopno točko za dolgoročne vlagatelje, ki nimajo kitajskih delnic ali jih imajo le malo. Analitiki predvidevajo, da bodo delnice iz azijskih držav imele najboljše rezultate v naslednjih petih letih in pričakujejo povprečno donosnost okoli 11 odstotkov. Pri tem vidijo tudi potencial pri delnicah družb iz Vietnama in Indije.

Številne banke in družbe, vidijo poleg delnic priložnost tudi pri obveznicah hitro razvijajočih se trgov. Pri tem ocenjujejo zlasti kitajske državne obveznice kot privlačno naložbo. Strokovnjaki pišejo, da so v preteklosti pritegnili pozitivno pozornost zaradi relativno visokih donosov in stabilnosti v težkih tržnih fazah.

Kreditni vprašalnik


Podjetniški naložbeni center
nudi sekundarne podjetniške finančne vire, ki so namenjeni predvsem mikro in malim slovenskim podjetjem, ki imajo dobro poslovanje, redne mesečne prilive in ustrezno zavarovanje ter v nekem trenutku ne dobijo kredita na banki.

Preverite možnost pridobitve kredita oz. posojila z izpolnitvijo kreditnega vprašalnika.