Krediti in posojila za podjetja, ki ne dobijo kredita na banki
PON-PET: 9.00-17.00
070 304 304
Domov | Novice | Bančni krediti in posojila. Posoja denarja, financiranje in kreditiranje podjetij ter samostojnih podjetnikov. Podjetniški naložbeni center, krediti in posojila za podjetja

Bančni krediti in posojila. Posoja denarja, financiranje in kreditiranje podjetij ter samostojnih podjetnikov. Podjetniški naložbeni center, krediti in posojila za podjetja

08.11.2016

Odprtje poslovnega računa ni več obvezno

Ste pravkar odprli podjetje in se sprašujete ali je potrebno imeti poslovni račun ločeno od osebnega računa? V kolikor se sprašujete takšna in podobna vprašanja naj najprej povemo kaj sploh je poslovni račun.

Poslovni račun je račun, ki ga podjetnik ima za opravljanje poslovnih storitev. Kar nekaj govora je bilo na temo o križanju poslovnega z osebnim računom. Sedanjost pa je takšna, da je uporaba poslovnega računa v kombinaciji z osebnim računom nujna, če ne že direktno z zakonom določena. Veliko podjetnikov je oddalo prošnjo in pobudo, zakaj poslovni račun ni osebni račun. Osebni račun, če najprej omenimo, je račun, ki ga oseba uporablja v lastne, privatne namene.

Prednosti združitve računa

Prednost je prav gotovo ta, da odkar je račun združen, ima podjetnik eno kartico manj, posledično ima en račun manj. Ker odprtje poslovnega računa ni potrebno, pa to z vidika stroškov pomeni ustrezen prihranek na letni ravni. Plačuje provizijo za zgolj en račun. V primeru uporabe spletne banke plačuje eno provizijo za spletne storitve. Takšni in drugačni razlogi so zelo privlačni in nam dajejo ustrezne pomisleke glede  poslovnega računa. Prednosti so torej predvsem nižji stroški vzdrževanja. V praksi pa to ni ravno nujno. Zakaj? Predvsem zaradi tega, ker opravljamo vse nakupe, tako osebne kot nakupe vezane s podjetjem.

Kaj je tu slabega se sprašujete? Slabo je to, da potem skozi čas podjetnik ne loči kaj je bilo oziroma kateri nakup je bil potreben z vidika poslovanja in kateri z vidika interne uporabe. V kolikor imamo združen račun to predstavlja manjšo preglednost nad podatki, nad izdanimi računi in tudi prejetimi računi.

Predvsem ob koncu leta, ko bo potrebno oddati davčno napoved imamo lahko kar nekaj težav. Vsako kupnino bo potrebno ustrezno argumentirati in dokazovati, da je bila davčno upravičena ali pa ne.

Torej pomislite in naredite malo analizo trga, kaj je bolje, ustanovitev poslovnega računa v kombinaciji z osebnim ali zgolj poslovni račun ločen od osebnega.

Kako financirati podjetje?

Iskanje finančnih sredstev za vaše podjetje lahko predstavlja velik izziv, ne glede na to, ali gre za financiranje startupa, širjenje podjetja ali pomanjkanje denarja za plačila zaposlenih. V nadaljevanju si lahko preberete nekaj predlogov, kje lahko dobite dodatno financiranje za vaše podjetje.

1. Bančno posojilo

Najbolj klasična možnost je najem bančnega posojila. Ta možnost je najbolj znana in zato tudi najbolj razširjena, vsekakor pa ni najbolj varna in varčna, poleg tega, si tega ne more privoščiti vsako podjetje. Bančno posojilo priporočamo takrat, ko je to edina možnost.

2. Kreditna kartica

Kreditna kartica je zelo priročen in enostaven sistem plačevanja, vendar je še bolj nevaren kot bančno posojilo. Vsak mesec boste vzeli le minimalno denarja, toda to lahko vodi do naenkrat velikih vsot. Kreditna kartica je primerna, če z njo znate ravnati zelo odgovorno.

3. Množično financiranje ali Crowdfunding

Množično financiranje je vse bolj popularno med startupi zaradi več razlogov. Prvi je, da nimate nikakršnega tveganja za pridobljen denar. Seveda imate odgovornost do donatorjev, da dokončate obljubljeno delo, toda to ne bi smelo biti problem, če ste svoj projekt dobro načrtovali. Drugi razlog je, da z načinom množičnega financiranja lahko hkrati preverite svoj trg. Če so ljudje navdušeni nad vašo ponudbo, bodo zanjo plačali. Ima pa množično financiranje tudi slabo plat.  Težko je pridobiti dovolj pozornosti, da vas ljudje sploh opazijo. Kar pomeni, da lahko imate dober produkt, vendar ne zberete dovolj denarja, ker vas niso opazili.

4. Faktoring

Če vaše podjetje že posluje, potem je ena izmed najboljših izbir faktoring. Če imate dolžnike, ki vašemu podjetju še niso plačali računa, se lahko odločite za odkup dolga. Faktorinško podjetje vam dejansko plača, da prevzame vaše dolžnike. Seveda za malenkost nižjo ceno.

5. Pridobite pozornost investitorja

Ogromno je investitorjev, ki le čakajo na perspektivna podjetja, v katera bi lahko vložili svoj denar. Če imate dovolj zaupanja v svoj produkt ali storitev, potem morate najti še investitorja, ki bo z vami čutil enako. Slaba plat te možnosti je, da si investitor prilasti del vašega podjetja in s tem pridobi tudi nekaj besede nad vašim poslovanjem.

6. Posojilo družine ali prijateljev

To je lahko le najboljša ali najslabša možnost. Najbližji imajo najnižjo obrestno mero in največje zaupanje v vas. Kakorkoli, če denarja ne boste morali vrniti, imate lahko takšne prijatelje in družino, ki vam bo to odpustila, ali pa se bodo vaši odnosi skrhali. V življenju pa ni nič pomembnejšega od dobrih družinskih in prijateljskih vezi.

Na kratko o poslovnem računu

Če razmišljate o ustanovitvi novega podjetja, morate poleg poslovnega načrta in raziskave trga razmisliti o poslovnem računu, katerega vrsta je odvisna od vrste podjetja. Pri slednjem se lahko odločite za s.p. ali za d.o.o. Grobo rečeno, je razlika med njima ta, da imate pri samostojnem podjetju lahko odprt kar osebni račun za namene poslovanja, vendar mora biti ta kljub temu ločen od vašega dejanskega osebnega računa, medtem ko morate imeti pri d.o.o. dejansko odprt poslovni račun. To je zato, ker samostojni podjetnik odgovarja z vsem svojim osebnim premoženjem, pri družba z omejeno odgovornostjo pa podjetnik odgovarja le z denarjem, ki je last podjetja. Prav tako podjetnik ne mora kar vzeti denarja iz d.o.o. za svoje osebne potrebe, medtem kot to pri s.p. lahko stori.

Ker se tipa obeh podjetij med seboj razlikujeta, se razlikuje seveda tudi način za odprtje novega poslovnega računa. V primeru d.o.o. morate za odprtje podjetja imeti že neko količino vrednosti začetnega kapitala. Ker brez podjetja ni poslovnega računa, začetni kapital naložite na začasni poslovni račun. Tega pri s.p. ni potrebno, ker tam pač ne potrebujete začetnega kapitala.

Na trgu je veliko ponudnikov, kjer lahko odprete svoj račun za poslovanje. Kateri ponudnik bi bil za vas najprimernejši je odvisno od primera do primera, pa tudi od časa do časa, saj se konkurenca vedno spreminja po svoji ponudbi. Vsekakor pa boste imeli, ne glede na to, kje boste račun odprli, za to dodatne stroške. Strošek poslovnega računa ne bi smelo biti preveč za vaše podjetje (mesečno okoli 15 evrov). Stroški se seveda z vsako izvedeno transakcijo višajo.

V objavi se nismo preveč spuščali v to, kateri bančni ponudniki so najboljši za svojo ceno, zatorej naj to vprašamo kar vas bralce, katere banke se vam zdijo najboljše za odprtje računa za poslovno rabo?

Poslovni račun

Poslovni račun je nekaj kar potrebuje vsako podjetje. Podjetnik ga odpre ob registraciji podjetja na izbrani poslovni banki – velikih razlik glede na banko pri kateri podjetnik odpre poslovni račun ni, vsaj kar se tiče dnevnega poslovanja. Kljub temu pa razlike obstajajo, predvsem v ceni, fleksibilnosti banke ter sistemu e-bančništva.

Kaj je poslovni račun?

Poslovni račun je skupna lastnost vseh podjetij, samostojnih podjetnikov ter vseh ostalih družb ter organizacij v Sloveniji. Posamezniki, ki opravljajo dejavnost, podjetja ter organizacije morajo imeti vsaj en transakcijski račun prek katerega plačujejo ter prejemajo denarna sredstva za vse posle, ki so povezani s podjetjem.

Poslovni račun podjetnik odpre že pri sami registraciji podjetja.

Postopek odpiranja računa pri ustanovitvi s.p. (Samostojni podjetnik)

  1. Podjetnik obišče (e-)VEM
  2. Izpolni potrebne obrazce ter pridobi akt o ustanovitvi
  3. Napoti se na izbrano banko ter odpre poslovni račun

Pri ustanovitvi s.p. se bančni poslovni račun odpre po tem, ko se opravi registracija podjetja (na VEM točki, e-VEM ali pri notarju) oziroma točneje, ko AJPES pošlje potrdilo o registraciji podjetja (sklep o registraciji).S tem sklepom se nato podjetnik odpravi na eno izmed poslovnih bank. Ta mu določi skrbnika računa, ki podjetniku pomaga izpolniti vlogo za odprtje poslovnega računa.

Postopek odpiranja račun pri d.o.o.

Pri ustanovitvi d.o.o. odpiranje računa poteka drugače, saj je potrebno za to obliko podjetja vplačati osnovni kapital. Tega se vplača po obisku VEM točke, kjer podjetnik pridobi akt o ustanovitvi podjetja oziroma družbeno pogodbo.

Osnovni kapital se vplača na tako imenovani začasni oz. depozitni poslovni račun.

V kolikor odpirate večosebni d.o.o. bodite pozorni, saj je potrebni pri večosebnih d.o.o. na banko prinesti tudi družbeno pogodbo – ta mora biti overjena pri notarju.

Za enoosebne d.o.o. zadostuje akt o ustanovitvi družbe (tega vam pomagajo pripraviti VEM točke ali notar).

Po odprtju začasnega poslovnega računa banka podjetniku izda potrdilo o vplačanem kapitalu s katerim se podjetnik nato spet napoti na (e-)VEM točko ali k notarju ter zaključi postopek ustanovitve podjetja – vpis v evidence AJPES ter na sodišče. Ko je družba vpisana v sodni register se podjetnik s sklepom o registraciji zglasi na banki kamor je vplačal osnovni kapital ter začasni račun pretvori v poslovni račun.

Kako poteka poslovanje s poslovnim računom v praksi

Čeprav podjetnik lahko določene stvari opravi prek spleta, se je vsaj v začetku poslovanja potrebno tudi fizično oglasiti na banki z osebnim dokumentom za odprtje računa ter namene identifikacije. Vsaka oseba, ki jo podjetje oziroma lastniki podjetja pooblastijo za upravljanje s poslovnim računom, se mora oglasiti na banki ter opraviti idenfikacijo. Ponavadi je za upravljanje z računom zadolžen direktor podjetja, ki je v večini primerov tudi poslovodna oseba. Nekatere banke ločijo dve vrsti pooblastil: za razpolaganje z računom na banki ter prek e-banke.

Pooblastila za dostop do sredstev na poslovnem računu

Kljub temu, da je poslovodna oseba podjetja vpisana v ažuren seznam na AJPESu, vsaj nekatere naše banke svojih evidenc nimajo usklajenih s to bazo podatkov. Zato se vam lahko primeri, da čeprav ste poslovodna oseba podjetja (ter tako odgovorni in pooblaščeni za poslovanje podjetja) ne boste mogli dostopati do sredstev na vašem poslovnem računu, dokler se ne zglasite na matični enoti vaše banke ter opravite idenfifikacijo.

Lahko pa do njih dostopa nekdo, ki je bil morda nekoč poslovodna oseba v vašem podjetju, seveda če mu niste pooblastila preklicali.

Na to morate biti potrebno pozorni, saj se v nasprotnem primeru lahko pojavijo težave.

Svetujemo vam, da za poslovanje vašega podjetja uporabljate e-bančništvo. Elektronsko bančništvo oziroma poslovanje z banko prek spleta omogočajo vse banke, ki poslujejo v Sloveniji.

Kateri stroški so povezani z odprtjem poslovnega računa?

Poslovanje z banko ni majhen strošek. Za poslovni račun se zaračunava:

  1. nadomestilo za vodenje računa: za malo podjetje od 5 do 10 evrov na mesec,
  2. nadomestilo za uporabo e-banke: do 5 evrov na mesec,
  3. stroški transakcij (prilivi, odlivi): od 50 centov do 1 evrov na transakcijo.

Skupaj torej vodenje poslovnega bančnega računa za malo podjetje stane od 15 do 30 evrov mesečno.

Priporočamo vam poslovanje prek e-banke, saj podobno kot za zasebni račun velja, da so tovrstne transakcije cenejše kot transakcije na banki. Po drugi strani pa je drži tudi to, da je poslovanje prek e-banke povezano z začetnimi stroški: to je v večini primerov pametna kartica + čitalnik (skupaj to stane okoli 100 evrov – to zadostuje za več let), v nekaterih primerih pa zadostuje digitalno kvalificirano potrdilo, ki stane od 10 do 15 evrov na leto.

Vir: Zavod mladi podjetnik

Kako podjetnik zmanjša stroške?

Podjetnik, ki začenja na novo velikokrat opravlja vse naloge – tako tiste za katere je usposobljen, kot tudi takšne, ki mu povzročajo preglavice in zanj porabi veliko preveč časa.

Predstavljamo vam 3 nasvete kako delati manj in hkrati zaslužiti več.

1. Vodite evidence dela, planirajte svoje delo in delo svojih sodelavcev.

Podjetnik mora znati pravilno ovrednotiti vse stroške. Vedeti mora katera naročila mu prinašajo dobiček in katera izgubo. Pomembno je, da imate te podatke, saj če bi v začetku meseca sprejeli samo tista naročila s katerimi imate dobiček, potem bi konec meseca imeli večji dobiček, hkrati pa bi delali manj. Vsekakor stroškov v celoti ni mogoče natančno oceniti vnaprej, vendar lahko natančno ocenite 80 odstotkov predvidenih stroškov, za ostalih 20 odstotkov pa predvidite ustrezno rezervo.

2. Cilj je zmanjšanje stroškov, ne vodenje evidenc.

Evidenc ne vodimo zaradi evidenc samih, vodimo jih zato, da zmanjšamo stroške. Bodite previdni, da ne boste imeli z vodenjem evidenc preveč stroškov in se boste preveč zapletali, saj boste na tak način izničili ves pričakovani učinek.

3. Osredotočite se na vašo dejavnost in ne zapravljajte časa z administracijo ter z opravili, ki vas drugje stanejo manj.

Podjetnik, ki začenja na novo, je pogosto deklica za vse. Najpogostejša zmota novih podjetnikov pa je, da mislijo, da bodo s tem, ko delajo vse, veliko prihranili. Če vse to zmorete, potem ni problem. V kolikor pa vas opravila za katera se niste izučili in jih ne obvladate povzročajo preglavice, poiščite pomoč:

  • Podjetnik si na začetku ne more privoščiti tajnice, zato se sam ukvarja s tajniškimi deli kot so npr. izpisovanje računov, kuvertiranje, pošiljanje preko pošte, itd. Na spletu lahko najdete nekaj programov, ki vam bodo v pomoč, kot npr. e-racuni.com. Omenjena storitev vključuje natisnjen, skuvertiran in poslan račun stranki na njen naslov.
  • Pogosto podjetniki želijo sami voditi lastno računovodstvo. Elektronsko ali spletno računovodstvo je moderen način vodenja računovodstva za podjetja. Programi nudijo ažurnost informacij, preglednost in optimizacijo poslovanja. Takšna elektronska računovodstva imajo mnogo prednosti: usklajenost, ažurni podatki, varnost podatkov, dostopnost podatkov, usklajenost z zakonodajo in znižanje stroškov računovodstva.

Vir:

Računalniške novice. Avgust 2009. Kako postati uspešen podjetnik? E-Racuni.com.

E. Ravbar. 2010. E-računovodstvo. Zavod Mladi podjetnik

Vir: http://xn--podjetnitvo-nhc.si/tag/banka/

Kreditni vprašalnik


Podjetniški naložbeni center
nudi sekundarne podjetniške finančne vire, ki so namenjeni predvsem mikro in malim slovenskim podjetjem, ki imajo dobro poslovanje, redne mesečne prilive in ustrezno zavarovanje ter v nekem trenutku ne dobijo kredita na banki.

Preverite možnost pridobitve kredita oz. posojila z izpolnitvijo kreditnega vprašalnika.