Krediti in posojila za podjetja, ki ne dobijo kredita na banki
PON-PET: 9.00-17.00
070 304 304
Domov | Novice | Dolgovi študentov in njihova uporaba kreditnih kartic

Dolgovi študentov in njihova uporaba kreditnih kartic

31.05.2023

Skozi študijo smo v članku preučili finančno stanje povprečnega študenta v ZDA, kakšno razmerje imajo s kreditnimi karticami in na kakšne načine odplačujejo svoja študentska posojila in dolgove. Na splošno so številke pokazale, da ima 96,3 % študentov neke vrste dolg. Pri vprašanju, kateri dolgovi povzročajo največjo skrb, je na prvem mestu ponovno dolg na kreditnih karticah, saj ga je kot najbolj zaskrbljujočega navedlo 52,7 % anketirancev. Skoraj 44 % anketirancev meni, da dolgovi za študentska posojila seveda povzročajo veliko skrbi in stresa, kar je razumljivo. Če natančneje pogledamo, kolikšen je dolg na kreditnih karticah povprečnega študenta, statistični podatki kažejo, da ta znaša več kot 3. 280 dolarjev, čeprav je njihov povprečni limit na kreditni kartici 3. 568 dolarjev. Ko so bili anketiranci s kreditnimi karticami pozvani, naj izberejo najprimernejši način plačila, jih je večina (56,7 %) odgovorila, da plačujejo s kreditno ali debetno kartico, zelo majhen delež pa jih je navedel, da plačujejo z gotovino ali drugimi oblikami plačila (33,8 % debetna kartica, 6,4 % gotovina itd.). Ob številnih oblikah dolgov, ki pestijo študente, se zdi povsem naravno, da se vprašamo, kakšne okoliščine bi nekoga pripeljale do tega, da bi se še dodatno obremenil z že obstoječim stresom, povezanim z visokošolskim izobraževanjem. Približno 57 % študentov je navedlo, da kreditne kartice uporabljajo le za nujne primere. Ta podatek je presenetljiv, če upoštevamo, da povprečni študent nekako še vedno dolguje več kot 3280 dolarjev na kreditnih karticah. Na vprašanje, ali anketiranci uporabljajo svoje kreditne kartice za nujne nakupe, ne nujne nakupe ali nakupe iz obeh kategorij, je večina anketirancev odgovorila, da za oboje (46,2 %). Glede na to, kje študentje običajno nakupujejo s kreditnimi karticami, smo ugotovili, da najpogosteje nakupujejo na svetovnem spletu. Natančneje, 70,1 % anketirancev je navedlo, da je njihova najpogostejša kategorija porabe spletno nakupovanje. Dolg na kreditni kartici je pogosto posledica slabih varčevalnih in potrošniških navad. Če upoštevamo številne odgovornosti, ki so na plečih sodobnega študenta, je jasno, da ohranjanje finančnega blagostanja pogosto ni preprosta naloga. Čeprav je zagotovo pomembno preučiti temeljne vzroke za dolg na kreditnih karticah, je verjetno enako pomembno, da se seznanimo tudi z ukrepi, ki jih učenci in starši sprejemajo, da bi ohranili nadzor nad uporabo svojih kreditnih kartic.

Dolgovi študentov in njihova uporaba kreditnih kartic

Ker številke o zadolženosti potrošnikov v Združenih državah Amerike vsako naslednje četrtletje dosegajo nove vrednosti, ni dvoma, da je povprečen Američan verjetno vsaj nekoliko zaskrbljen zaradi svojega finančnega zdravja. Glede na to, da so se stroški šolnin za zasebne in javne ustanove od sredine osemdesetih let prejšnjega stoletja le še povečevali, so študentje očitno vključeni v to razpravo. Vendar pa študentom ni treba skrbeti le za odplačevanje študentskih posojil. Dolg na kreditnih karticah za študente je vse bolj aktualen pojav, zlasti če upoštevamo negativne učinke pandemije COVID-19.

V članku bo prikazana študija, v kateri so podrobneje preučili finančno stanje povprečnega študenta. Pregledali so študente, da bi učinkovito merili, kako dolg s kreditno kartico sega do drugih oblik dolga, ki jih študentje izkusijo; kako in zakaj študentje pridobijo kreditne kartice; kako porabijo in odplačajo svoje kredite; in dojemanje in resničnost slabih in dobrih navad kreditnih kartic.

Na splošno so številke pokazale, da ima 96,3 % študentov neke vrste dolg. Anketiranci so menili, da je dolg na kreditnih karticah najpogostejša oblika dolga študentov. Ni presenetljivo, da je dolg iz študentskih posojil na drugem mestu med najpogostejšimi dolgovi študentov. Pri vprašanju, kateri dolgovi povzročajo največjo skrb, je na prvem mestu ponovno dolg na kreditnih karticah, saj ga je kot najbolj zaskrbljujočega navedlo 52,7 % anketirancev. Skoraj 44 % anketirancev meni, da dolgovi za študentska posojila seveda povzročajo veliko skrbi in stresa, kar je razumljivo. Bidnova administracija morda ne bo dejavno ublažila teh pomislekov, saj ni jasno, kako in ali sploh bosta Bela hiša ali kongres izvajala politiko odpuščanja študentskih posojil.

Če natančneje pogledamo, kolikšen je dolg na kreditnih karticah povprečnega študenta, statistični podatki kažejo, da ta znaša več kot 3. 280 dolarjev, čeprav je njihov povprečni limit na kreditni kartici 3. 568 dolarjev.

Ko so bili anketiranci s kreditnimi karticami pozvani, naj izberejo najprimernejši način plačila, jih je večina (56,7 %) odgovorila, da plačujejo s kreditno ali debetno kartico, zelo majhen delež pa jih je navedel, da plačujejo z gotovino ali drugimi oblikami plačila (33,8 % debetna kartica, 6,4 % gotovina itd. ). Tudi anketiranci brez kreditnih kartic so se odzvali predvidljivo: 55,7 % se jih je odločilo za porabo z debetno kartico, 33 % pa za gotovino.

Ob številnih oblikah dolgov, ki pestijo študente, se zdi povsem naravno, da se vprašamo, kakšne okoliščine bi nekoga pripeljale do tega, da bi se še dodatno obremenil z že obstoječim stresom, povezanim z visokošolskim izobraževanjem. Da bi se poglobili v to vprašanje, najprej preučimo, kako povprečen študent sploh pride do kreditnih kartic.

Na vprašanje, kako so dobili svojo prvo kreditno kartico, je velika večina anketirancev odgovorila, da so jo pridobili sami (50,6 %) ali prek staršev (31,5 %). Zakaj je uporaba kreditnih kartic med študenti tako priljubljena, je več razlogov. Po mnenju študentov so bili najpogostejši razlogi za pridobitev kreditne kartice preprosto želja po njej zase (56,7 %) in krepitev kredita (52,4 %). Nekateri pomembnejši razlogi so bili, da so se želeli naučiti dobrih kreditnih navad (35 %), da so jim ga priskrbeli starši (32,8 %) in za nujne primere (23,7 %).

Glede ugodnosti kreditnih kartic so anketiranci menili, da je vračilo denarja nedvomno najbolj zaželena nagrada, saj je to prednost cenilo 76,1 % študentov. Naslednja najbolj zaželena nagrada na kreditni kartici so bile točke na kreditni kartici (51,6 %). Glede najbolj priljubljenih načinov prejemanja nagrad s kreditnimi karticami so anketiranci dali prednost spletnemu nakupovanju (62,1 %). Drugi priljubljeni načini zbiranja denarja nazaj ali točk so bili nakupi goriva (41,2 %), obroki hrane (38,5 %), nakupi v trgovinah z živili (30,4 %) in potovanja (29,6 %).

Ena stvar je razumevanje spodbud. Kako pa študentje dejansko trošijo? Preučimo njihove navade pri porabi kreditnih kartic.

Približno 57 % študentov je navedlo, da kreditne kartice uporabljajo le za nujne primere. Ta podatek je presenetljiv, če upoštevamo, da povprečni študent nekako še vedno dolguje več kot 3280 dolarjev na kreditnih karticah. Na vprašanje, ali anketiranci uporabljajo svoje kreditne kartice za nujne nakupe, ne nujne nakupe ali nakupe iz obeh kategorij, je večina anketirancev odgovorila, da za oboje (46,2 %). Glede na to, kje študentje običajno nakupujejo s kreditnimi karticami, smo ugotovili, da najpogosteje nakupujejo na svetovnem spletu. Natančneje, 70,1 % anketirancev je navedlo, da je njihova najpogostejša kategorija porabe spletno nakupovanje. Sledijo druge priljubljene kategorije, kot so prehranjevanje (50 %), gorivo (44,4 %), živila (40,6 %) in potovalni nakupi (35,2 %). Presenetljivo je, da je 10,5 % študentov uporabljalo kreditne kartice za nakup alkohola, marihuane in nikotinskih izdelkov.

Na srečo se zdi, da je v naši raziskavi le manjši delež študentov poročal o tem, da so maksimalno izčrpali svoje kreditne kartice. Vendar je 14,8 % tistih, ki so to storili, v povprečju kartico v celoti izkoristilo 3,8-krat. Kljub temu je kar 65,3 % vprašanih poročalo, da sami odplačujejo svoje kreditne kartice, s čimer so razglasili določeno finančno neodvisnost.

Dolg na kreditni kartici je pogosto posledica slabih varčevalnih in potrošniških navad. Če upoštevamo številne odgovornosti, ki so na plečih sodobnega študenta, je jasno, da ohranjanje finančnega blagostanja pogosto ni preprosta naloga.

Na splošno lahko rečemo, da imajo starši in študenti podobna mnenja o tem, katere navade s kreditnimi karticami so najslabše. Na primer, 44,4 % staršev in 40,3 % študentov meni, da je zamujanje pri plačilu najhujša od vseh navad, povezanih s kreditnimi karticami. Ta majhna razlika med obema skupinama se je ohranila pri večini predstavljenih kategorij, na primer pri običajnem zamujanju s plačilom (44 % in 38,7 %).

Poleg zaznavanja slabih navad dejanja bolj kažejo na to, katere od teh slabih navad starši in učenci dejansko izvajajo. Čeprav je več anketiranih staršev menilo, da je samo minimalno plačilo na kreditnih karticah večji problem kot dijaki, je v resnici več staršev dejansko naredilo to napako. Natančneje, 47,6 % anketiranih staršev je navedlo, da so na kreditnih karticah plačali le minimalno plačilo, 44,7 % študentov pa je storilo enako.

Čeprav je zagotovo pomembno preučiti temeljne vzroke za dolg na kreditnih karticah, je verjetno enako pomembno, da se seznanimo tudi z ukrepi, ki jih učenci in starši sprejemajo, da bi ohranili nadzor nad uporabo svojih kreditnih kartic.

Glede na to, da je večina študentov (53,7 %) poročala, da so po začetku pandemije mesečno več porabili za dolgove na kreditnih karticah, je ohranjanje dobrih navad pri poslovanju s kreditnimi karticami postalo še pomembnejše. Glede na to primerjajmo, katere dobre navade so prevzeli študentje in starši.

Po mnenju staršev in študentov so tri najpogosteje uporabljene dobre navade pravočasno plačevanje, plačevanje več kot minimalne zneske in upoštevanje proračuna. Največja razlika med anketiranci iz vrst staršev in študentov pa je bila pri upoštevanju kreditnih limitov (44,8 % oziroma 31,8 %), kar kaže, da bi si morali študentje prizadevati za razvoj te navade. Poleg tega se je nepričakovano izkazalo, da starši na splošno izvajajo več dobrih navad, saj so učence premagali v vseh kategorijah.

Očitno je, da se povprečni ameriški študent na univerzi sooča z veliko stopnjo finančnega stresa. Ob upoštevanju teh različnih oblik dolga, najboljših praks za njegovo zmanjšanje in že obstoječe odgovornosti za ohranjanje povprečne ocene študija ni presenetljivo, da povprečen študent na univerzi nakopiči več kot 3280 dolarjev dolga. Vendar pa ti študenti kažejo znake, da jim uspeva finančna neodvisnost, saj jih večina sama upravlja svoje račune za kreditne kartice.

Kreditni vprašalnik


Podjetniški naložbeni center
nudi sekundarne podjetniške finančne vire, ki so namenjeni predvsem mikro in malim slovenskim podjetjem, ki imajo dobro poslovanje, redne mesečne prilive in ustrezno zavarovanje ter v nekem trenutku ne dobijo kredita na banki.

Preverite možnost pridobitve kredita oz. posojila z izpolnitvijo kreditnega vprašalnika.