Krediti in posojila za podjetja, ki ne dobijo kredita na banki
PON-PET: 9.00-17.00
070 304 304
Domov | Novice | Hitri kratkoročni podjetniški kredit, ki je lahko tudi posojilo za mala podjetja

Hitri kratkoročni podjetniški kredit, ki je lahko tudi posojilo za mala podjetja

22.10.2022

Ali vaše podjetje ustvarja zelo dober promet? Ste v eni zmed tistih branž, ki v zadnjih nekaj letih ustvarjajo zelo velike promete. Npr. gradbeništvo, ki dosegajo zlate časa, če ne celo čase tisočletja. In ker vaše podjetje ustvarja tako velike promete, včasih vam kakšen naročnik zamuja s plačili, ste morda tu pa tam dvignili denar iz vašega TRR računa in vam je to računovodja knjižil kot negativni kapital, in zaradi tega ne dobite posojila na banki?

Negativni kapital v bilanci zna biti svojevrstna težava, če poskušate pridobiti kredit na banki. V sami bilanci za nekega laika, ki to od daleč gleda, ne pomeni še bog ve kaj, kljub temu, da je rdeče obarvano, ampak za bančnega uslužbenca oziroma kreditni odbor, pa to pomeni zelo veliko prepreko, da vam odobrijo kredit. Vaše podjetje pa bi nujno potrebovalo dodatne finančne vire, da lahko gre nabaviti material, ker imate pridobljene že tri nove objekte za zaključiti, avans ste porabili na prejšnjem projektu in vedno vam gre nekaj tisoč ali deset tisoč evrov navzkriž. Rečete si, da če bi sedaj imel deset ali dvajset tisoč evrov viška, bi lahko te projekte naredil brez problema in nato v morda tridesetih dneh dobil plačano celotno kupnino in tako naredil petdeset tisoč ali več prometa, kar bi za mene pomenilo tudi do deset ali več tisoč evrov zaslužka. Ampak kaj storiti, če teh nekaj tisočakov zmanjka, banka reče ne, vi pa imate posel, naročila, stranke na drugi strani?

Podjetniški naložbeni center ponuja t.i. sekundarne podjetniške dolžniške finančne vire, ki predstavljajo posojilo, kredit, kratkoročni kredi in finančne vire. To je denar predvsem za podjetja, ki ne dobijo posojila na banki in potrebujejo kredit za tekoče poslovanje oz. nabavo materiala. Veliko je podjetji, ki imajo povečano povpraševanje, ampak ne morejo izvesti vsega tega povpraševanja, ker nimajo dovolj obratnega kapitala oz. likvidnih sredstev za nabavo materiala. Mojster “Mare” ima trenutno tri fasade za narediti, ampak od enega je dobil avans in od drugega, kar pa je oboje uporabil za material za dokončanje na predhodnih objektih, tako da se mu za veriga pomanjkanja denarja ali obratnega kapitala ali likvidnih sredstev vleče. In kaj, ko bi tukaj obstajala neka institucija oz. podjetje, ki bi nudilo tovrstne finančne vire za taka podjetja, ki sicer dobro delajo, ampak ne dobijo na banki posojila, rabijo pa denar za tekoče poslovanje. Tukaj ne igra bistvenega pomena obrestna mera, niti cena, ker podjetje ta denar hitro obrne v tekočem poslovanju, izvede svojo storitev ali proizvede produkt, ga proda, pokasira denar in gre na drugi projekt. To se fantastično pokaže v hiper konjunkturi, kot je trenutno na trgu, kjer podjetja komaj lahko sledijo tekočemu povpraševanju in delu.

Ponudba in opisana praksa se navezuje predvsem na mala podjetja, ker srednja ali velika podjetja imajo že toliko likvidnih sredstev na svojem TRR računu, da lahko brez problema financirajo tekoče poslovanja oz. nabavo materiala za nove projekte. Prav tako imajo pri dobaviteljih velik rabat, imajo kar velik limit, znotraj katerega lahko kupujejo material, to pa vse zato, ker so že dalj časa na trgu in je ta krog utečen. Pri malih podjetjih pa je vedno nek riziko prisoten, ali bo to podjetje dalj časa na trgu obstalo, ali ne bo, ali bo uspelo vse svoje obveznosti poravnati, ali ne bo itd. in tako tudi dobavitelji ne dopuščajo ravno velikih limitov takim podjetjem.

Kratkoročna posojila za posojila za dobo enega leta in do 20.000,00 EUR. To se načeloma ne sliši veliko, ampak to je kar dobrodošel znesek denarja za mala podjetja, da lahko dobro poslujejo in shajajo v svojem poslovnem procesu. Ta denar potem porazdelijo v nakup materiala, potrošnega materiala, zaloge materiala ali drugih zalog itd. in tako planirajo nato svoje nadaljnje poslovanje.

Prednost hitrih kratkoročnih kreditov je tudi ta, da ni potrebne odvečne birokratizacije, tako da se lahko v relativno kratkem času pride do likvidnih finančnih virov, ki se jih lahko hitro nameni v poslovanju za nakup materiala in dokončanje odprtih projektov. Pomeni, da na osnovi nujne, ampak relativno malo dokumentacije, kreditni odbor sorazmerno hitro preveri vso dokumentacijo in posreduje odgovor, tako da lahko na osnovi tega podjetnik že zelo hitro razpolaga z odgovorom in vedenjem, kako bo lahko dalje posloval. Vseeno pa mimo nekaj ključnih podatkov dokumentacije ne gre, kot je bilanca, izpis prometa (bančni izpiski), register osnovnih sredstev in pa predloga zavarovanja. Ko se to prejme, se nato v manj kot 24-ih urah prejme odgovor o morebitni realizaciji kredita in nadaljnjega hitrega obrata v poslovnem smislu za podjetnika.

Kaj pa pomeni negativni kapital v bilanci za podjetje in pridobitev kredita? Načeloma ta postavka pomeni, da je podjetje zadolženo in da mora podjetnik s pomočjo računovodje ali kakšnega davčnega svetovalca to postavko rešiti, kar pa ni pretežko delo, ampak mora samo po pameti vse postoriti. Za pridobitev kratkoročnega kredita ta postavka negativnega kapitala ni zdaj prepreka, ker pri malih podjetjih so načeloma bilance vse prej kot relevantne in jih gre kar po domače “sfrizirati”, tako da se ne bi teh bilanc podajalo v ospredje. V osredju je bolj denarni tok, ki izkazuje dejansko poslovanje podjetja in tudi “moč” podjetja, ker to prikazuje njegove mesečne/tedenske/dnevne prilive, na osnovi katerih si podjetnik planira tudi svoje odlive.

Tako da vsa podjetja, ki iščete posojilo, kredit, hitri kredit, kratkoročni kredit, posoja denarja podjetjem, izpolnite kratki spletni kreditni vprašalnik, ki vam bo dal v manj kot eni minuti že odgovor, ali vaše podjetje lahko pridobi kredit ali ne:

Kreditni vprašalnik | PNC – Krediti za podjetja, ki ga ne dobijo na banki

Kreditni vprašalnik


Podjetniški naložbeni center
nudi sekundarne podjetniške finančne vire, ki so namenjeni predvsem mikro in malim slovenskim podjetjem, ki imajo dobro poslovanje, redne mesečne prilive in ustrezno zavarovanje ter v nekem trenutku ne dobijo kredita na banki.

Preverite možnost pridobitve kredita oz. posojila z izpolnitvijo kreditnega vprašalnika.

Ostale novice