Krediti in posojila za podjetja, ki ne dobijo kredita na banki
PON-PET: 9.00-17.00
070 304 304
Domov | Novice | Kaj so kripto posojila in kako delujejo?

Kaj so kripto posojila in kako delujejo?

29.03.2024

Kripto posojila predstavljajo inovativno finančno možnost v ekosistemu kriptovalut, ki uporabnikom omogoča dostop do likvidnosti, ne da bi morali prodati svoje obstoječe kripto sredstva. Ta oblika posojil, ki jo omogočajo platforme kot je Bitzer, temelji na uporabi pametnih pogodb na blockchainu, kar omogoča avtomatizacijo transakcijskih procesov in odpravlja potrebo po posrednikih. Obstajajo različne vrste kripto posojil, vključno z zavarovanimi posojili, nezavarovanimi posojili, posojili za trgovanje z maržo in prekomerno zavarovanimi posojili. Zavarovana posojila zahtevajo zavarovanje v obliki kriptovalut ali drugih digitalnih sredstev, kar zmanjšuje tveganje za posojilodajalca. Nasprotno nezavarovana posojila ne zahtevajo zavarovanja, vendar imajo višje obrestne mere zaradi večjega tveganja. Posojila za trgovanje z maržo omogočajo trgovcem izkoristiti svoja obstoječa sredstva, vendar prinašajo visoko tveganje likvidacije. Postopek pridobitve kripto posojila vključuje izbiro ponudnika posojila, prijavo, izbiro sredstva in zavarovanja ter prejem sredstev. Ponudniki kripto posojil lahko zahtevajo KYC postopek ali samo povezavo s kripto denarnico, odvisno od decentraliziranosti platforme. Zavarovanje v obliki kriptovalut določa znesek posojila, ki ga lahko posojilojemalec prejme. Po izpolnitvi pogojev bo posojilojemalec prejel sredstva v svojo denarnico. Kripto posojila ponujajo konkurenčne cene in enostaven dostop do likvidnosti, kar omogoča razvoj prilagojenih naložbenih strategij in eksperimentiranje z različnimi aplikacijami. Kljub temu je treba paziti na tveganja, povezana z nestanovitnostjo kriptovalut in strožjimi pogoji pri nezavarovanih posojilih. Celoten proces pa odpira nove priložnosti za vključitev v decentraliziran finančni ekosistem.

Kaj so kripto posojila in kako delujejo?

Kombinacija blockchaina in kriptovalut je odprla novo okno programabilne industrije digitalnih financ. Ta vzporedno delujoč finančni ekosistem ponuja različne inovativne aplikacije, ki jih tradicionalne finance ne morejo doseči. Ena od teh aplikacij so kripto posojila, ki se takoj razdelijo brez preverjanja ozadja prosilca.

V tem članku bomo raziskali vse, kar morate vedeti o kripto posojilih. Podrobneje bomo obravnavali različne vrste razpoložljivih kripto posojil, kot so zavarovana in nezavarovana posojila, ter ugodnosti, ki jih ponujajo, na primer odsotnost kreditnih preverjanj in nižje obrestne mere.

Kaj je kripto posojilo?


Kripto posojilo je finančni instrument v ekosistemu kriptovalut, ki uporabnikom omogoča, da si izposodijo kripto sredstva z zagotavljanjem zavarovanja v drugih kripto sredstvih. Ta inovativna oblika izposojanja kriptovalut, ki jo omogočajo platforme, kot je Bitzer, uporabniku omogoča dostop do likvidnosti, ne da bi mu bilo treba prodati obstoječa kripto imetja.

Platforme ponudnikov kripto posojil običajno zahtevajo, da posojilojemalci kot zavarovanje položijo določeno količino kriptovalute, kar zagotavlja varnost v primeru neplačila. Posojilojemalec bo moral posojilo vrniti z obrestmi pod dogovorjenimi pogoji. Obrestne mere za ta posojila se lahko razlikujejo glede na platformo, uporabnost izposojenega sredstva in tržne razmere. V primerjavi s finančnimi posojili, ki jih zagotavljajo tradicionalne finančne institucije, kripto posojila ponujajo bolj konkurenčne cene in enostaven dostop. Pogoji za kripto posojila so prav tako precej prilagodljivi, kar posojilojemalcem omogoča, da izberejo razporede odplačevanja, ki ustrezajo njihovim potrebam in finančnim zmožnostim.

Kako deluje kripto posojilo?


Kripto posojila delujejo na blockchainu z uporabo pametnih pogodb za avtomatizacijo transakcijskih procesov. Te transakcije so varno evidentirane v razpršeni knjigi, kar odpravlja potrebo po posrednikih in zmanjšuje s tem povezane stroške. Avtomatizirana funkcionalnost pametnih pogodb zagotavlja preglednost med posojilojemalci in posojilodajalci.

Z uporabo kripto posojil lahko uporabniki dostopajo do posojilnih trgov, ne da bi bili odvisni od tradicionalnih bančnih institucij. To pa ustvarja bolj vključujoč finančni ekosistem. Odplačila za kripto posojila se lahko razlikujejo glede na naravo posojila, kot so posojila za določen čas ali plačila samo obresti.

Medtem ko kripto pokrajina trpi precejšnjo volatilnost, se obrestna mera za ta posojila še naprej premika navzgor in navzdol. Uporabnost in povpraševanje po posojilnih sredstvih imata pomembno vlogo tudi pri določanju obrestnih mer in razpoložljivosti likvidnosti.

Vrste kripto posojil


Na voljo je več vrst kripto posojil, vključno z zavarovanimi posojili, nezavarovanimi posojili, posojili za trgovanje z maržo in preveč zavarovanimi posojili. Med različnimi kategorijami kripto posojil so posojila, zavarovana s stabilnimi kovanci, priljubljena možnost za posojilojemalce. Običajno zmanjšuje tveganja nestanovitnosti tako, da znesek posojila veže na stabilne kriptovalute, kot sta USDT ali DAI.

  • Zavarovana kripto posojila – Zavarovana kripto posojila od posojilojemalcev zahtevajo, da za varnost zagotovijo zavarovanje, običajno kriptovalute ali druga digitalna sredstva. To zavarovanje služi kot jamstvo posojilodajalcu, da če posojilojemalec ne izpolni obveznosti posojila, lahko svojo naložbo povrne s prodajo na živih trgih. Ta metoda bistveno zmanjša tveganje za posojilodajalca in naredi posojilo varno. Vrednost zavarovanja ima ključno vlogo pri določanju zneska, pogojev in trajanja posojila. Zavarovanje višje vrednosti pogosto vodi do boljših posojilnih pogojev, kot so nižje obrestne mere ali višje omejitve zadolževanja. Nasprotno pa lahko zavarovanje z nižjo vrednostjo povzroči manj ugodne pogoje.
  • Nezavarovana kripto posojila – Nezavarovana kripto posojila ne zahtevajo zavarovanja, vendar vključujejo višje obrestne mere in strožje pogoje za ublažitev povečanega tveganja za posojilodajalca. Odsotnost zavarovanja s premoženjem pri tej vrsti posojil predstavlja veliko tveganje tudi za posojilojemalce, saj so bolj občutljivi na tržna nihanja in hitro nestanovitnost kripto prostora. Pogoji teh posojil pogosto vključujejo klavzule, ki ščitijo posojilodajalca v primeru neplačila, zaradi česar je ključnega pomena, da posojilojemalci skrbno pregledajo in razumejo posojilne pogodbe. Plačila obresti za nezavarovana posojila imajo lahko znatne posledice, saj bi lahko manjkajoča plačila privedla do denarnih kazni ali škodovala kreditni sposobnosti posojilojemalca.
  • Posojila za trgovanje z maržo – Posojila za trgovanje z maržo omogočajo posojilojemalcem, da izkoristijo svoja obstoječa kripto sredstva in trgujejo s kritjem. Omogoča se z uporabo razmerja med posojilom in vrednostjo za določitev omejitev izposojanja. Ta vrsta posojil trgovcem omogoča, da okrepijo svoj tržni položaj z izposojanjem sredstev v primerjavi s trenutnimi kripto imetji. Čeprav lahko trgovanje z maržo potencialno privede do višjih donosov, prinaša tudi veliko nevarnost za posojilojemalce, saj začetna naložba predstavlja tveganje likvidacije. Omejitve za posojilojemalce imajo ključno vlogo pri obvladovanju tveganj, saj določajo zgornjo mejo, koliko si lahko trgovci izposodijo. To pomaga zmanjšati možnost katastrofalnih izgub v tako nestanovitnem tržnem zagonu.
  • Prekomerno zavarovana posojila – Prekomerno zavarovana posojila od posojilojemalcev zahtevajo, da zagotovijo zavarovanje, ki presega znesek posojila, da se zmanjša tveganje neplačila za posojilodajalca. Ta vrsta strukture posojil ponuja povečano varnost za posojilodajalce, saj dodatno zavarovanje deluje kot blažilnik v primeru neplačila posojilojemalca. Zaradi tega je privlačna možnost za obe vpleteni strani. Z zastavo sredstev nad vrednostjo posojila posojilojemalci izkažejo svojo zavezanost in zmanjšajo tveganje denarne izgube za posojilodajalca. Ta proces se pogosto imenuje prekomerno zavarovanje, ki ponuja ugodnejše posojilne pogoje, kot so nižje obrestne mere in višje omejitve zadolževanja. Ta posojila ustvarjajo koristi za obe strani, saj zmanjšujejo tveganje in zagotavljajo finančno stabilnost.

Kako dobiti kripto posojilo?


Pridobitev kripto posojila je naloga brez težav, ki ne zahteva dolgotrajnega postopka, kot so tradicionalna posojila. Preprosto vključuje izbiro ponudnika posojila, zagotavljanje zavarovanja in prejemanje sredstev.

Izberite ponudnika kripto posojil – Izbira ponudnika kripto posojil je prvi korak, ki ga je mogoče upoštevati na podlagi več dejavnikov, kot so možnosti izposojanja, likvidnost sredstev in obrestna mera. Pred nadaljnjim postopkom mora posojilojemalec preveriti zanesljivost ponudnika kripto posojil. Nekateri posojilojemalci morda ponujajo najnižjo obrestno mero za sredstva z visokim razmerjem uporabnosti, vendar se izkaže, da gre pogosteje za goljufije. Posojilojemalci morajo preveriti in preveriti sposobnost preživetja ponudnika kripto posojil.

Postopek prijave – Ko je ponudnik posojila izbran, bo posojilojemalec morda moral ustvariti račun, če gre za centralizirano platformo za kripto posojila. To bo enak postopek KYC, ki ga ponuja večina kripto borz. V primeru decentraliziranega ponudnika kripto posojil bodo uporabniki morali samo povezati svojo kripto denarnico. Posojilojemalci morajo imeti v svoji kripto denarnici tudi sredstva za zavarovanje. Ta sredstva bodo uporabljena za podporo kripto posojila.

Izbira sredstva in zavarovanja – Posojilojemalci morajo določiti, katero sredstvo želijo kot kripto posojilo in katero sredstvo bodo uporabili kot zavarovanje pri nadaljnji obdelavi. Na primer, zagotavljanje stabilnih kovancev USDT kot zavarovanje in izposojanje ETH proti njemu. To zavarovanje bo blokirano zaradi varnosti posojil.

Znesek kripto posojila bo temeljil na razmerju med posojilom in vrednostjo nepremičnine. Pomaga določiti, koliko kriptovalute si lahko izposodite na podlagi vrednosti zagotovljenega zavarovanja. Zagotavlja tudi, da je posojilojemalec v dovoljeni meji z vrednostjo zavarovanja s premoženjem, da se zmanjša tveganje posojilodajalca. Večina teh kripto posojil so preveč zavarovana posojila, kar pomeni, da bo znesek posojila nižji od zavarovanja.

Prejem posojila – Ko bodo izpolnjeni vsi pogoji in zagotovljeno zadostno zavarovanje, bo posojilojemalec prejel sredstva v svoji določeni denarnici. Izplačilo sredstev v zadnjem koraku postopka kripto posojila je pogosto hitro in brezhibno, pri čemer posojilojemalci pridobijo hiter dostop do odobrenega zneska. Ta sredstva se lahko uporabijo, kakor želi posojilojemalec, vendar jih je treba vrniti v času, da se sprosti zavarovanje.

Poleg tega so posojilojemalcem predstavljene različne možnosti odplačevanja, vključno z delnimi plačili in možnostjo predčasnega odplačila, da bi se izognili podaljšanim obrestim.

Kripto posojila odpirajo velike koristi v industriji kriptovalut. Lahko bi ga uporabili za izdelavo prilagojenih naložbenih strategij za povečanje dobička. Uporabniki lahko eksperimentirajo z različnimi aplikacijami s kripto posojili, saj so decentralizirani in popolnoma programabilni.

Kreditni vprašalnik


Podjetniški naložbeni center
nudi sekundarne podjetniške finančne vire, ki so namenjeni predvsem mikro in malim slovenskim podjetjem, ki imajo dobro poslovanje, redne mesečne prilive in ustrezno zavarovanje ter v nekem trenutku ne dobijo kredita na banki.

Preverite možnost pridobitve kredita oz. posojila z izpolnitvijo kreditnega vprašalnika.