Krediti in posojila za podjetja, ki ne dobijo kredita na banki
PON-PET: 9.00-17.00
070 304 304
Domov | Novice | Kako do tveganega kapitala? Krediti in posojila za podjetja ter samostojne podjetnike. Podjetniški naložbeni center

Kako do tveganega kapitala? Krediti in posojila za podjetja ter samostojne podjetnike. Podjetniški naložbeni center

24.08.2016

Kako do tveganega kapitala?

Pridobivanje tveganega kapitala zahteva veliko časa in napora. A če vam uspe, ne boste dobili le denarja za rast podjetja, ampak tudi znanje, poznanstva in dodatne finančne vire. In kaj sploh je tvegani kapital?Tvegani kapital ali finančni viri za začetek podjetij s potencialom hitre rasti je oblika financiranja podjetij, katere posebna lastnost je ta, da gre za lastniško obliko financiranja, prav tako pa to financiranje spremlja veliko tveganje in posledično tudi veliki potencialni donosi. V angleščini se tvegani kapital imenuje »venture capital«. Prevod v slovenščino je nekoliko neprimeren, saj bi bolj lahko govorili o drznem kapitalu, partnerstvu oziroma kapitalu, ki financira najbolj ambiciozne podjetniške projekte – torej bi lahko govorili o podjemnem kapitalu. Najpogostejši obliki tveganega kapitala sta poslovni angeli ter skladi tveganega kapitala. S tveganim kapitalom se financirajo podjetniški projekti z dobro idejo na pravem trgu, odličnim in ambicioznim managementom ter potencialno strategijo izhoda. Tako so bila s tveganim kapitalom financirana naslednja zelo uspešna podjetja: Google, Yahoo, Starbucks, Youtube itn.
Ali ste vedeli, da gre pri tveganem kapitalu kar za 30- do 50- odstotno letno donosnost? To torej pomeni približno petkratno do desetkratno povečanje vrednosti vložka v treh do petih letih, na daljši rok pa je možno na celotni portfelj doseči tudi 30-odstotno donosnost, vendar to velja le za najuspešnejša podjetja, medtem ko ima večina podjetij nižjo donosnost, in sicer nekako med 10 in 15 odstotki.Začetki tveganega kapitala po nekaterih trditvah segajo že do Krištofa Kolumba, ko je njegovo drzno odpravo finančno podprla kraljica Izabela 1. Mnenja glede tega so precej deljena, nedvomno pa je, da je tvegani kapital najbolj razvit v Združenih državah Amerike, kjer je nastala tudi tako znamenita Silicijeva dolina. Silicijeva dolina je odličen primer pristne povezanosti industrijskih podjetij z univerzo. Odseva priložnosti in moč partnerskega sodelovanja med profesorji, študenti ter podjetji, vzajemnosti in mobilnosti ljudi. Tudi nekateri Slovenci, danes sicer državljani ZDA, so soustvarjali Silicijevo dolino, vendar je recesija prizadela tudi to območje. Regionalna organizacija Silicijeve doline, Joint Venture: Silicon Valley Network je namreč objavila rezultate raziskave o kvaliteti življenja v leglu informacijskega napredka kot z drugimi besedami poimenujejo Silicijevo dolino in rezultati govorijo, da to področje južno od San Francisca izgublja primat kot delovno in življenjsko področje za računalniške strokovnjake in mala podjetja v vzponu (start up). (vir: www.finance.si )Nobena skrivnost tudi ni, da je ameriška industrija visoke tehnologije je ob koncu lanskega in v začetku letošnjega leta zaprla 143.000 delovnih mest, kar je štirikrat več kot v enakem obdobju lani. Negotovost v obliki globalnih ekonomskih pričakovanj in ukrepi družb zaradi racionalizacije poslovanja so povzročili, da se je ameriška industrija elektronike, računalnikov in telekomunikacijske opreme, do nedavno ”zvezda” tamkajšnjega gospodarstva, znašla med petimi proizvodnimi vejami z največjim številom zaprtih delovnih mest (vir: www.24ur.com ), kar nedvomno negativno vpliva tudi na tvegani kapital.

In kako je s tveganim kapitalom v Sloveniji? Kot skoraj vse ostalo, je tudi tvegani kapital k nam prišel z zamikom, zato je o donosnosti industrije tveganega kapitala še prezgodaj govoriti, je pa vse več več kakovostnih podjetnikov, ki so seznanjeni z različnimi možnostmi naložb, vse več jih razume, da je doseganje hitre rasti, kar velikokrat pomeni tudi edino zagotovilo za preživetje, možno le s partnerji, ki prinesejo kapital in pomoč pri vodenju podjetja. Vse več jih tudi razume, da je bolje imeti manjši delež v velikem podjetju kot velik delež v majhnem podjetju. Veliko podjetnikov si po nekaj časa želi tudi oditi iz podjetja, to pa je laže doseči skupaj s podjetjem za tvegani kapital, ki izhod načrtuje že kot ključni del strategije vlaganja. Če imate torej briljantno idejo, ki jo želite v prihodnosti realizirali in vam za to primanjkuje finančnih sredstev, se v Sloveniji lahko obrnete na nekatere naslednje družbe s tradicijo in zanesljivostjo, oziroma sklade, vendar pod pogojem, da boste vlagali na daljše časovno  obdobje, saj je le tako zagotovljen dobiček:

  • Horizont Venture Management: Alpe Adria Venture Found, ustanoljen 2001,
  • Poteza Innovation and Growth found, ustanovljen 2007,
  • KD Private Equity Fund, B.V., ustanovljen 2006,
  • Podjetniški sklad Slovenije: Javna družba tveganega kapitala, ustanovljena 2008,
  • PROPHETES d.d., ustanovljen 1999,
  • RSG Kapital, ustanovljen 2006,
  • SIVENT d.d., ustanovljen 2002,
  • Sklad tveganega kapitala NLB d.d., ustanovljen 1997.

Seveda pa se pojavljajo novi in novi, vendar je pri tem treba biti zelo pazljiv, priporočljivo je, da se pri kapitalu take vrste obrnete na družbo, sklad s tradicijo in z za to usposobljenimi strokovnjaki.

Več o tej temi na: www.finance.si, www.mojpodjetnik.si, www.ekonomist.si, www.donos.net,www.prvikapital.si

Kreditni vprašalnik


Podjetniški naložbeni center
nudi sekundarne podjetniške finančne vire, ki so namenjeni predvsem mikro in malim slovenskim podjetjem, ki imajo dobro poslovanje, redne mesečne prilive in ustrezno zavarovanje ter v nekem trenutku ne dobijo kredita na banki.

Preverite možnost pridobitve kredita oz. posojila z izpolnitvijo kreditnega vprašalnika.