Krediti in posojila za podjetja, ki ne dobijo kredita na banki
PON-PET: 9.00-17.00
070 304 304
Domov | Novice | Kako pravilno izbrati banko v mikro in malem podjetju

Kako pravilno izbrati banko v mikro in malem podjetju

07.04.2020

Za mikro in mala podjetja je tudi zelo pomembno vprašanje, kako izbrati in predvsem na osnovi česa izbrati pravo banko. Iz lastnih izkušenj se lahko pove, da ni tako enostavno vprašanje, ker se cene finančnih storitev itak astronomsko razlikujejo od banke do banke. Pri malem podjetju pa dejansko vsak evro šteje. Mi smo se kar namučili, da smo izbrali pravo banko, še posebej zato, ker nam je tudi zelo pomembna spletna banka in mobilna aplikacija spletne banke, da lahko dejansko vse delaš že preko GSM aparata.

Na tem mestu je verjetno odveč omeniti, da ADDIKO in Delavska hranilnica nimata niti mobilne verzije spletne banke, tako da katastrofa. Da ne omenjamo stroškov, ki so povezani s temi bančnimi računi, ker ko si na koncu meseca sešteješ vse stroške z banko, še posebej, če imaš pologe na TRR račune in dvige, si kaj hitro pri 100,00 EUR in več. Spletna banka je takoj 20,00 EUR, vodenje TRR računa je takoj od 6,00 do 15,00 EUR (npr. NKBM ima take cene, da se lahko človek kar križa). In potem vsa nadomestila za dvige itd. Si na koncu leta takoj med 500,00 in 1.000,00 EUR stroška za vodenje računa. Zdaj pa si izračunajte, koliko komitentov ima ena banka (kar se tiče podjetji) in koliko potem zaslužijo samo s tem.

Za opozorilo, kar smo recimo po kakšnem letu dni izvedeli, če delate pologe na TRR račune, se veliko bolj izplača to narediti preko UPN naloga, ker se plača tistih cca. 2,00 EUR, kot pa da se plačuje menda 3,00 % od vrednosti pologa vsakič, kar nanese kar krepko več tekom leta, vsaj tisti, ki polagajo več kot 1.000,00 EUR.

Prav tako je pri izboru banke tudi zelo pomembno, koliko imajo posluha pri odobritvi kredita, predvsem za tista podjetja, ki so že nekaj let na trgu in so banko ravno menjala iz razloga, da bi na drugi banki lažje pridobila kredit. Načeloma po izkušnjah, banke niso ravno tako fleksibilne pri odobravanju kreditov oz. posojil malim podjetjem, ker če nimajo ali ustreznega zavarovanja, ali celo nekaj letnega poslovanja, nekako ne dobijo kredita in kaj lahko podjetje potem ponovno naredi? Nekako se suče v začaranem krogu. In za nameček, se potem dogodi še to, da podjetje dobi kakšno blokado in banka ponovno izpostavlja to blokado kot razlog, zakaj ne more dobiti kredita banki.

Zato bodite ozaveščeni pri izbiri banke, čeprav podjetje tako ali tako rabi neko banko za poslovanje, ampak ni vse tako rožnato, kot se zdi… Bančni krediti ali krediti nasploh pa tako tako skoraj nemogoče pridobiti pri banki. Kako pa potem financirati tekoče poslovanje oz. obratni kapital v malem podjetju, če ne dobiš na banki kredita?

Kreditni vprašalnik


Podjetniški naložbeni center
nudi sekundarne podjetniške finančne vire, ki so namenjeni predvsem mikro in malim slovenskim podjetjem, ki imajo dobro poslovanje, redne mesečne prilive in ustrezno zavarovanje ter v nekem trenutku ne dobijo kredita na banki.

Preverite možnost pridobitve kredita oz. posojila z izpolnitvijo kreditnega vprašalnika.