Krediti in posojila za podjetja, ki ne dobijo kredita na banki
PON-PET: 9.00-17.00
070 304 304
Domov | Novice | Kako uspešno ohraniti vrednost denarja na dolgi rok

Kako uspešno ohraniti vrednost denarja na dolgi rok

04.05.2020

Ali veste zakaj ljudje pravijo, da je najslabše hraniti denar na banki, ali še huje – doma, v gotovini? Odgovor leži v inflaciji in nižanju realne vrednosti denarja. Kaj pa sploh je inflacija?

Inflacija je splošno povedano višanje cen v nekem tržnem gospodarstvu v določenem obdobju. Zračuna se na podlagi realnih cen, ki jih posameznik oziroma gospodinjstvo plača za »košarico nujnih življenjskih potrebščin«, kot so na primer kruh, kava, striženje las itd.. V kolikor prihranke položite na varčevalni račun ali pa denar raje hranite doma, v gotovini, le-ta na dolgi rok izgublja na realni vrednosti, saj si posameznik zaradi višjih cen z isto količino denarja lahko privoščili manj, kot sicer. Negativnega vpliva inflacije na prihranke se lahko rešite z vlaganjem v finančne trge.

Naložbe pa so lahko bolj ali manj donosne. V kolikor želite ohraniti vrednost vaših sredstev in se izogniti negativnem vplivu inflacije na prihranke, mora biti donos naložb vsaj tolikšen, kolikšna je inflacija. Donosnost naložb se odraža glede na tveganje, ki mu želite biti izpostavljeni. Glavno pravilo finančnih trgov je prav to – višje tveganje zahteva višje donosnosti naložb. Pri tem so delnice podjetij splošno gledano bolj tvegane naložbe, kot na primer državne obveznice. Drugo pravilo investiranja v finančne trge je razpršenost naložb. Če se želite ogniti tveganju,  morate svoje naložbe razpršiti. To pomeni, da »vseh jajc ne položite v eno košaro«, temveč vlagate denar v več različnih vrst sredstev. »Povprečje« tveganj, je tisto tveganje, ki ste mu kot posameznik izpostavljeni. V kolikor želite denar oplemenititi, ne samo zaradi inflacije, temveč tudi zaradi potencialnih donosov, si denar lahko sposodite na banki ali pri sekundarnih virih financiranja in vzamete kredit. V takem primeru vam priporočamo, da si izberete vlaganje v visoko donosne naložbe, saj morate z dobičkom (ali izgubo) pokriti tudi stroške izposojenega denarja.

Kreditni vprašalnik


Podjetniški naložbeni center
nudi sekundarne podjetniške finančne vire, ki so namenjeni predvsem mikro in malim slovenskim podjetjem, ki imajo dobro poslovanje, redne mesečne prilive in ustrezno zavarovanje ter v nekem trenutku ne dobijo kredita na banki.

Preverite možnost pridobitve kredita oz. posojila z izpolnitvijo kreditnega vprašalnika.