Krediti in posojila za podjetja, ki ne dobijo kredita na banki
PON-PET: 9.00-17.00
070 304 304
Domov | Novice | Krediti, posojila in posoja denarja za podjetja. PNC Naložbe d.o.o. sekundarni podjetniški finančni viri, posojila in krediti za podjetja za financiranje obratnega kapitala

Krediti, posojila in posoja denarja za podjetja. PNC Naložbe d.o.o. sekundarni podjetniški finančni viri, posojila in krediti za podjetja za financiranje obratnega kapitala

08.01.2016

Podjetje PNC Naložbe d.o.o., k.d. kot piše v nadaljevanju, nudi t. i. sekundarne finančne vire (posojila, kredite, denar) za podjetja, ki imajo dobro poslovanje in zavarovanje, vendar ne dobijo na banki kredita oziroma posojila.

V kolikor imate likvidnostne težave pri poslovanju predlagam, da se slišimo in skušamo skupaj najti optimalno rešitev za vaše podjetje.

·         Ali prejemate zavrnitve na banki in ne dobite kredita oz. posojila?·         Potrebujete finančna sredstva za obratni kapital za rast in razvoj podjetja?·         Ste dobili blokado računa in ne morete normalno poslovati naprej oziroma nakupiti materiala?·         Imate dobro poslovanje, zavarovanje, redne prilive itd., ampak vam primanjkuje likvidnih sredstev?

·         Bi povečali poslovanje, ampak potrebujete nova finančna sredstva?

Podjetniški Naložbeni Center (PNC Naložbe d.o.o., k.d. ) nudi t. i. sekundarne finančne vire (posojila oz. kredite) za pravne osebe in samostojne podjetnike, ki imajo dobro poslovanje ter zavarovanje, vendar kljub temu ne dobijo na banki kredita. Financira se rast in razvoj predvsem mikro ter malih slovenskih podjetij, v skladu s spodaj zapisanimi ključnimi smernicami oz. postavkami, ki na trgu že nekaj let poslujejo in ustvarjajo promet.

Podjetje deluje v skladu s tržnimi regulativami, kar pomeni, da se vrednost/cena finančnih virov oblikuje predvsem po zakonu ponudbe in povpraševanja na trgu. V nobenem primeru pa podjetje ne predstavlja primarnih finančnih virov oz. banke. Za pridobitev bančnega posojila, limita ali hipotekarnega kredita se je potrebno obrniti na banko.

PNC Naložbe d.o.o., k.d. nudi sekundarne finančne vire, predvsem za:·         financiranje obratnega kapitala,·         nabavo materiala,·         izboljšanje likvidnosti podjetja,

·         financiranje investicij v osnovna sredstva,

·         financiranje nakupa drugih premičnin oz. strojev/naprav,

·         poplačilo dolgov ali blokad,

·         poplačilo DDV-ja,

·         poplačilo dobaviteljev,

·         širitev na trgu,

·         itd.

Podjetje PNC Naložbe d.o.o., k.d. deluje v skladu s petimi preprostimi investicijskimi postavkami, katere so se v preteklih letih izkazale za dobre, predvsem iz vidika, da podjetju pomagamo priti od »točke A«, ko ni kreditno sposobno, do »točke B«, da postane ponovno kreditno sposobno in se ga pri tem ne izčrpava po nepotrebnem, temveč da podjetje ustvarja presežek v poslovanju. Finančni viri podjetja se lahko prav tako koristijo za sprotno tekoče in nemoteno poslovanje podjetja.

Podjetje PNC Naložbe deluje v skladu z naslednjimi petimi postavkami:1.       Ročnost investiranja: od 1 do max. 3 leta (cena posojila je oblikovana na 1 leto, tudi če se posojilo vrne prej).2.       Višina investicije: od 1.000 do 30.000 EUR.3.       Sposobnost izkazovanja prometa in rednih mesečnih prilivov (ali porok).

4.       Predlog ustreznega zavarovanja: nepremičnina ali premičnina (stroji, vozila ali druga oprema podjetja).

5.       Donosnost: odvisna od bonitete podjetja, tveganosti posameznega projekta, kvalitete zavarovanja, panoge podjetja itd.

 

——————————————————————————————–

Kontaktni podatki

Podjetniški naložbeni center – PNC Naložbe d.o.o., k.d.

»Moč upravljanja prihodnosti«

 

Podjetniški naložbeni center – Sekundarni finančni viri za pravne osebe

in samostojne podjetnike

 

Za vas smo na voljo vsak delovnik med 9 in 17 uro.

 

PNC Naložbe d.o.o., k.d., Lackova cesta 76, 2000 Maribor

W: www.pnc.si, E: info@pnc.si, G: 070 304 304

——————————————————————————————–

KREDITI IN POSOJILA ZA PODJETJA. PNC NALOŽBE d.o.o., k.d. nudi posojila za podjetja in samostojne podjetnike, ki kljub dobremu poslovanju in ustreznemu zavarovanju, ne dobijo na banki kredita

KREDITI IN POSOJILA ZA PODJETJA. PNC NALOŽBE d.o.o., k.d. nudi posojila za podjetja in samostojne podjetnike, ki kljub dobremu poslovanju in ustreznemu zavarovanju, ne dobijo na banki kredita

EVROPSKA NEPOVRATNA SREDSTVA ZA MIKRO, MALA IN SREDNJA PODJETJA

Po uspešno zaključenem 7. operativnem programu v obdobju 2007 – 2013, je Evropska komisija v letošnjem letu začela z izvajanjem finančnega instrumenta za raziskave in inovativnost Horizon 2020. Horizon 2020 je največji program EU za finančno pomoč raziskavam in inovacijam, ki jih prijavitelji prijavijo na posamezne razpise. V obdobju 2014 – 2020 je v okviru Horizona 2020 na voljo skoraj 8 bilijonov EUR, na razpise v okviru le-tega pa se bodo lahko prijavil vsak z dobro idejo ali inovacijo.

Tokrat želimo podrobneje predstaviti program znotraj Horizona 2020, ki je namenjen izključno mikro, malim in srednje velikim podjetjem (v nadaljevanju MSP podjetjem). Program MSP je nov finančni instrument, namenjen razvojem v podjetjih, ki predstavljajo visoka tveganja in inovativnim idejam z visokim potencialom. Na razpise v tem programu se bodo lahko prijavila vsa MSP podjetja, ne glede na njihovo dejavnost. Projekti bodo morali izkazovati predvsem visoko stopnjo razvoja, rasti in internacionalizacijo.

Program bo omogočal financiranje projekta od samega začetka izvedbe, cilj programa pa je financirati predvsem projekte v finančnem razponu od 1 – 3  milijonov. Na razpise znotraj tega programa se bodo lahko podjetja prijavljala kot samostojna, brez partnerjev, ki so bili do sedaj potrebni pri večini EU razpisov.

Prijave bodo potekale v treh fazah, vendar ni nujno, da se izvedejo prijave v vseh fazah. To pomeni, da lahko prijavitelji prijavijo tudi v drugo ali tretjo fazo, v kolikor so bile prejšnje izvedene že pred razpisom.

Prijava na prvo fazo projekta poteka tako, da prijavitelj na desetih straneh predstavi svojo idejo oz. projekt. Komisija bo zasnovo ideje pregledala in v kolikor bodo ocenili, da je vaš projekt inovativen, boste za končanje celotnega poslovnega plana, ki ga morate končati v šestih mesecih, dobili 50.000 EUR. Zraven financiranja pa vam bodo omogočili tudi tri dni izobraževanja s strokovnjaki, ki vam bodo omogočili vse potrebne napotke za uspešno pripravo projekta.

Naj opozorim, da kljub financiranju prve faze projekta ni nujno, da bo vaš projekt podprt tudi v drugi fazi. Zato je tudi nujno, da naredite dober poslovni plan in upoštevate vse dejavnike, ki bodo na vaš projekt vplivali. V kolikor bo v drugi fazi projekt dobil zeleno luč, boste za nadaljnji razvoj (prototipe, teste, raziskave trga, ipd.) lahko pridobili sofinanciranje v višini 70% upravičenih stroškov, vendar se mora znesek gibati med 0,5 – 2,5 milijona. Trajanje te faze lahko traja od 12 do 24 mesecev. Zraven sofinanciranja vam bodo omogočili tudi 12 dni izobraževanja s strokovnjaki, ki vam bodo omogočili pravilen razvoj projekta.

Tretja faza je namenjena predvsem implementaciji produkta na trg. V tej fazi ni sofinanciranja, vendar vam omogočijo podporo in strokovnjake pri trženju produkta, prav tako pa bodo omogočili posojila, če bodo potrebna.

Glavne teme razpisa, v okviru katerih se morajo izvajati projekti so na področju vesolja, IKT tehnologije, področje nanotehnologije, medicine, ekološko-inovativne prehrambena industrija, področje transporta, energetike, ekološko-inovativnih materialov in urbanega področja.

Za opisan program bo vsake tri mesece na voljo 25 milijonov EUR, predviden datum objave pa je 1. marca 2014. Priporočljivo je, da se začnete pripravljati, v kolikor menite, da spadate v program.

AKTUALNA IZOBRAŽEVANJA

Tradicionalni podjetniški zajtrk 2016

Z informacijami vam postrežemo že za zajtrk! Pridružite se nam 9.2.2016 in pridobite koristne informacije pred konkurenco

Kako z računovodstvom povečati uspeh pri pridobivanju nepovratnih sredstev

Želite izboljšati finančno poslovanje podjetja? Brezplačno vam ponujamo nasvete kako z ustrezno pripravo letnih poročil izboljšati finančne kazalnike. Prijavite se še danes!

Povečajte možnosti za pridobitev nepovratnih sredstev

Naročite dokument, ki vam bo dal predloge pri pripravi zaključnih bilanc in izboljšal boniteto. To vam bo omogočilo, da boste uspešnejši pri pridobivanju nepovratnih sredstev.

 

PEUGEOT FINANCIRANJE vam pri nakupu novih in rabljenih osebnih ter gospodarskih vozil Peugeot ponuja široko paleto finančnih produktov.

FINANČNI LEASING

 

Finančni leasing je enostavna oblika financiranja nakupa novih in rabljenih vozil, pri kateri si izdatke za nakup vozila prilagodite lastnim željam in zmožnostim, ter si tako za razvoj vašega posla sprostite obratni kapital, ki bi ga sicer namenili nakupu vozila. Pri nakupu osebnih vozillahko, poleg običajnega, izberete tudi finančni leasing s preostankom vrednosti, ter letno odplačevanje za obdobje enega (50/50) ali dveh let (3 obroki). Pri nakupu gospodarskih vozilihpa lahko izbirate med finančnim leasingom s pologom, finančnim leasingom brez pologa in možnostjo financiranja DDV.

 

Prednosti finančnega leasinga:

  • – prilagodljivi pogoji,
  • – vso dokumentacijo za sklenitev pogodbe dobite in oddate pri vašem prodajalcu.

 

 

OPERATIVNI LEASING / POSLOVNI NAJEM

 

Operativni leasing / najem je oblika financiranja, pri kateri plačujete le uporabo vozila. Pri tej obliki je v ospredju uporaba vozila in ne lastništvo, saj vozilo plačujete le za čas uporabe. Tako se izognete riziku izgube vrednosti vozila ter vsem aktivnostim, ki so povezane s prodajo rabljenega vozila.

 

Prednosti operativnega leasinga / najema:

  • – prilagodljivost željam in potrebam,
  • – enostavna menjava rabljenega vozila za novo.

 

 

ZAVAROVANJA

 

Peugeot Financiranje vam omogoča tudi sklenitev avtomobilskih zavarovanj po izredno ugodnih pogojih.

 

 

FINANČNO SVETOVANJE
Peugeot Financiranje temelji na dolgoročnem sodelovanju s strankami in medsebojnem zaupanju. S takšnim poslanstvom je neločljivo povezana storitev finančnega svetovanja, ki vam omogoča, da se lahko ob nakupu vozila Peugeot posvetujete z našimi strokovnjaki in si tako priskrbite najustreznejši način financiranja.

FINANCIRANJE

A VISTA VLOGE so vloge na vpogled,ki služijo izvajanju plačilnega prometa

AKTIVNI POSLI so posli kreditiranja

NEVTRALNI BANČNI POSLI so posli,kjer banka posreduje posle,izvaja hrambo in se

ukvarja s trgovanjem

PASIVNI BANČNI POSLI so posli varčevanja prebivalstva,kjer je banka v vlogi dolžnika

BILANCA je knjigovodski saldo v obliki črke T

CESIJA je odstop terjatev finančni ustanovi

CASH FLOW je gotovinski tok

BONITETA je poslovna uspešnost

KOMITENT je stranka banke

FINANCIRANJE je pridobivanje sredstev iz različnih virov

SAMOFINANCIRANJE je če se podjetje financira iz dobička

INVESTIRANJE je vlaganje finančnih sredstev v premoženje podjetja

KREDITIRANJE je pridobivanje finančnih sredstev iz tujih zunanjih virov

LEASING je kratkoročni oz.dolgoročni najem potrošnih dobrin ali investicijske opreme

POROK je tretja oseba,ki jamči za plačilo glavnega dolžnika

KONTOKORENTNI KREDIT je kredit,ki ga banka odobri na trr

DISKONTNI KREDIT je kredit,ki temelji na prodaji menice pred dospelostjo finančni ustanovi

LIKVIDNOST je plačilna sposobnost podjetja

LOMBARD je če  podjetje pri najemu kredita zastavi premičnine

OBRESTI so cene za izposojen denar

KREDIT je premoženjsko pravno razmerje med kreditojemalcem in kreditodajalcem

ROČNOST je doba oz. čas za katerega jemljemo kredit

OSEBNO ZAVAROVANJE KREDITA je zavarovanje,ki temelji na izjavi plačilne volje dolžnika

STVARNO ZAVAROVANJE KREDITA je zavarovanje,ki temelji na zastavitvi nepremičnin

HIPOTEKA je vpis zastavne pravice nad nepremičnino

FACTORING je višja razvojna stopnja cesijskega kredita

PROVIZIJA je nagrada za posredovanje

 

FINANCIRANJE je pridobivanje finančnih sredstev iz različnih virov (kredit bilance stanja,pasiva—dobro)

FINANČNI KROGOTOK zajema vse prilive in odlive denarja

FINANČNO PLANIRANJE je nujno potrebno,ker planiramo kakšna bo plačilna moč; pravočasno dobiti finančna sredstva in nadzirati njihovo porabo.Plačilna moč je odvisna od:

-avansa

-gotovinske prodaje

-kreditov dobaviteljev

-lastnega kapitala

 

Izplačila se nanašajo na:

-plače

-nove investicije

-mesečne izdatke

 

FINANČNI KAZALCI likvidnost je zmožnost plačevanja do določenega roka,ko zapadejo obveznosti v plačilo.

Poznamo 2 likvidnosti:

-statično

-dinamično

 

Poznamo 3 stopnje likvidnosti:

-gotovina

.kratkoročne terjatve

-zaloge blaga

 

INVESTIRANJE je uporaba finančnih sredstev (za nakup premoženja,debet bilance stanja,aktiva—breme)

-v ožjem pomenu pomeni pridobivanje oz.nakupovanje stalnih sredstev

-v širšem pomenu pomeni vsakršna uporaba finančnih sredstev

 

VRSTE INVESTICIJ:

-nove

*prvotne

*razširitvene

*zaradi racionalizacije

-nadomestne

 

VRSTE FINANCIRANJA:

-LASTNO (fizične in pravne osebe dajo podjetju na razpolago svoj kapital;uporaba lastnega kapitala)

-TUJE (pridobivanje tujega kapitala)

-ZUNANJE (pridobivanje kapitala zunaj podjetja,ki lahko poteka:

*z denarnimi vložki

*z najemom kredita-kreditiranje)

-NOTRANJE (kapital izvira iz poslovanja kredita,ki je možno:

*iz ustvarjenega dobička-samofinanciranje

*s spremembo namembnosti sredstev

*iz sredstev,ki jih podjetje najprej ni nameravalo porabiti)

 

VRSTE TRGOV:

-DENARNI (kratkoročne naložbe,do 1.leta,običajne oblike varčevanja)

-TRG KAPITALA (dolgoročne naložbe,trajne naložbe,nad 1.letom)

-SIVO PODROČJE (med 3 in 5 let)

-PRIMARNI (trg,kjer se prvič izdajo VP)

-SEKUNDARNI (trg,kjer poteka trgovina VP)

 

POJEM KREDIT:je pravno razmerje med kreditojemalcem(dolžnik) in kreditodajalcem (upnik)za ceno obresti.

 

Kreditna pogodba:

-je soglasna,sporazumna izjava volje med pogodbenima partnerjema;

-ureja kreditna razmerja

-adhezijska pogodba

 

OBNAVLJAJOČE KREDITIRANJE pomeni,da ima podjetje odobren znesek kredita,s katerim lahko razpolaga in sicer ne glede na to,ali bo del kredita odplačal—vedno znova se lahko zadolžujemo.

 

ENKRATNO KREDITIRANJE pomeni,da se podjetje ne more ponovno zadolžiti za vrnjene zneske.

 

Razlika kredit—posojilo

Kredit je obnavljajoč,posojilo je enkratno

 

ZAVAROVANJE KREDITA:

-OSEBNO (zavarovan samo z izjavo plačilne volje in s plačilno sposobnostjo posojilojemalca oz.tretjih oseb;poroštvo ali aval—avalni kredit)

-STVARNO (posojilodajalec sprejme kot zavarovanje zastavno pravico na nepremičninah)

-IZROČITEV STVARI (posojilojemalec izroči premičnine posojilodajalcu v zaupniško opravljanje,kar pomeni,da jih lahko še uporablja)

-PRIDRŽEK LASTNINSKE PRAVICE (prodana stvar na kredit ostane last prodajalce,dokler dolžnik ne odplača kredita v celoti)

 

STROŠKI KREDITA:

-bruto in neto obrestna mera

-debetne obresti

-provizije (odobritvena,razpolagalna,kreditna,od prometa)

-pristojbine (za režijske stroške)

-stroški pri blagovnih kreditih dobaviteljev

 

od česa je odvisna obrestna mera?

-bonitete dolžnika

-ponujenega zavarovanja in vrednosti

-višine in časa kreditiranja

 

HIPOTEKARNI

-zavarovanje temelji na zastavitvi nepremičnin (zemljišča,zgradbe)

HIPOTEKA=je vpis zastavne pravice v zemljiško knjigo;je javna

-je gotovinski in efektivni

-je enkratni

-dolgoročni (ker se odplačuje več kot 1 leto)

-namenjen investicijam v ožjem pomenu in gradbenim zemljiščem

 

kako poteka vračilo?

-enkratni znesek

-na obroke

-anuiteta (po dogovorjenih terminih plačujemo enake zneske)

 

kaj se zgodi če posojilojemalec ne odplača dolga?

-zemljišče gre na dražbo

 

GOSPODARSKI POMEN:

-zemljišča imajo realno vrednost (vrednost narašča)

-zemljiška knjiga je javna listina v katero lahko vsak pogleda

 

višina kredita:

-50-70% prometne vrednosti nepremičnine

 

kakšne nepremičnine se lahko zastavijo?

-stavbe

-gradbena in kmetijska zemljišča

 

POTEK:

-najprej ocenimo vrednost zemljišča z zgradbo

-nato določimo najvišjo mejo za kredit

-nato se hipoteka vpiše v zemljiško knjigo (list C)

 

stroški:

-obresti

-pristojbine

LEASING

-je srednjeročni oz.dolgoročni zakup (najem) investicijske opreme (18 mesecev),ki ga omogoča lizing podjetje.To podjetje na željo bodočega najemnika pridobi investicijsko dobrino (strojno opremo,transportno sredstvo) pri proizvajalcu oz.trgovcu.Nato pa to investicijsko sredstvo izroči najemniku v zakup oz najem.

-lizing omogoča dolgoročni najem,zakup trajnih potrošnih dobrin (osebni avto,TV)

-ni kreditna ustanova

REFINANCIRANJE=pridobivanje finančnih sredstev lizing podjetja od kreditne ustanove

sale and lease back=podjetje kupi investicijsko opremo in jo šele nato želi financirati s pomočjo lizinga,zato jo proda lizing podjetju in jo nato spet najame

 

gospodarski pomen:

-največjo korist ima prodajalec,ker ima na razpolago dodaten vir za financiranje prodaje,zmanjša se mu trajanje,manjši so stroški financiranja,zmanjšajo se številna upravno prodajna opravila

 

PREDNOST LIZING FINANCIRANJA ZA UPORABNIKA:

-boljša likvidnost podjetja (lahko se najame kredit)

-najemnine so obračunane kot strošek in ni obdavčena

-najemnina je vedno enaka

-po izteku pogodbe ima najemnik možnost ali pogodbo podaljšati ali se na isti način oskrbeti z močnejšimi osnovnimi sredstvi

-za prodajalca je prednost v plasmaju svojih proizvodov

 

STROŠKI:

-obresti

-upravna režija

-premija za tveganje

-najemnina

MENIČNI ALI DISKONTNI

-namenjen financiranju prodaje blaga v trgovini in industriji

-je efektivni,ker dobimo denar

-posojilojemalec izroči banki menico,ki jo ima v posesti pred dospelostjo.Ta odobri menično vsoto-zmanjšano za obresti,provizijo in pristojbine-na posojilojemalčev račun

 

POTEK

-PRAVICA POSOJILOJEMALCA (banka mu odobri okvirno vrednost kredita.Do te vrednosti posojilojemalec indosira oz.izroči posojilojemalcu menice v diskont.Ko menice dospejo v plačilo jih trasat (pozvanec) pravilno poravna,lahko posojilojemalec indosira v diskont nadaljnje menice do odobrene okvirne vrednosti kredita)

-OBVEZNOST TRASATA (pogosto kontrolirajo ali različni posojilojemalci ne izročajo preveč menic,ki jih naj poravna oz.akceptira isti trasat.banke si pridržujejo pravico zavrniti diskont menic,če bi bile prekoračene obveznosti trasata)

 

ZAHTEVE GLEDE MENIC:

-blagovna menica (mogoče jo je izdati oz.trasirati le na podlagi dejanske dobave blaga.

*če je pozvanec kupil blago,ga bo predelanega ali nepredelanega prodal in tako pridobil sredstva za plačilo menične vsote ob dospelosti

*če menica ni pokrita z nakupom in prodajo blaga,obstoji nevarnost,da so podjetja izdajala menice le za to,da bi jih diskontirala in na ta način premostila finančne težave—menični finančni mostiček)

-dva dobra podpisa (menica mora imeti vsaj 2 dobra podpisa,kar pomeni,da morata biti na njej podpisana najmanj 2 plačilno voljna in plačilno spodobna podpisnika)

-roki dospelosti (zakonsko določeni.Za menice z rokom dospelosti do 3 mesecev upoštevamo običajne obrestne mere,menice do dospelosti 6 mesecev pa diskontiramo po višji obrestni meri)

-formalna pravilnost (menice morejo biti sestavljene natančno po določilih meničnega zakona in tudi taksirane, če je to predpisano)

 

STROŠKI:

-diskontne obresti

-diskontna provizija

-Inkaso provizija

 

če menica ob dospelosti ni plačana povrne kredit TRASANT (posojilojemalec)

 

pomen diskontiranja menic za banko je oblikovanje likvidnostne rezerve (reeskont menic centralni banki-ponovni nakup s strani banke SLO)

 

gospodarski pomen menice:

-kreditiranje

-zavarovanje

-financiranje

LOMBARDNI

-efektivni (ker nam banka da kredit)

-kratkoročno posojilo,ki je zavarovano s premičninami in VP (zastavljamo do 1 leta)

-odobren je na poseben način

-če se vrednost stvari zmanjša lahko banka zahteva:

*dodatno varščino

*vračilo dela kredita

-vračilo kredita zagotavljajo prilivi od prodaje blaga

 

VRSTE:

lombard VP (najpomembnejši,ker lahko VP enostavno ovrednotimo,določimo jim vrednost—prodaja na borzi. Vrednost za obveznice=država jamči z sredstvi iz državne blagajne-proračun 70-90%, vrednost za delnice 50-70%)

blagovni lombard (najtežji,ker lahko ima blago rok trajanja,previdno ga moramo hraniti, vrednost in cene se spreminjajo;zastavljamo kurantno blago,ki se prodaja na borzi,vrednost lombarda 40-70%)

lombard plemenitih kovin (zlato 90%)

 

posojilojemalec banki izroči blago:

-fizično (dejansko izročimo VP,delnice)

-simbolično (izročimo le skladiščni list-da blago skladiščimo v javnem skladišču)

 

banka zaračunava=STROŠKI:

-debetne obresti

-pristojbine

 

GOSPODARSKI POMEN:

-namenjen je za financiranje nakupa blaga

 

KONTOKORENTNI KREDIT

-je kredit,ki ga banka odobri na TRR

-vse finančne storitve in protistoritve obeh pogodbenih partnerjev se medsebojno poračunavajo.Na koncu obračunskega obdobja se ne upoštevajo posamezne terjatve in obveznosti,ampak le njihov saldo

 

POTEK:določen je obseg (limit) kredita,ki ga lahko obnavljajoče se črpamo,morebiti tudi prekoračimo

 

STROŠKI:

-debetne obresti

-razpolagalna provizija

-kreditna provizija

-prekoračitvena provizija

-provizija od prometa

 

PRISTOJBINE: odvisne od dogovora

 

GOSPODARSKI POMEN:

-najbolj ustrezajo spreminjajočim se potrebam  po denarnih sredstvi

 

AKCEPTNI KREDIT

-posojilojemalec trasira menico na banko.Banka menico akceptira.

-posojilojemalec se obvezuje,da bo banki,ki mu je omogočila najem posojila,vrnil znesek neposredno pred dospelostjo menice

 

POTEK:

Posojilojemalec (trasant) trasira menico na kreditno ustanovo.Ta menico akceptira in angažira svoja sredstva za trasanta.Znesek posojila bo vrnjen pred dospelostjo menice.

 

 

KJE SE NAPIŠE NA MENICI?

Na licu (per akcept+datum,kraj)

 

Trasant (kupec)=akceptant (glavni menični dolžnik)

 

AVALNI KREDIT

 

-kreditna ustanova jamči za morebitne obstoječe in prihodnje obveznosti svoje stranke (komitenta).

-eventuelni (banka daje na razpolago svoje dobro ime)

-banke akceptirajo menico in prevzamejo poroštvo za plačilo obveznosti komitenta

 

aval ali poroštvo=3.oseba se vključi kot porok=banka,ki jamči za akceptanta

 

kje se napiše?

Na licu menice (per aval+datum,kraj)

 

Kdaj pride v poštev avalni kredit?

Kadar posojilojemalec ne velja za dobrega plačnika.Primeri:

-carinski aval

-plačilo voznine

-dobava blaga

-avans

-ponudbena garancija

 

stroški:

-provizija

 

pomen:

-prihranek režijskih stroškov

-kreditno razmerje, če ni zaupanja strank

-poslovni stiki,če so stranke ne poznajo

-javni natečaji (gradbeno delo)

 

CESIJSKI KREDIT IN FACTORING

Cesija=odstop terjatve

 

-kreditojemalec odstopi svoje nedospele knjižne terjatve banki.Banka odobri vrednost kredita,zmanjšano za obresti in pristojbine.

-gotovinski in efektivni (banka dejansko da denar)

-obnavljajoči

-kratkoročni (nekaj mesecev,pol leta)

-namenjen za financiranje prodaje blaga

 

2 vrsti cesijskega kredita:

-TIHA CESIJA (da prodajalec ne rabi obvestiti kupca da je odstopil terjatve banki)

-ODPRTA CESIJA (da banka sama obvesti kupca,da mora ta poravnati njej)

 

banka,ki je odkupila terjatve ne nosi tveganje za dvomljive terjatve (DUBIOZ )

 

FACTORING=višja razvojna stopnja cesijskega kredita

FACTOR=ustanova,specialist za upravljanje s terjatvami (posredniki,agenti)

 

STROŠKI:

-debetne obresti

-pristojbine za inkaso

-provizijo za prevzem rizike dubioz

-režijski stroški za vodenje evidence

DOBAVITELJEV KREDIT

 

-blagovni kredit (pridržek lastninske pravice,menica;)

-posojilo za investicijske namene (dob.odobrijo svojim kupcem dolgoročne kredite za investicije,da bi si tako zagotovili prodajo)

 

KUPČEV KREDIT

 

-avans in vnaprejšnje plačilo ali prenumeracija

-posojilo za investicije (kupci odobravajo dob.kredite,da bi si zagotovili stalno dobavo)

 

 

 

 

 

Kreditni vprašalnik


Podjetniški naložbeni center
nudi sekundarne podjetniške finančne vire, ki so namenjeni predvsem mikro in malim slovenskim podjetjem, ki imajo dobro poslovanje, redne mesečne prilive in ustrezno zavarovanje ter v nekem trenutku ne dobijo kredita na banki.

Preverite možnost pridobitve kredita oz. posojila z izpolnitvijo kreditnega vprašalnika.