Krediti in posojila za podjetja, ki ne dobijo kredita na banki
PON-PET: 9.00-17.00
070 304 304
Domov | Novice | Ponudba poslovnih kartic pri slovenskih bankah za mala podjetja

Ponudba poslovnih kartic pri slovenskih bankah za mala podjetja

23.07.2020

Pri odprtju poslovnega računa na banki podjetje dobi tudi bančno kartico, s katero opravlja nakupe in plačila v namen poslovanja. Od pogojev vodenja poslovnega računa je seveda največ odvisno od banke, pri kateri podjetje odpre račun in za kateri paket se podjetje odloči, vendar pa vlogo igra tudi to, katero kartico bo podjetje imelo za poravnavo svojih obveznosti.

Podjetja, ki izdajajo kartice imajo svoje storitve in ponudbe glede posamezne kartice. Uporabnik, ki ima določeno X kartico lahko, ne glede na to, pri kateri banki je in v kateri državi ima podjetje, uporablja storitve ponudnikov kartic. Takšne storitve so lahko vse od nasvetov za podjetja, klubov zvestobe, pa do popustov z zbiranjem točk. Poleg tega bo od kartice tudi odvisno, ali se obveznosti trgajo z računa takoj, ali pa gre za odloženo plačilo. Z nekaterimi karticami se da plačevati tudi na obroke. Seveda bo kartica z več ugodnostmi in storitvami tudi dražja. Spodaj so predstavljene različne kartice, ki jih ponujajo slovenske banke in ponudba glede le-teh – stroški in katera banka ob odprtju računa uporabniku da katero kartico. Stroški in ponudba bank glede plačilnih poslovnih kartic je podana za 3 največje banke v Sloveniji, katerih tržni delež skupaj dosega polovico slovenskega trga. Dve poslovni kartici, ki sta najbolj pogosto uporabljeni, Visa in Mastercard sta tudi ločeno odpisani.

Mastercard

Mastercard kartica je najbolj razširjena poslovna plačilna kartica v Sloveniji in po svetu,  in prinaša številne ugodnosti. Brezgotovinsko plačevanje s to kartico je dovoljeno že na več kot 24 milijonov prodajnih mestih na svetu in v Sloveniji, dvig gotovine pa je možen na več kot milijon bankomatih. Mastercard na svoji spletni strani zatrjuje, da omogoča lahko sledenje in nadzor nad poslovanjem, ponuja dober pregled nad stroški in denarnimi tokovi podjetja, tako olajšuje podjetju poslovanje. Nadalje je zelo varna proti goljufijam, saj ima vgrajen program »0 Liability«, ki pomeni, da stranke ne odgovarjajo za neavtorizirane transakcije v trgovinah, na bankomatih, in pa tudi na spletu.

Nekatere izmed inovativnih »rešitev« za poenostavljeno poslovanje podjetja, ki jo ponuja Mastercard so naslednje inovacije Mastercard:

 • AIC – Acquirer Intelligence Center, kjer podjetja dobijo vpogled v svoj portfolio za popoln pregled nad poslovanjem
 • Business Locator ponuja posodobljeno karto in seznam, ki kaže, kje se na podani dan nahajajo vsa podjetja, ki sprejemajo plačilo z Mastercard
 • Mastercard Travel Rewards
 • Mastercard ID Theft Protection

Za mala in srednja podjetja zelo aktualna ponudba je na primer tudi socialna platforma Mastercard, kjer mala in srednja podjetja lahko najdejo različne novice, vpoglede in nasvete. Prednost glede nasvetov je tudi, da je razširjena uporaba Mastercard privedla tudi do velike baze podatkov s strani Mastercard, kjer imajo zbrane podatke o plačilih subjektov s to kartico. Takšni podatki ponujajo vpogled v obnašanje potrošnikov, kar lahko podjetjem pomaga pri oblikovanju poslovnih strategij in smeri širjenja podjetja. Takšni anonimni vpogledi v transakcije omogočajo učinkovito svetovanje podjetjem.

Največja prednost Mastercard-a je odloženo plačilo oziroma plačilo na obroke, kar, kot omenjeno, pri Maestro Poslovni kartici na primer ni možno. Z Mastercard Poslovno kartico se lahko plačuje na do dvanajst obrokov. Nadalje je priročno, da je način na obroke popolnoma ustaljen način plačila z zadevno kartico, in je zato takšno obročno plačilo možno brez dodatne dokumentacije in tudi brez obresti. Nadalje Mastercard pod pojmom odloženo plačilo omogoča plačevanje obveznosti, nabranih skozi mesec, na koncu meseca. Tako se račun ne bremeni direktno, pri vsakem nakupu, ampak se obveznosti iz računa plača enkrat mesečno.

Visa Business Card

Visa Business card je psoebej dizajnirana za mala in srednja podjetja. Tudi storitve v zvezi z njo so zasnovane tako, da služijo potrebam malih podjetij. Nekaj izmed storitev, ki jo kartica ponuja je:

 • Brezplačni Travel Assistance Service, ki omogoča potovanje z večjo varnostjo. Visa ponuja telefonsko številko, dostopno 24 ur na dan, 7 dni v tednu, ki vodi do centra za pomoč v tujini.
 • 24 urni Assistance center omogoča, da uporabnik pridobi pomoč ob katerikoli uri v dnevu, lahko zaprosi za pomoč z bankomati, ali pa tudi za nadomestno kartico in nujno gotovino do zneska limita na računu, da se mu pošlje vnaprej, če se na primer znajde v težavah v tujini, in se potem računa na kartico.
 • Pregledni sistem, kjer ima lahko malo podjetje pregled nad izdatki
 • Zero liability policy, ki pomeni, da uporabnik ne odgovarja za neavtorizirano uporabo kartice, če pride do zlorab
 • Loyalty program ponuja možnost popustov s programom zvestobe
 • Nadalje ponuja tudi vrsto poslovnih in digitalnih orodij, ki malim podjetjem pomagajo pri poslovanju.

NOVA LJUBLJANSKA BANKA – NLB

Nova Ljubljanska banka ponuja dve kartici, in sicer Poslovno kartico BA Maestro NLB in Poslovno kartico Mastercard. Kartici imata mnogo skupnih značilnosti, na primer obe imata čip, lahko se uporabljata na plačilnih mestih v tujini, na prodajnih mestih v tujini in oboje tudi doma, veljata 4 leta, možni so nakupi preko spleta pri obeh.

Razlike se pojavljajo pri plačilu na obroke – pri poslovni kartici Mastercard je možen nakup na obroke, medtem, ko to ni možno pri Maestro kartici. Nadalje je možno zavarovanje za primer kraje in primer izgube le pri Mastercard Poslovni kartici. Enako se za Maestro ne more uporabljati 3D Secure. 3D Secure je varnostni sistem za nakupe na spletu, ki za varnost skrbi s trostopenjsko verifikacijo uporabnika pri spletnih nakupih. Ko gre za polog gotovine na bankomatu, ima prednost Maestro Poslovna kartica, z njo se namreč gotovino lahko položi tudi na bankomatu, in se stanje poveča na kartici. Imetniku kartice torej ni treba iti do najbližje poslovalnice, da bi položil denar na račun.

NLB za obe kartici ponuja varnostna SMS sporočila, vpogled v stanje na bančnem avtomatu, izpiske enkrat na mesec in pa možnosti zanj ter za vpoglede v stanje tudi preko NLB Proklik-a. Obe kartici veljata 4 leta od izdaje, potem ju je treba zamenjati, oziroma se dobi novo.

 1. BA Maestro

Pri kartici Maestro NLB ponuja brezplačno pridobitev kartice in brezplačne dvige gotovine na bankomatih NLB skupine. Kartica, ki jo uporabnik, ki odpre poslovni račun pri Novi Ljubljanski banki dobi, je torej BA Maestro kartica. Tako je tudi članarina neobstoječa, saj kartica pripada računu pri NLB. Zaračunavajo se le predčasna izdaja (10 EUR), naročilo nove PIN številke (6 EUR) in vpogled v stanje na bankomatih druge banke (0,50 EUR). Strošek dviga na bankomatu druge banke v Sloveniji je 0,75 EUR, na bankomatih v tujini pa 1,10% dviga, oziroma minimalno 2,5 EUR.

Kartico lahko uporablja zakoniti zastopnik podjetja, prav tako pa tudi pooblaščene osebe, določi se dnevni limit za uporabo. Prednost Maestro kartice je možnost pologa gotovine na bankomatih na poslovni račun. Za varnost je namenjen SMS Alarm, ki ga uporabnik dobi po opravljeni transakciji. S kartico Maestro BA se lahko plačuje na spletu, vendar je potrebna predhodna odobritev, in naročilo na SMS Alarm.

 1. Mastercard

Mastercard plačilna kartica je izjemno razširjena plačilna kartica, tako med poslovnimi kot med zasebnimi subjekti. Omogoča plačevanje tudi s strani sodelavcev v podjetju, vendar pa zakoniti zastopnik določi zgornjo mejo – limit porabe na posamezno kartico. Mastercard kartica ne pripada uporabnikom, ki odprejo račun na Novi Ljubljanski Banki, zanjo morajo dodatno plačati. Letna članarina, če se plačuje s plačilnim nalogom je 80 EUR, letna članarina, če se plačuje preko direktne obremenitve pa je 40 EUR. Cena obroka pri plačilu na obroke pa je 1 EUR na obrokom torej se vsakemu obroku, neodvisno od tega koliko jih je, doda 1 EUR.

Največja prednost Mastercard-a je odloženo plačilo oziroma plačilo na obroke, kar, kot omenjeno, pri Maestro Poslovni kartici na primer ni možno. Z Mastercard Poslovno kartico se lahko plačuje na do dvanajst obrokov. Nadalje je priročno, da je način na obroke popolnoma ustaljen način plačila z zadevno kartico, in je zato takšno obročno plačilo možno brez dodatne dokumentacije in tudi brez obresti.

Ko se podjetje ne bo odločilo za obročno plačilo s kartico, bo tiste obveznosti poravnalo enkrat na mesec, na dan, ki si ga izbere samo podjetje. Tako lahko plačilo obveznosti iz kartice prilagodi svojemu poslovanju skozi mesec in se odloči izbrati dan, ko bo imel največjo likvidnost. S kartico se lahko uporablja NLB Proklik in Klikpro, ki sta spletni banki NLB.

NOVA KREDITNA BANKA MARIBOR – NOVA KBM

Nova KBM Banka ponuja štiri opcije za podjetja glede poslovnih kartic. Najprej ponuja tri Visa kartice, in sicer poslovno debetno Viso, plačilno kartico Poslovna Visa in pa poslovno predplačniško kartico Visa. Poleg treh naštetih ponuja SKB banka tudi plačilno poslovno kartico Mastercard.

 1. Visa Debit card

Visa debetna kartica je osnovna kartica, ki jo dobi vsak uporabnik, ki pri SKB odpre račun. Je identifikacijska kartica računa, ki jo uporablja zakoniti zastopnik in vsi pooblaščeni v podjetju. Za kartico se vseeno plača enkratno nadomestilo v vrednosti 4 EUR, tako kartica ni brezplačna. Traja 4 leti, po poteku časa se za nadaljnje kartice nadomestilo ne plačuje več. Omogočeno je plačevanje, ki bremeni direktno poslovni račun, saj gre za debetno kartico.

 • Predplačniška Visa poslovna kartica

Ta kartica deluje tako, da je vnaprej nanjo vplača denar, potem pa se ta sredstva lahko porabijo. Ta kartica je kreirana posebej za uporabo v podjetju, med osebami, ki v podjetju delajo, vendar niso zakoniti zastopniki. Delavec dobi kartico z določeno vsoto na kartici, potem pa jo lahko opravlja pri opravljanju dela – porabi pa lahko le toliko kolikor je naloženo, kar omogoča varnost pred zlorabami s strani zaposlenih. Omogoča posebej dober nadzor nad porabo sodelavcev, in učinkovito razdelitev sredstev za potrebe plačil s strani zaposlenih v podjetju.

 1. Poslovna kartica Visa

Tudi poslovna kartica Visa omogoča odloženo plačilo, in sicer se obveznosti preteklega meseca poravnajo enkrat mesečno, in se račun ne bremeni direktno. Letna članarina je 50 EUR, sprememba limita prav tako 50 EUR, dvigi gotovine na bankomatu pa stanejo 5% zneska, najmanj 14 EUR, kar pomeni, da kartica ni namenjena za dvige gotovine. Ukinitev kartice stane 20 EUR.

 • Poslovna kartica Mastercard

Letna članarina za Mastercard, z zgoraj opisanimi ugodnostmi je 50 EUR, sprememba limita prav tako 50 EUR, dvigi gotovine na bankomatu pa stanejo 5% zneska, najmanj 14 EUR, kar pomeni, da kartica ni namenjena za dvige gotovine. Ukinitev kartice stane 20 EUR.

ABANKA

ABANKA ponuja poslovno BA Maestro kartico in poslovno Visa kartico.

Maestro kartica

Maestro je osnnovna kartica, ki jo dobi uporabnik pri odprtju računa pri ABANKI. Je preprosta kartica, kjer se sredstva bremenijo iz računa direktno, torej se plačilo opravi takoj. Strošek dviga na bankomatu druge banke v Sloveniji je 0,70 EUR, na bankomatih v tujini pa 2 % dviga, oziroma minimalno 5 EUR.

Visa poslovna kartica

Gre za zgoraj opisano Visa Business z odloženim plačilom. Dodatna prednost je, da so uporabniki kartic preko kartice nezgodno zavarovani doma in v tujini ter turistično zavarovani. Letna članarina znaša 55 EUR, dvig gotovine pa znaša 5% od zneska, minimalno 12,5 EUR, saj gre za kreditno kartico, kjer se obveznosti plačajo na koncu meseca. Dodatno se zaračuna strošek blokade pri ABANKI 9 EUR.

Kreditni vprašalnik


Podjetniški naložbeni center
nudi sekundarne podjetniške finančne vire, ki so namenjeni predvsem mikro in malim slovenskim podjetjem, ki imajo dobro poslovanje, redne mesečne prilive in ustrezno zavarovanje ter v nekem trenutku ne dobijo kredita na banki.

Preverite možnost pridobitve kredita oz. posojila z izpolnitvijo kreditnega vprašalnika.