Krediti in posojila za podjetja, ki ne dobijo kredita na banki
PON-PET: 9.00-17.00
070 304 304
Domov | Novice | Prispevki za espejevce oz. samostojne podjetnike

Prispevki za espejevce oz. samostojne podjetnike

11.04.2020

Če nismo ravno na novo ustanovljeni s.p., ki ima na prispevke za pokojninsko  in invalidsko zavarovanje 50% »off« (vse od vpisa v poslovni register plačujejo prvo leto namreč samo polovičko, saj je namen delne oprostitve zmanjšati obremenitev na začetku) plačujemo mesečne prispevke minimalno 401,98 eurov. Mimogrede, maksimalni pa lahko nanesejo tudi do 2344,87 eurov mesečno!

Vsakega februarja se namreč prispevki za socialno varnost samozaposlenih uskladijo s povprečno bruto plačo za leto poprej.  Seveda se je le ta spet povišala in logična posledica je kakopak – dvig minimalnih prispevkov za samostojne podjetnike. Takšni bodo ostali do februarja 2021.

Da spomnimo, kaj pravzaprav vse plačujemo: prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje; prispevek za obvezno zdravstveno zavarovanje; prispevek za starševsko varstvo; prispevek za zaposlovanje od osnove, od katere plačujemo prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje do 20. dne v mesecu za pretekli mesec. Kompleksno. Ampak naj ob tem še omenimo novost: finančna uprava samozaposlenim zdaj omogoča plačevanje vseh prispevkov za socialno varnost prek enega računa.

V kolikor pa samostojni podjetnik zaposluje še delavce, je dolžan še kot delodajalec obračunati in plačati prispevke za svoje zaposlene. 

Kako prispevke plačujemo?

Samozaposlena oseba odda obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike (OPSVZ) in vse ostale prispevke na e-Davke, spet drugim pa zato poskrbi računovodski servis.

V kolikor tega ne storimo, imamo za vratom Furs.

Ker si tega ne želimo, pravočasno poskrbimo za prilive. Ena od možnosti je, kako  to storimo, so tudi sekundarni viri financiranja.

Kreditni vprašalnik


Podjetniški naložbeni center
nudi sekundarne podjetniške finančne vire, ki so namenjeni predvsem mikro in malim slovenskim podjetjem, ki imajo dobro poslovanje, redne mesečne prilive in ustrezno zavarovanje ter v nekem trenutku ne dobijo kredita na banki.

Preverite možnost pridobitve kredita oz. posojila z izpolnitvijo kreditnega vprašalnika.