Krediti in posojila za podjetja, ki ne dobijo kredita na banki
PON-PET: 9.00-17.00
070 304 304
Domov | Novice | Priskrba virov financiranja in kreditiranja glede na življenjski cikel podjetja. PNC Naložbe, krediti in posojila za podjetja

Priskrba virov financiranja in kreditiranja glede na življenjski cikel podjetja. PNC Naložbe, krediti in posojila za podjetja

13.08.2016

MNOŽIČNO FINANCIRANJE – NOVA DOBA ZA FINANCIRANJE START-UP PODJETIJ

Money fan

Avtorica: Ana Kolenc

Vir: http://zavodzmag.si/mnozicno-financiranje-nova-doba-za-financirnaje-start-podjetij/?lang=sl

Danae Ringelmann, soustanoviteljica platforme Indiegogo je navdušena nad novostmi, ki se po posredovanju SEC uvajajo na področju množičnega financiranja (v nadaljevanju: MNOF).

Pri Indiegogo, ki je eden izmed pionirjev v svetu množičnega financiranja, so izrazili zadovoljstvo nad nedavno sprejetimi pravnimi predlogi, ki jih je SEC predložila za spremembo določb o množičnem financiranju, kot ga ureja “J.O.B.S act” iz leta 2012. Težko pričakovana pravila, ki so nastajala in se oblikovala leto in pol, so prinesla odločilne spremembe za investicijsko množično financiranje. Po tržnih raziskavah Massolution, bo omenjena ureditev povečala MNOF industrijo  za več kot 5 milijard $ na  področju novoustanovljenih podjetji in kreativnih projektov samo v enem letu.

Najpomembnejši doprinos spremembe zakonodaje je ta, da je sedaj malim podjetjem omogočeno lastniško/investicijsko financiranje do višine 1.000.000,00 $ na letni ravni s strani nepoučenih vlagateljev in to brez posledic in stroškov, ki jih zahteva tradicionalna javna ponudba finančnih instrumentov. Podjetja lahko ta pravila uporabljajo obenem z drugimi načini zaprtih oz. zasebnih investicij za zbiranje kapitala.

Bolj pošten in učinkovit način zbiranja finančnih sredstev, ki ga prinašajo novosti investicijskega MNOF, bo vsekakor zagnal malo gospodarstvo. Pozitivno je tudi to, da je SEC pri svojih predlogih upoštevala nasvete in mnenja širše javnosti. Novo sprejeta pravila vzpostavljajo dobro ravnotežje, ki znotraj okvirov zakona na eni strani zagotavlja transparentne in jasne omejitve, po drugi pa omogoča opolnomočenje MNOF platform za uspešen razvoj inovacij in najboljših praks. Pri Indiegogo se je izkazalo, da je različna tveganja za goljufije mogoče zmanjšati z odprto platformo, ki podpira prosto komunikacijo in obenem vzpostavlja trajno spremljanje možnosti pojava goljufij in nepravilnosti s pomočjo algoritmov za odkrivanje odklonov in z uporabo različnih avtomatiziranih procesov.

Vlagateljem nova pravila nudijo zaščito pred goljufijami tudi tako, da predlog uvaja omejitev glede najvišje dovoljenega števila investitorjev, prav tako od podjetij zahteva, da razkrijejo določene informacije, kot so splošno sprejeti računovodski izkazi, informacije o vodilnih v podjetju, natančna lastniška struktura in kvalitetno izdelan poslovni načrt. Posamezniki z neto letnim dohodkom manj kot 100.000,00 $ lahko vložijo do največ 5% njihovega letnega dohodka, tisti z višjimi dohodki pa lahko vložijo do največ 10%.

SEC pri novih pravilih ne opredeljuje načinov, kako nove določbe zagotoviti in tako platformam na tem področju pušča svobodne roke. Sprememba predstavlja pot k demokratizaciji financiranja start-up podjetji in MSP ter ustvarja enake možnosti podjetnikov za preizkušanje in ocenjevanje njihovih poslovnih idej in konceptov.

Danae Ringelmann meni, da je to zgodovinski trenutek za investicijsko MNOF. Vse skupaj dokazuje, da je mogoče dosegati veliko več, če se ljudem zagotovi ustrezne možnosti za uspeh. Kot ustanoviteljica ene izmed največjih svetovnih MNOF platform, ki pomaga ljudem zbirati sredstva za uresničevanje tistega, kar jim pomeni največ, z veseljem zaključi, da so z uvedbo opisanih sprememb sedaj te možnosti še večje.

Več na:

http://www.cnbc.com/id/101163026

Kreditni vprašalnik


Podjetniški naložbeni center
nudi sekundarne podjetniške finančne vire, ki so namenjeni predvsem mikro in malim slovenskim podjetjem, ki imajo dobro poslovanje, redne mesečne prilive in ustrezno zavarovanje ter v nekem trenutku ne dobijo kredita na banki.

Preverite možnost pridobitve kredita oz. posojila z izpolnitvijo kreditnega vprašalnika.

Ostale novice