Krediti in posojila za podjetja, ki ne dobijo kredita na banki
PON-PET: 9.00-17.00
070 304 304
Domov | Novice | Rezerviranost evropskih trgov zaradi inflacijskih napovedi

Rezerviranost evropskih trgov zaradi inflacijskih napovedi

15.09.2021

Evropski kazalci

V torek zjutraj je na evropskih borzah vladala previdnost. Po majhnem povečanju vrednosti delnic v začetku tedna smo sedaj doživeli tudi rahlo znižanje vrednosti, tako da se je nekaj časa, vsaj do zgodnjega popoldneva nadaljeval trend padanja.

Indeks EuroStoxx 50, ki se praktično dviguje od novembra 2020, je pozno zjutraj padel za 0,1 odstotka na 4185,34 točke. EuroStoxx 50 je delniški indeks delnic evroobmočja, ki ga je oblikoval STOXX, ponudnik indeksov v lasti skupine Deutsche Börse. Od aprila 2021 v indeksu prevladujejo Francija (ki predstavlja 36,6% vseh sredstev) in Nemčija (33,2%), izračun vrednosti pa se izvede vsakih 15 sekund med 09:00 CET in 18:00 CET za različici EUR in USD. Indeks EuroStoxx 50 izhaja iz 19 regionalnih indeksov supersektorjev EuroStoxx in predstavlja največje superpodročne voditelje v evroobmočju glede na tržno kapitalizacijo prostega gibanja. Vanj so vključene družbe kot so Adidas, Airbus, AXA, BASF, Bayer, BMW, Daimler AG, ING Group, Intesa Sanpaolo, L’Oreal, Philips, VW in drugi. Zato je indeks EuroStoxx 50 dober pokazatelj gibanja evropskih delniških trgov.

Kazalci na ravni držav članic

Nihanja vrednosti so na glavnih borzah držav članic bila nekoliko večja. Francoski CAC 40 se je znižal za 0,37 odstotka na 6640,22 točke. Britanski FTSE 100 se je znižal za 0,48 odstotka na 7.034,32 točke. Preden so bili razkriti pomembni podatki o inflaciji v ZDA se vlagatelji na nemški borzi niso želeli preveč izpostavljati. Dax (DAX 30) je z zelo zmerno rastjo nadaljeval okrevanje cen prejšnjega dne in se je okoli poldneva zvišal za 0,07 odstotka na 15.712,37 točke. MDAX 60 srednjih delnic na borzi je dosegel rahel plus 0,08 odstotka in se dvignil na 15.715,61točke.

V Evropi kot po svetu se ponovno pojavlja vprašanje razvoja inflacije kot prevladujočega tržnega vprašanja, ki je v toku današnjega dne dobil še nove vplive, saj se prav danes udeleženci na trgu osredotočajo na podatke o inflaciji v ZDA za mesec avgust. Pričakovalo se je sicer, da se bo zmernost mesečnih zvišanj cen, zabeleženih v prejšnjem mesecu, potrdila, vseeno pa so vlagatelji previdni, saj so nove številke iz Španije dale vtis o obstoječih inflacijskih tveganjih. Po podatkih španskega nacionalnega statističnega urada (INE) so se avgusta cene življenjskih potrebščin v Španiji, izračunane po evropski metodi (HVPI), zvišale za 3,3 odstotka v primerjavi z istim mesecem lani. Tako je bila potrjena tudi prva ocena in sicer je v prejšnjem mesecu bila inflacija v Španiji 2,9 odstotka.

Prav tako se padec cen trenutno predvideva za železovo rudo, kar vpliva na vrednosti surovin, na kar so že lep čas opozarjali analitiki banke Barclays. Tveganje znižanja cen železove rude so se sicer uresničila prej, kot je bilo pričakovano. Razlog za to je hitro zmanjševanje kitajske proizvodnje jekla. Analitiki so temu primerno prilagodili ocene cen železove rude in sektor znižal na “nevtralen”.

Tudi pri pivovarskih skupinah je bilo le malo pravega veselja. Carlsbergove delnice so analitiki znižali za dve stopnji z “Nakup” na “Prodaja” in znižal ciljno ceno z 1295 na 883 danskih kron. Pri tem se je omenjalo val naraščajočih stroškov v zadnjih nekaj mesecih in splošno omejitev ocen za leto 2022 za vse pivovarne. Delnice družb Carlsberg in AB Inbev (Anheuser-Busch InBev) so beležile opazne izgube.

Cene nafte pa so se vezale na moč trgovanja prejšnjega dne. Dvig cen nafte podpira vrednost naftne industrij. Tudi precejšnje zmanjšanje proizvodnje nafte v Mehiškem zalivu je dejavnik, ki spodbuja rast cene nafte. Tako je dva tedna po orkanu Ida po podatkih pristojnega ameriškega organa BSEE včeraj še vedno bilo črpanih le slabih 800.000 sodov na dan ali 44 odstotkov ameriške proizvodnje nafte. Poleg tega se je ustvaril še drugi orkan, ki je prav tako pristal na zalivski obali v Teksasu.

Povečala pa se je vrednost avtomobilske industrije. Sektor je tako nadaljeval trend rasti od prejšnjega dne. Konec tedna se je končal Mednarodni avtomobilski salon v Münchnu, ki je poskrbel že za dodatno navdušenje.

Kazalci v ZDA

Analitiki niso pričakovali večjega gibanja na trgih, dokler podatki o inflaciji v ZDA niso bili objavljeni. Po mnenju borznih posrednikov je na trgu obstajalo soglasje, da se inflacija avgusta vsaj ni povečala, kar je pomembno za FED in njene ukrepe. Potrošniške cene so namreč pomembno merilo za ameriške denarne nadzornike, ki se srečajo v prihodnjem tednu. Srečanje velja za posebno pomembnega, saj je ameriška zvezna banka FED nedavno sporočila, da bo upočasnila odkup obveznic.

Možnost blaženja ohlapne ameriške denarne politike v povezavi z gospodarskimi, inflacijskimi in koronskimi težavami je povzročila, da se je Wall Street prejšnji teden podrl. Tudi nemški indeks DAX je popustil zaradi šibke ameriške trgovine. Glede na šibko gospodarsko agendo so se vlagatelji tako že na začetku tedna osredotočali na potrošniške cene, ki so zapadle v torek.

Izgube tečajev delnic v New Yorku prejšnji večer pri ameriškem proizvajalcu športne opreme Nike so vplivale tudi na nemške konkurente. Adidas je izgubil skoraj 1,2 odstotka. Po mnenju trgovcev so bili analitiki z Wall Streeta v študiji o podjetju Nike pesimistični in so opozarjali na težave v dobavnih verigah industrije. Strokovnjaki se bojijo, da bi se to lahko nadaljevalo še leto ali dve.

Vlagatelji na Wall Streetu so se v torek nato vseeno nekoliko pozitivno odzvali na inflacijske podatke. Ameriške cene življenjskih potrebščin se avgusta niso tako zvišale, kot so pričakovali. Po mnenju analitikov, bi to lahko dalo ameriškim zveznim rezervam malo več časa, da zaostrijo vajeti denarne politike. Slednji ukrep bi pa lahko koristil borzam.

Vseeno pa trg teh podatkov ne smatra za prelomne in rast cen je bila v zgodnjem trgovanju omejena. Vodilni indeks Dow Jones se je sprva dvignil za 0,24 odstotka na 34.953 točk, trenutno pa beleži padec za 0,53 odstotka. Širši S&P 500 je pridobil 0,23 odstotka in se dvignil na 4.479 točk. Tehnološko orientiran NASDAQ 100 je trgoval 0,26 odstotka višje pri 15.475 točkah.

Delnice proizvajalca aluminija Alcoa (Arconic) je medtem dosegel najvišjo raven od maja 2018. Cena lahke kovine se je sprva zvišala na najvišjo raven v 13 letih, nato pa padla.

Azijski vplivi

Novi trgovinski predpisi iz Azije ne dopuščajo velike evforije v evropskih finančnih središčih kar se odraža tudi v previdnosti vlagateljev v Evropi in posledično padajočem trendu prejšnjega tedna.

Kitajska regulativna ofenziva ostaja tema borz po vsem svetu. Po poročilu v “Financial Timesu” želi kitajska vlada v nadaljnji demonstraciji sile razbiti plačilno storitev Alipay, ki je podružnica internetnega velikana Ant Group, naložbe tehnološke skupine Alibaba. Delnice Alibabe, ki kotirajo v New Yorku (Alibaba), so se na to odzvale z padcem za dobri odstotek.

Tečaj delnic kitajske skupine Alibaba je bil v petek za 0,5 odstotka močnejši od predhodnega dne, a petkova zaključna cena na newyorški borzi (168,10 USD) ni mogla skrivati ​​dejstva, da so cene kitajskega internetnega velikana po grafikonih močno prizadete. Že v ponedeljek zjutraj so cene pričele padati. Negativne novice iz Kitajske glede vladnih predpisov zavirajo razpoloženje vlagateljev pri nakupu kitajskih visokotehnoloških delnic, njihove cene pa posledično padajo.

Vpliv inflacije na moj kredit

Krediti so eden od poglavitnih finančnih virov, pa naj si gre za kredite za podjetja oziroma posojila za podjetja, ali pa za potrošniške, hitre kredite ali pa hipotekarne kredite. Ob opisanem tveganju inflacije se postavi tudi vprašanje, kako slednja vpliva na kreditno razmerje.

Posojilojemalec v primeru inflacije, pri fiksni obrestni meri lahko zmaga. Znesek posojila, določen v pogodbi, seveda ostaja. Vendar se vrednost spreminja z inflacijo. Z drugimi besedami, vrednost financiranja iz leta v leto izgubi približno 2% vrednosti. Daljši kot je rok oziroma če gre za dolgoročni kredit, več koristi ima posojilojemalec od inflacije. Seveda posojilojemalec še vedno plačuje dogovorjene obroke, zato lahko razlagamo tudi obratno in sicer tako, da se vse podraži, samo ne posojilo. Z inflacijo se namreč običajno povečajo tudi plače, morda ne vsako leto, ampak v daljšem časovnem obdobju se.

Strogo gledano, ni neposredne povezave med inflacijo in obrestno mero. Ravno obratno, ko so obrestne mere nizke, zadolževanje postane za posojilojemalca bolj prijetno, kar vodi do večje porabe podjetij in gospodinjstev. To pa povečuje inflacijo. V tej fazi smo že nekaj let. ECB poskuša spodbuditi inflacijo in doseči pozitivne gospodarske učinke z zelo nizkimi obrestnimi merami. Čeprav je inflacija za posojilojemalca koristna, posojilo nikoli ne bo popolnoma izginilo zaradi inflacije. Z amortizacijo denarja je tudi kredit manj vreden. Vsekakor je inflacija breme za vse tiste, katerih plače se ne premikajo z indeksom. Pri tem pa imajo lastniki nepremičnin celo dvakratno korist in sicer vrednost zneska financiranja se zmanjša, cena nepremičnine pa se poveča. V primeru nepremičninskih vlagateljev, tistih, ki nepremičnine s hipotekarnim kreditom kupujejo zaradi zaslužka iz najemnin, pa se tudi lahko povečujejo tudi prihodki od najemnin.

Z visokimi obrestnimi merami pa posojilo ni tako mamljivo, varčevanje spet postane zanimivo. Posledično je v obtoku manj denarja in inflacija pada. To počne ECB, ko inflacija postane previsoka in jo je treba upočasniti.

Zaključek ugibanja o inflaciji v ZDA in vpliv na EU

Drugi trgovalni dan v tednu so torej bile na sporedu potrošniške cene v ZDA, kot rečeno so te zelo pomembne za ameriško denarno politiko.  Kot kažejo podatki o inflaciji za avgust, se je stopnja inflacije v ZDA znižala na 5,3 odstotka. FED sledi fleksibilnemu inflacijskemu cilju in sicer je inflacija tako lahko za nekaj časa višja od 2 odstotkov, če se je pred tem dlje časa gibala pod njo. Nasprotno pa so se cene življenjskih potrebščin v ZDA zvišale za 0,3 odstotka.

Težko pričakovani podatki o inflaciji iz ZDA sicer niso spodbudili kotacij na Wall Streetu. Res je, da se cene življenjskih potrebščin avgusta niso dvignile tako močno, kot je bilo pričakovano z visoke ravni, a vseeno je to povzročilo le rahlo rast cen v prvih nekaj minutah trgovanja, nato pa so se cene spet znižale. Vodilni indeks Dow Jones Industrial je pred kratkim padel za 0,27 odstotka na 34.774 točk.

Istočasno pa so se strahovi na evropskem trgu nekoliko polegli in rezultat tega dejstva so dvigi vrednosti evropskih borznih indeksov v drugem dnevu tega tedna.

Kreditni vprašalnik


Podjetniški naložbeni center
nudi sekundarne podjetniške finančne vire, ki so namenjeni predvsem mikro in malim slovenskim podjetjem, ki imajo dobro poslovanje, redne mesečne prilive in ustrezno zavarovanje ter v nekem trenutku ne dobijo kredita na banki.

Preverite možnost pridobitve kredita oz. posojila z izpolnitvijo kreditnega vprašalnika.