Krediti in posojila za podjetja, ki ne dobijo kredita na banki
PON-PET: 9.00-17.00
070 304 304
Domov | Novice | Vpliv krožnega gospodarstva na podjetja

Vpliv krožnega gospodarstva na podjetja

09.05.2020

Morda ste že slišali termin krožno gospodarstvo. Kljub temu, da je to »vroča tematika« v evropskih in svetovnih krogih, mnogo preprostih ljudi še vedno ne ve, kaj ta termin pomeni.

Krožno gospodarstvo je tip gospodarjenja, ki je v nasprotju s klasičnim, linearnim gospodarskim model. V klasičnem modelu podjetje izčrpava določene naravne surovine, ki jih nato predela v proizvode. Proizvode kupijo kupci in jih odslužene odvržejo v smeti. Taka oblika gospodarjenja je za okolje zelo obremenjujoča, saj postajajo dobrine vedno bolj redke. To pomeni, da se moramo kot človeštvo organizirati in bolje uporabiti že obstoječe proizvode in iz njih ponovno ustvariti vrednost za potrošnike. Krožno gospodarstvo je prav to – sistem, v katerem odpadne snovi ene panoge oziroma proizvodnje postanejo vhodne snovi druge. S tem se zapira sistem krožne zanke, kar pomeni, da se pri vsakem proizvodnem procesu odvrže minimalna količina odpadkov.

Evropska komisija je marca letos podpisala akcijski načrt za krožno gospodarstvo, v katerem so določeni cilji za mnogo industrij. Komisija je tudi določila glavna, prioritetna področja, na katerih bo poudarka v naslednjih letih. Četudi jih Komisija ni direktno zajela v svoje poročilo, je bančni sektor že zaznal spremembe, ki se dogajajo na trgu. Le-te bodo na bančništvo vplivale na mnogo načinov. Mnogo bank je že začelo podpirate trajnostne poslovne modele, saj razumejo, da so podjetja, ki sledijo trajnostnemu, krožnemu razvoju, bolj inovativna. Kljub temu, da je krožno gospodarstvo odličen korak k bolj čistejšem okolju, podjetjem predstavlja konkreten finančni zalogaj. V  kolikor imate podjetje, ki se ukvarja z eno izmed dejavnosti, zajeto med ukrepe Evropske komisije, boste v naslednjih letih soočeni z višjim stroški prehoda na zeleno gospodarstvo. Nekatere banke bodo sodelovale v procesu financiranja, v kolikor pa kredita na banki ne dobite, lahko vire financiranja iščete na trgu sekundarnih virov. Ponudniki tovrstnih kreditov ponujajo nekoliko višjo obrestno mero, prednost pa je v takojšnji odobritvi in transferju sredstev. S tem bo vaše poslovanje bilo nemoteno.

Kreditni vprašalnik


Podjetniški naložbeni center
nudi sekundarne podjetniške finančne vire, ki so namenjeni predvsem mikro in malim slovenskim podjetjem, ki imajo dobro poslovanje, redne mesečne prilive in ustrezno zavarovanje ter v nekem trenutku ne dobijo kredita na banki.

Preverite možnost pridobitve kredita oz. posojila z izpolnitvijo kreditnega vprašalnika.

Ostale novice