Krediti in posojila za podjetja, ki ne dobijo kredita na banki
PON-PET: 9.00-17.00
070 304 304
Domov | Novice | Zakaj banka ne odobri vsakič kredita malemu podjetju in kaj ima zavarovanje opraviti s tem?

Zakaj banka ne odobri vsakič kredita malemu podjetju in kaj ima zavarovanje opraviti s tem?

12.04.2020

Večina podjetnikov je mišljenja, da dejansko delajo dobro, delajo pravo stvar in da bodo v prihodnosti le še rasli. Načeloma pa je poslovna praksa velikokrat drugačna. Od tega, da je nekoč bilo razmerje 1 proti 10 uspešnih zgodb, se pravi, da je od desetih podjetnikov uspel le en, se je nato to razmerje malo dvignilo na 3 proti 10, se pravi, da je od desetih podjetnikov, trem uspelo. Verjetno je v zadnjem obdobju to povprečje še naraslo na 6 ali 7 proti 10, se pravi, da je že skoraj 70 % uspešnih zgodb. Ampak potem pa na tej poti vsakič pridejo nepredvidljivi dejavniki pred katerimi se želi banka zavarovati, če želi pridobiti podjetje na banki kredit.

Banka, kot neka “starejša” institucija je videla že mnogo podjetji priti in oditi, zato so se tudi neki bančni kriteriji izoblikovali za pridobitev bančnega kredita ali posojila in načeloma je tudi prav tako. Vsako malo in mlado podjetje je tako kot najstnik, ki je poln zagona in elana, ki misli, da se mu ne more nič zgoditi in da bo lahko brez problema plul v tem podjetniškem bazenu še sto ali več let. Seveda pa so usoda, gospodarska klima in ciklična gibanja ter nesreča kot taka, drugačnega mnenja in podjetnike velikokrat zaustavijo na tej poti.

Če podjetnik na tej poti koristi svoje vire in reinvestira svoj zaslužen denar, potem ni načeloma nihče od posojilodajalcev ali upnikov pretentan in izigran, ker pa se je tekom let seveda bančništvo vedno bolj in bolj razvijalo, večina podjetji ima in koristi bančne kredite. Sicer banke kot take, ki niso ravno v lasti tistih gospodov, ki delajo v njej in se tudi ekstra ne sekirajo, če se izgubi denar, pa je vendar nek lastnik zadaj. Banke res imajo svoje rizične sklade oz. fonde, kjer že v naprej predvidijo neko izgubo denarja, ampak se pa zato v štartu bolje zavarujejo z ustreznim zavarovanjem v obliki predvsem nepremičnine, ki je nekako najboljše zavarovanje. Nato četudi, gre taka terjatev na slabi konto, se bo verjetno prej ali slej poplačala, ker je stanje in vrednost nepremičnine načeloma tako, da to dopušča.

Kaj pa če podjetnik pridobi denar oz. si ga sposodi od drugod v obliki posojila. Posamezniki ali podjetja, ki nudijo posojila za podjetja, pa morajo biti še toliko bolj pazljiva pri takih posojilih, ker se lahko kaj hitro zgodi, da upnik ali posojilodajalec ostane brez svojega vloženega denarja in ga tudi težje izterja nazaj, ker so podjetniki kar zviti, ko pride do poplačila svojih obveznosti in si mislijo, eh, sej ni moj denar in preprosto pozabi na to ali vrže preko ramena. Zato se je pač v bančnem svetu izoblikovalo pravilo, da morajo biti posojila in krediti dobro zavarovani za primer, če se ne odplačujejo in se lahko to zavarovanje tudi nato unovči. To še posebej velja pri malih podjetjih, ker se na začetku ne ve, kam bo podjetje njena poslovna pot peljala. Lahko nekaj let dobro posluje, pa bo potem prišla nepričakovano neka manjša kriza, ki bo za seboj potegnila kar veliko nekih vpletenih igralcev in se bo lahko celotni sistem podrl. Lahko pride neka Korona virus, ki vprašanje, kaj bo vse za seboj potegnila.

Lahko podjetje dela dobro deset let, pa bo neka taka pandemija, ljudje bodo izgubili službe po svetu, bo šla turistična branža k hudiču, bodo posledično manj kupovali novogradnje in nosilci gradbenih projektov ne bodo mogli več plačevati bančnih kreditov, stanovanja se ne bodo več prodajala, manjši podizvajalci in obrtniki bodo propadli, ker ne bodo dobili plačano in na koncu so spet posojila in krediti do teh malih obrtnikov, ki če niso dobro zavarovani, slabi krediti in posojila in se upnik nato nadeja najhujšega. Iz tega razloga bi morala biti posojila v večini primerov dobro zavarovanja.

Dajte mali podjetniki preveriti svojo kreditno sposobnost preko spletnega kreditnega vprašalnika in navedite ustrezno zavarovanje:

KREDITNI VPRAŠALNIK

Kreditni vprašalnik


Podjetniški naložbeni center
nudi sekundarne podjetniške finančne vire, ki so namenjeni predvsem mikro in malim slovenskim podjetjem, ki imajo dobro poslovanje, redne mesečne prilive in ustrezno zavarovanje ter v nekem trenutku ne dobijo kredita na banki.

Preverite možnost pridobitve kredita oz. posojila z izpolnitvijo kreditnega vprašalnika.