Krediti in posojila za podjetja, ki ne dobijo kredita na banki
PON-PET: 9.00-17.00
070 304 304
Domov | Novice | Zakaj se vedno več podjetji in posameznikov odloča za najem dolgoročnega kredita

Zakaj se vedno več podjetji in posameznikov odloča za najem dolgoročnega kredita

03.10.2023

Raziskovali smo na temo dolgoročnih posojil, osvetlili prednosti in pasti, ki jih prinašajo, ter podali ključne smernice za izbiro pravega dolgoročnega posojila. Poudarili smo, da dolgoročna posojila omogočajo nižje mesečne obroke, več časa za odplačilo in so lahko koristna za naložbe. Vendar pa smo tudi opozorili na potencialne pasti, kot so višji stroški obresti na dolgi rok in potreba po skrbnem načrtovanju odplačevanja. Pri izbiri dolgoročnega posojila je ključno primerjati obrestne mere različnih posojilodajalcev, upoštevati vse stroške, izbrati pravi rok odplačevanja in natančno prebrati drobni tisk v posojilni pogodbi. Pomembno je tudi, da odgovorno izposojate in si izberete posojilo, ki ga lahko realno odplačujete. Celotno besedilo članka podrobneje razpravlja o prednostih in slabostih dolgoročnih posojil ter ponuja praktične nasvete za tiste, ki razmišljajo o najemu dolgoročnega posojila za svoje finančne potrebe.

Zakaj se vedno več podjetji in posameznikov odloča za najem dolgoročnega kredita.

 
Kratkoročna in dolgoročna posojila imajo prednosti in slabosti. Najboljša odločitev za vas je odvisna od vašega finančnega položaja in potreb. Glede na to je tu nekaj splošnih prednosti najema dolgoročnega posojila v krajšem časovnem obdobju:


1. Plačali boste manj obresti.

Obresti se običajno zaračunavajo kot odstotek glavnice posojila, zato dlje kot odplačujete posojilo, več obresti boste na koncu plačali. Z dolgoročnim posojilom lahko plačila razporedite na daljše časovno obdobje, kar zmanjša znesek obresti, ki jih na koncu plačate.

2. Za odplačilo posojila boste imeli več časa.

Če imate velike finančne obveznosti, vam lahko dolgoročno posojilo omogoči, da počasi, a zanesljivo odplačate dolg. To je lahko še posebej koristno, če se soočate z nepričakovanim računom za zdravljenje ali stroški popravila doma. Kratkoročna posojila pa je običajno treba odplačati v nekaj mesecih, kar vam morda ne bo dalo dovolj časa, da uredite svoje finance.

3. Posojilo lahko uporabite za naložbene namene.

Če najemate posojilo za poslovne namene, lahko z dolgoročnim posojilom pridobite sredstva, ki jih potrebujete za naložbe, ki se vam bodo obrestovale. Posojilo lahko na primer uporabite za nakup nove opreme ali razširitev prostorov. S kratkoročnim posojilom pa boste morda lahko pokrili le stroške poslovanja, na primer najemnino ali zaloge.

4. Morda ste upravičeni do nižje obrestne mere.

Obrestne mere za dolgoročna posojila so običajno nižje od obrestnih mer za kratkoročna posojila, saj jih posojilodajalci obravnavajo kot manj tvegane. Če imate na voljo le nekaj mesecev za odplačilo posojila, je verjetnost, da ga ne boste odplačali, večja. Če imate dober kredit in zanesljiv odplačilni načrt, boste morda upravičeni do še nižje obrestne mere za dolgoročno posojilo.


5. Več dolgov lahko konsolidirate v eno plačilo.

Če imate več dolgov z različnimi obrestnimi merami in roki odplačevanja, vam lahko dolgoročno posojilo pomaga poenostaviti finance, saj vse dolgove združuje v eno mesečno plačilo. Tako boste lažje sledili svojim plačilom in se izognili zamudnim pristojbinam in kaznim.

Seveda pa ima najem dolgoročnega posojila tudi nekatere potencialne slabosti. Po eni strani lahko v času trajanja posojila plačate več obresti kot pri kratkoročnem posojilu. Če posojilo uporabljate za financiranje poslovnega podviga, vedno obstaja tveganje, da podjetje ne bo uspešno in vam bo ostal dolg, ki ga ne boste mogli odplačati. Preden vzamete katero koli vrsto posojila, skrbno preučite vse možnosti ter pretehtajte prednosti in slabosti, da sprejmete najboljšo odločitev za svoj edinstveni finančni položaj.

Pri najemanju posojil je treba upoštevati veliko stvari. Pri odločitvi lahko vplivajo vrsta posojila, obrestna mera, dolžina trajanja in vaša kreditna ocena. Ena najpomembnejših stvari, ki jih je treba upoštevati, pa je tveganje, povezano s posojilom.

Jemanje dolgoročnega posojila v krajšem časovnem obdobju je lahko tvegano iz več razlogov. Prvič, če ne morete odplačevati posojila, se lahko zgodi, da ne boste poravnali svojih obveznosti in si s tem poslabšali bonitetno oceno. Drugič, če se obrestne mere zvišajo, lahko v času trajanja posojila plačate več obresti. Če boste morali nepremičnino prodati pred odplačilom posojila, lahko na koncu dolgujete več, kot je nepremičnina vredna.

Preden vzamete dolgoročno posojilo, se prepričajte, da poznate tveganja, ki so s tem povezana. Če niste prepričani, da boste zmogli plačevati obroke, je bolje izbrati krajše posojilo. Tako ne boste tvegali, da bi si poslabšali kreditno oceno ali sčasoma plačali več obresti. Dolgoročno posojilo v krajšem časovnem obdobju ima številne prednosti. Ena najpomembnejših prednosti je nižje mesečno plačilo. Posojilo se namreč razporedi na daljše časovno obdobje, kar pomeni, da bo vsako posamezno plačilo manjše. Dodatna prednost dolgoročnega posojila je, da boste imeli več časa za odplačilo posojila. To je lahko koristno, če se soočate s finančnimi težavami in niste prepričani, ali boste lahko pravočasno plačevali. Če vzamete dolgoročno posojilo, ste lahko mirni, saj imate več časa, da uredite svoje finance. Poleg tega lahko dolgoročno posojilo pomaga izboljšati vašo kreditno oceno. Dlje kot boste odplačevali posojilo, več pravočasnih plačil boste opravili. S tem boste upnikom pokazali, da ste odgovoren posojilojemalec, kar vam lahko v prihodnosti prinese nižje obrestne mere. Z dolgoročnim posojilom si lahko zagotovite mirno vest. To pa zato, ker vam ne bo treba skrbeti za velika mesečna plačila. Namesto tega se lahko osredotočite na druge pomembne stvari v svojem življenju, kot sta kariera ali družina. Če razmišljate o najemu posojila, je pomembno, da primerjate različne možnosti, ki so vam na voljo. Čeprav se kratkoročno posojilo morda zdi lažja možnost, je treba pred odločitvijo upoštevati dolgoročne prednosti dolgoročnega posojila.

Največje tveganje pri najemu dolgoročnega posojila je, da lahko na koncu plačate več obresti, kot bi jih, če bi najeli krajše posojilo. Dolgoročna posojila imajo namreč običajno višje obrestne mere kot kratkoročna. Drugo tveganje, ki ga je treba upoštevati, je, da si morda ne boste mogli privoščiti mesečnih plačil za dolgoročno posojilo. Če vzamete posojilo z daljšo odplačilno dobo, bodo vaša mesečna plačila nižja. Vendar to pomeni tudi, da boste posojilo odplačevali dlje časa. Če ne morete plačevati mesečnih obrokov, lahko pride do neplačila posojila, kar bi poslabšalo vašo kreditno oceno.

Kako izbrati pravo dolgoročno posojilo za vas.

Če razmišljate o najemu dolgoročnega posojila, je pomembno, da se pozanimate in primerjate različne posojilodajalce. Preden se odločite, preverite obrestne mere in pogoje odplačevanja. Dobro je prebrati tudi ocene različnih posojilodajalcev in preveriti, kaj imajo drugi posojilojemalci povedati o svojih izkušnjah. Ko najdete nekaj posojilodajalcev, ki vas zanimajo, je čas, da primerjate njihove ponudbe. Preverite skupne stroške posojila, vključno z obrestno mero in pristojbinami. Primerjajte tudi pogoje odplačevanja in preverite, kateri od njih bo najbolj ustrezal vašemu proračunu. Ko boste našli pravo dolgoročno posojilo za vas, pred podpisom dokumentacije natančno preberite pogoje in določila. Tako boste natančno vedeli, na kaj pristajate, in vas ne bodo presenetili nobeni nepričakovani stroški ali dajatve.

Pri dolgoročnih posojilih morate upoštevati nekaj stvari, da boste dobili najboljšo možno ponudbo. V pomoč so vam štirje nasveti:

1. Poiščite najboljše obrestne mere

Obrestne mere za dolgoročna posojila se lahko od posojilodajalca do posojilodajalca precej razlikujejo, zato je pomembno, da se pred sklenitvijo posojila odločite za nakup in primerjavo obrestnih mer. S spletnim orodjem za primerjavo posojil, kot je Credible, lahko primerjate obrestne mere več posojilodajalcev naenkrat in poiščete najboljšo ponudbo za vas.

2. Upoštevajte pristojbine in stroške

Poleg obresti so dolgoročna posojila povezana tudi z drugimi pristojbinami in stroški, ki se sčasoma lahko povečajo. Ti lahko vključujejo pristojbine za prijavo, provizije za odobritev in kazni za predčasno odplačilo. Pri primerjanju ponudb posojil jih upoštevajte, da boste dobili pravo primerjavo med seboj.

3. Izberite pravi rok odplačevanja

Odplačilna doba je čas, v katerem morate odplačati posojilo, in lahko močno vpliva na vaše mesečne obroke. Daljši rok odplačevanja pomeni nižje mesečne obroke, vendar boste na koncu plačali več obresti v času trajanja posojila. Krajši rok odplačevanja bo pomenil višje mesečne obroke, vendar boste na dolgi rok prihranili pri obrestih. Izberite rok odplačevanja, ki je za vaš finančni položaj najbolj smiseln.

4. Preberite drobni tisk

Preden podpišete črto, preberite celotno posojilno pogodbo, da boste razumeli vse pogoje in določila. To vključuje podatke, kot so obrestna mera, pristojbine in stroški, pogoji odplačevanja ter morebitni drugi posebni pogoji ali omejitve. Z branjem in razumevanjem drobnega tiska se lahko izognete neprijetnim presenečenjem.

Tukaj je nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali izogniti se tem pastem:

1. Ne najemajte prevelikih posojil: ko najemate posojilo, je mamljivo, da si želite izposoditi čim več denarja. Vendar pa je to lahko nevarna past, v katero se lahko ujamete. Če si izposodite več denarja, kot si lahko realno privoščite odplačati, se boste kasneje verjetno znašli v finančnih težavah. Posodite si le toliko, kolikor potrebujete, in se prepričajte, da lahko vsak mesec brez težav odplačujete posojilo.

2. Ne podcenjujte stroškov obresti: Druga pogosta napaka, ki jo ljudje naredijo pri najemanju posojil, je podcenjevanje stroškov obresti. Obresti se lahko hitro povečajo, zato jih upoštevajte v svojem proračunu, ko določate, koliko si lahko izposodite.

3. Iskanje najboljših obrestnih mer: Ne izbirajte le prve prejete ponudbe za posojilo. Poiščite in primerjajte obrestne mere različnih posojilodajalcev, da boste dobili najboljšo možno ponudbo.

4. Preberi drobni tisk: Preden podpišete posojilno pogodbo, jo natančno preberite. To je pomembno zato, da boste razumeli vse pogoje posojila. Če česa ne razumete, pred podpisom obvezno postavite vprašanja.

5. Pravočasno odplačujte obroke: Ko ste najeli posojilo, je pomembno, da vsak mesec pravočasno odplačujete obroke. Če zamudite plačilo, se vam lahko zaračunajo zamudne obresti ali pa se poveča obrestna mera. Spremljajte svoja plačila in jih opravite pravočasno, da se izognete morebitnim težavam.

Z upoštevanjem teh nasvetov se lahko izognete pogostim pastem pri najemanju dolgoročnega posojila. Poskrbite za odgovorno izposojanje in vzemite le toliko, kolikor si lahko privoščite odplačati. Če boste to storili, boste v dobri kondiciji, da boste lahko uspešno upravljali svoje posojilo.

Kreditni vprašalnik


Podjetniški naložbeni center
nudi sekundarne podjetniške finančne vire, ki so namenjeni predvsem mikro in malim slovenskim podjetjem, ki imajo dobro poslovanje, redne mesečne prilive in ustrezno zavarovanje ter v nekem trenutku ne dobijo kredita na banki.

Preverite možnost pridobitve kredita oz. posojila z izpolnitvijo kreditnega vprašalnika.