Krediti in posojila za podjetja, ki ne dobijo kredita na banki
PON-PET: 9.00-17.00
070 304 304
Domov | Novice | Iskanje finančnih virov v času izpada prihodkov

Iskanje finančnih virov v času izpada prihodkov

02.04.2020

V času ekstremnih razmer, ki verjetno niso samo enkrat na sto let, ampak enkrat na morda petsto ali celo več let, so prizadela verjetno ne samo lokalna gospodarstva, ampak celotno svetovno gospodarstvo. Večino gospodarstev, kjer so glavna gonilna sila podjetja, stoji. Tukaj se predvsem misli na mikro, mala in tudi nekatera srednje velika podjetja. Kaj pa to pomeni za podjetje kot tako?

Nihče od nas zagotovo ni razmišljal, da bi se lahko kaj takšnega sploh dogodilo, da bi morali iti v maskah na ulico in da bi se dejansko celotni aparat gospodarstva zaustavil, predvsem aparat malega podjetništva. Kako se bodo iz tega izkopala mala podjetja? Kljub temu, da poslovanja ni, je potrebno vseeno sprotno plačevanje vseh obveznosti, to se nanaša predvsem na morebitne kredite, leasinge, tekoče stroške, najemnine itd. Nekaj od teh stroškov je vlada s posameznimi kriteriji tudi zajezila, ampak to velja predvsem za kredite npr. od bank, in še druge podobe institucije. Kaj pa to pomeni za zasebna posojila in druge finančne obveznosti, ki jih mala podjetja imajo? Kaj to pomeni recimo za podjetja, ki morajo plačevati leasing za svoje stroje – npr. pekarna. In še številna druga podoba vprašanja.

Na osnovi tega se upravičeno postavi vprašanje, na kak način financirati in predvsem s katerimi viri financirati v tem času izpad v poslovanju. Najbolj smotrni so vsekakor finančni viri raznih nepovratnih sredstev, ali subvencij itd., ki so praktično brezplačni (www.tiko-pro.si). Kaj pa če teh podjetje ne dobi? Potem mora verjetno iskati kak ugoden premostitveni bančni kredit. In kaj še v primeru, da teh ne dobi, ker določene banke porečejo, da ne bomo vaše branže financirali, ker je na na podlagi virusa, najbolj podvržena riziku. Nato morajo podjetja poiskati nek sekundarni finančni vir, ki je alternativa predhodno naštetim in je relativno hitro dostopen. Podjetniški center nudi takšne vire oz. sekundarne podjetniške finančne vire, ki so v obliki posojila ali kredita za mikro in mala podjetja ter samostojne podjetnike.

Vsi se sedaj sprašujemo, koliko časa bo ta Korona virus trajal in kako bodo podjetja potem poslovala, ko bo to obdobje virusa minilo. Ali bo nato preprosto nek pek odprl svojo pekarno in pričel peči? Hmm, pomeni, če je v vmesnem obdobju iskal finančne vire, da jih ni imel na zalogi, tako da bo po enem mescu izpada v poslovanju tudi težje kar odprl poslovalnico in pričel peči, ker bo moral nenazadnje nabaviti sestavite (material), da bo lahko pričel peči. In pri tem bo ponovno potreboval finančne vire oz. kakšno premostitveno posojilo, ker drugače ne bo mogel nabaviti sestavin.

Na drugi strani pa imajo tudi fizične osebe, ki ne hodijo na delo, izpad v prihodkih. Prav tako je na tem področju vlada sprejela neke ukrepe, ampak vsak delodajalec verjetno ne bo imel 5 ali več oseb v času eno mesečnega neposlovanja ali celo daljšega obdobja, zaposlene in bodo nastajali samo stroški. Ali je vlada na tem področju “zamrznila” prispevke, ali ne, bo pokazal čas. Dejstvo pa je, da ta podjetja iščejo v času neposlovanja finančne vire, da lahko sfinancirajo to dobo čakanja.

Kreditni vprašalnik


Podjetniški naložbeni center
nudi sekundarne podjetniške finančne vire, ki so namenjeni predvsem mikro in malim slovenskim podjetjem, ki imajo dobro poslovanje, redne mesečne prilive in ustrezno zavarovanje ter v nekem trenutku ne dobijo kredita na banki.

Preverite možnost pridobitve kredita oz. posojila z izpolnitvijo kreditnega vprašalnika.