Krediti in posojila za podjetja, ki ne dobijo kredita na banki
PON-PET: 9.00-17.00
070 304 304
Domov | Novice | Junijski premiki na trgu kot zdravilo proti nevarnosti inflacije

Junijski premiki na trgu kot zdravilo proti nevarnosti inflacije

08.06.2021

Kazalci na delniškem trgu

Prvi dan drugega tedna avgusta je na evropskih delniških trgih poskrbel za optimističen začetek. Nemškemu delniškemu trgu so prvi dan trgovanja v tem tednu sicer botrovali previdni vlagatelji, vendar je to zadostovalo za to, da je vrednosti indeksa DAX zaključila pozitivno pri 15.712 točkah. DAX sicer pričel z 0,20 odstotka nižjo vrednostjo, a pri 15.661,58 točkah in ima dovolj podlage, da svojo vrednost v nadaljnjih dneh nekoliko poviša. V nasprotju s tem TecDAX trenutno kaže močnejši spust vrednosti, čeprav je pred tem začel skoraj z nespremenjeno vrednostjo 3.387,36 točke. Francoski CAC 40 je prav tako končal pozitivno z 6.555,61 točke. Vrednost indeks CAC 40 je tako v enem letu narasla za kar 26,6 odstotkov, kar je vsekakor razlog za optimizem. Španski indeks je v primerjavi s petkom prav tako z 9.170,00 točkami končal pozitivno in sicer s povišanjem vrednosti za 0,80 odstotka ter tako v letu dni zabeležil dvig za nekaj več kot 15 odstotkov. 

Indeks Dow Jones se je prejšnji četrtek zašel pod pritiskom, vendar se je kasneje čez dan nadaljevalo trgovanje z vrednostmi, ki so bile višje od najnižji ta dan. Bikov preobrat so kupci v petek hvaležno sprejeli in indeks potisnili nazaj na zgornji majski rob in sicer na 34.742 točke. Izhodiščni položaj je zato zelo obetaven za začetek novega tedna trgovanja. Indeks bi lahko dosegel najvišjo vrednost prejšnjega tedna in sicer 34.849 točk. Tak preboj bi še utrdil trend okrevanja glede na v mesecu maju dosežene najnižje stopnje in tako sprostil potencial, ki bi indeks dvignil do najvišjih vrednosti na 35.091 točk.

Dokler indeks zdaj lahko doseže najnižjo vrednost pri 34.334 točkah, ima bikovska taktika prednost. Pod to vrednostjo bi pričakovali vsaj preizkus podpore na 34.256 točkah. Pomembno bi bilo, da srednjeročna usmeritev ostane nad 50-dnevno oceno drsečega povprečja gibanja cene (EMA50), ki se je začela v začetku tedna pri 33.830 točkah.

Pesimisti napovedujejo inflacijo

Kljub obetajočim podatkom iz trga vrednostnih papirjev v Evropi, pa pesimisti napovedujejo drugačne čase. Pri tem opozarjajo na padec nekaterih indeksov, predvsem v ZDA, kjer je prvi dan tedna Dow Jones začel z nekoliko boljšo vrednostjo, a je nato padel in ob zaključku trgovanja beležil zmanjšanje vrednosti za 0,36 odstotka.

Pesimisti še naprej iščejo izhodišče svojih napovedi v naraščajočih nevarnostih inflacije, znižanju bruto domačega proizvoda v državah EU in aprilskem upadu naročil v industriji, med tem ko  optimisti iščejo rešitev v obljubah centralnih bank, da se bodo vseeno ohranile nizke obrestne mere.

Aprila 2021 so bila naročila v nemški industriji slabša, kot so pričakovali ekonomisti. Zmanjšanje obsega naročil in posledično zmanjšanje vrednosti je bilo mogoče pričakovati zaradi gibanja trga surovin. Na upad naročil je namreč vplivalo tudi pomanjkanje materialov in posledičen dvig cen surovin. Zaradi teh dvigov cen surovin je prihajalo celo do težav pri financiranju poslovanja ter problemov pri zagotavljanju obratnih sredstev podjetij.

Ne glede na te probleme pa so podatki iz prejšnjega meseca, torej maja 2021, ki so bili v večji meri pozitivni, ta začasen minus v mesecu aprilu, vsaj makroekonomsko znova postavili v perspektivo ter zrelativizirali njegov pomen. Po oceni nekaterih mednarodnih svetovalnih podjetij kot je SENTIX, se je na primer junija ekonomski indeks za Nemčijo, zvišal že četrtič zapored.

Začetek tedna v znamenju Kitajske

Novi teden trgovanja ponuja manj razburjenja in drame kot prejšnji tedni. Zdaj, ko je večina družb že objavila podatke za prvo četrtletje, ostaja le še izvedba nekaj skupščin pomembnih družb. Zaradi virusa COVID-19 pa družbe svoje delničarje vabijo tudi na virtualne skupščine delničarjev. Poleg tega pa nas v četrtek čaka pomembna odločitev Evropske centralne banke o obrestnih merah.

Prvi dan v tednu se je iztekel v pričakovanju gospodarskih podatkov s Kitajske, saj je prišlo do objave trgovinske bilance ter letnega uvoza in izvoza za LR Kitajsko. Kot je sedaj znano Kitajska zunanja trgovina s številkami rasti ponovno presega napovedi strokovnjakov. Brez kitajskega gospodarstva bi po mnenju analitikov trpelo celotno svetovno gospodarstvo, vendar pri tem opozarjajo, da zaradi tega okolje še vedno plačuje visoko ceno. V primerjavi z državami EU, ZDA in drugimi članicami organizacije industrializiranih držav OECD se ocenjuje, da je samo Kitajska v letu 2019 prispevala 27 odstotkov k svetovnim emisijam CO2. Vseeno je potrebno izpostaviti, da kitajske emisije z okoli 1,4 milijarde prebivalcev dosežejo na prebivalca 10,1 tone, kar je pod ravnijo OECD, ki znaša 10,5 tone. Mimogrede je to bistveno nižja številka kot v ZDA, kjer so emisije na prebivalca kar 17,6 tone.

Aprila je svojo močno plat pokazala tudi kitajska zunanja trgovina. Izvoz, izračunan v ameriških dolarjih, se je v primerjavi z enakim obdobjem preteklega leta po poročanju carinskih organov v Pekingu povečal za 32,3 odstotka. To je presenetljivo, kajti ekonomisti so pričakovali rahlo upočasnitev rasti izvoza. Medtem pa se je tudi uvoz močno povečal s plusom 43,1 odstotka. Celotna kitajska zunanja trgovina se je aprila povečala za 37 odstotkov. Kitajski trgovinski presežek je aprila dosegel skoraj 43 milijard ameriških dolarjev, med tem ko je še marca znašal 13,8 milijarde ameriških dolarjev.

Glede na močne podatke o rasti pa je treba upoštevati, da je bila primerjalna osnova v preteklem letu zaradi koronske krize izredno nizka. In z rastjo uvoza strokovnjaki sedaj povezujejo tudi naraščajoče cene surovin, okrevanje domačega povpraševanja in močnejšo kitajsko valuto. Pogled na podrobnosti ekonomskih podatkov kaže, v kolikšni meri imajo nekatere evropske države kot je Nemčija, koristi od močnega kitajskega gospodarstva. Tako je kitajski uvoz iz Nemčije aprila zrasel za 37,6 odstotka, med tem ko pa se je nasprotno kitajski izvoz v Nemčijo v primerjavi z enakim obdobjem lani povečal le za 25,9 odstotka. Kitajski izvoz v Evropsko unijo se je povečal za 23,8 odstotka, uvoz iz EU pa za kar 43,3 odstotka.

Od obrestne mere do G7

V torek ob 11. uri bodo objavili četrtletne in letne podatke bruto domačega proizvoda (BDP) za evro območje. V prvem četrtletju leta 2021 se je realni BDP v evro območju, znižal za 0,6 odstotka v primerjavi s prejšnjim četrtletjem in za 1,8 odstotka v primerjavi z enakim četrtletjem preteklega leta. Vendar statistika prikazuje rast realnega BDP v območju evra od 1. četrtletja 2019 do 1. četrtletja 2021. BDP opisuje skupno vrednost vsega blaga in storitev, ki so bile v zadevnem letu proizvedene znotraj meja države in se uporabljajo za končno potrošnjo in je tako pomemben pokazatelj gospodarske moči države. Realni BDP pa upošteva gibanje cen, zato je njegova sprememba znana tudi kot gospodarska rast.

V sredo pričakujemo še dodatne informacije  iz Kitajske, ko bo javnosti sporočeno sedanje stanje indeksa cen življenjskih potrebščin, ki jih Kitajska sporoča letno. V Nemčiji bo isti dan sledilo veliko število skupščin pomembnih delniških družb kot so Gerresheimer, DWS, Instone Real Estate, Brenntag in SAF Holland.

Za potrošnike, obrestno mero, finančne vire, kredite za podjetja in posameznike in splošno stanje gospodarstva v Evropski uniji je zelo pomemben dan četrtek ko pričakujemo odločitev Evropske centralne banke (ECB) o obrestni meri. Ta četrtkova odločitev bo zelo pomembna za udeležence na trgu in posledično pričakujemo tudi nekaj reakcij na delniških trgih. Ob 13.45 bo objavljena obrestna mera za vloge bank in odločitev o ključni obrestni meri, nato pa bo manj kot uro kasneje, predsednica ECB Christine Madeleine Odette Lagarde na novinarski konferenci odgovarjala na vprašanja. ECB namreč vsakih šest tednov sprejema odločitve o denarni politiki in se odloča o tem, kateri ukrepi so potrebni za znižanje inflacije pod 2% oziroma blizu te meje. Tako sprejete sklepe nato predsednica in podpredsednik podrobno obrazložita na novinarski konferenci.

Hkrati z zapisanim je v četrtek vredno pogledati tudi čez lužo, saj naj bi v ZDA objavili indeks cen življenjskih potrebščin.

Delovni del tedna se bo zaključil v petek z vrhom G7, ki se odvijal v Veliki Britaniji. Tam se bodo sestali šefi držav in vlad iz Nemčije, Francije, Italije, Japonske, Kanade, Združenega kraljestva in ZDA. Poleg tega bi morali biti udeleženci na trgu pozorni na publikacijo o zaupanju potrošnikov, ki sta jo objavili Reuters in Univerza v Michiganu v ZDA.

Google dobil kazen v Franciji in na ravni EU

Seveda ne moremo ta teden mimo novice iz Francije. Google mora v Franciji zaradi prevladujočega položaja na trgu in spletnega oglaševanja plačati globo v višini 220 milijonov evrov. Po dolgih in težkih pogajanjih je tako prišlo do soglasja med družbo Google in francoskimi protimonopolnimi organi.

Google očitkov ni zanikal in je hkrati obljubil, da bo izvedel ustrezne spremembe, ki jih so jih zahtevali francoski organi. Ameriško podjetje je sporočilo, da je v zadnjih dveh letih sodelovalo s francoskimi organi, zdaj pa želi izboljšati dostop do podatkov oziroma povečati prilagodljivost Google Ad Manager. Glede na takšno stališče družbe je bila kazen dogovorjena kot del poravnave.

Do obravnave pred organi je prišlo, ko sta Google med drugim tožila pariški dnevnik “Le Figaro” in družba News Corp., v lasti avstralsko-ameriškega medijskega mogotca Ruperta Murdocha. V postopku je nadzorni organ ugotovil, da je Google prednostno obravnaval lastne tehnologije, ki se tržijo pod blagovno znamko Google Ad Manager. Posledično so bili drugi konkurenti, kot so časopisni založniki, “še posebej hudo” prikrajšani.

Tudi v Nemčiji je Google v središču protimonopolnih organov. Zvezni urad za kartele je pred kratkim sprožil protimonopolni pregled ponudbe Google News Showcase. Organ trenutno v prvem postopku preverja ali ima Google tržno-kontrolni delež. V drugem, ločenem postopku urad za kartele natančno preučuje pogoje družbe za obdelavo podatkov. Po končanem postopku bi lahko bili nekateri postopki ali ukrepi, ki jih ta Googlov produkt omogoča, tudi prepovedani. S Google News Showcase se založnikom omogoča, da svojo vsebino objavijo v spletu, ponudniki pa za to prejmejo finančno nadomestilo. Google News Showcase je pričel delovati v  jeseni v Nemčiji in Braziliji, zdaj pa je na voljo tudi v drugih državah.

Tudi Komisija EU je pričela ukrepati proti prevladi Googla. Od leta 2017 je proti Googlu sprožila tri ločene protitrustovske preiskave zaradi kršitve konkurenčnega prava EU oziroma zaradi prevladujočega položaja. Komisija EU je naložila globe v skupnem znesku 8,25 milijarde evrov, saj je glede na ugotovitve Komisije, Google dajal prednost rezultatom lastne primerjave cen pred konkurenco in v tajnem dogovarjanju z upravljavci spletnih mest preprečeval, da bi konkurenti tam lahko oglaševali.

Kreditni vprašalnik


Podjetniški naložbeni center
nudi sekundarne podjetniške finančne vire, ki so namenjeni predvsem mikro in malim slovenskim podjetjem, ki imajo dobro poslovanje, redne mesečne prilive in ustrezno zavarovanje ter v nekem trenutku ne dobijo kredita na banki.

Preverite možnost pridobitve kredita oz. posojila z izpolnitvijo kreditnega vprašalnika.