Krediti in posojila za podjetja, ki ne dobijo kredita na banki
PON-PET: 9.00-17.00
070 304 304
Domov | Novice | Kako pa vi financirate rast svojega podjetja? Ustrezni izbor kredita, vira posojila ali denarja za nadaljnji razvoj podjetja. Podjetniški naložbeni center

Kako pa vi financirate rast svojega podjetja? Ustrezni izbor kredita, vira posojila ali denarja za nadaljnji razvoj podjetja. Podjetniški naložbeni center

13.07.2016

Kako pa vi financirate rast svojega podjetja?

(Vir: http://mladipodjetnik.si/novice-in-dogodki/novice/kako-pa-vi-financirate-rast-svojega-podjetja)
Avtor Maruša Žibert — 14.06.2016

Komentiraj!

Vsak podjetnik se na svoji poti znajde v situaciji, ko potrebuje finančno injekcijo za uresničitev novega koraka. Nekateri za pomoč prosijo banko, drugi se zatečejo k platformam za množično financiranje, spet tretji pa si potrebna sredstva zagotovijo iz lastnih prihodkov.
Kako pa vi financirate rast svojega podjetja?

Je pred vami nov večji podjetniški korak, za katerega boste potrebovali finančno injekcijo? Preverili smo, kako se financirata pretekla Mlada podjetnika leta in kaj vse potrebujemo, če želimo najeti kredit pri kateri od bank (Vir slike: Pixabay).

Slednji opisani primer velja za zakonca Anjo in Alena Marića, ki sta lani prejela naziv Mladi podjetnik leta. Njuna zgodba je mnoge navdušila tudi zato, ker sta zgodbo ustvarila popolnoma brez kreditov. Takšni strategiji poslovanja sledila tudi danes: »Woodway se še vedno financira izključno iz lastnega žepa, v tujini pa sva vzpostavila sistem franšiž,« franšiže pa je danes možno najti na Hrvaškem in na Danskem. Del prihodkov sta letos namenila tudi vzpostavitvi pisarne, ki predstavlja jedro podjetja. Dodajata, da se bolj kot večanju ekipe (v pisarni so se jima pridružile tri stalne članice), trenutno posvečata izgradnji kadrov znotraj ekipe. »Če sva na začetku iskala večstranske profile, ki so bili sposobni opraviti različne naloge, zdaj iščeva posameznike, ki so specializirani za točno določeno področje,« pojasnjujeta podjetnika (na sliki spodaj. Utrinek ob odprtju nove trgovine na Bledu. Vir slike: Špela Urbanc).

Financiranje iz lastnih prihodkov kot varovalka

»To, da se financiramo zgolj iz lastnih prihodkov, predstavlja veliko prednost. Tak način poslovanja v primeru slabšega poslovanja predstavlja nekakšno varovalko,« sta nam zaupala zakonca Marić. Koliko torej dajeta »na stran«, nam nista razkrila, sta pa nam povedala, da se vsi njihovi prihodki porazdelijo. Tako sta v preteklih dveh letih vlagala v razvoj.

Marića sta verjetno ena od redkih podjetnikov, ki sta sposobna takšnega načina financiranja. Mnoga se namreč podajo v banko po kredit. »Razlogi podjetnikov, ki pridejo v banko, so različni. Običajno gre za širitev poslovanja, vzpostavitev proizvodnje, nakup poslovnih prostorov in podobno,« pravi Darko Jurić iz NLB.

Dva nujna pogoja za pridobitev kredita

»Oblika financiranja z bančnim kreditom ni primerna za vsakogar,« je jasen Jurić. Ker lahko v medijih večkrat beremo, da se ekipe zatečejo k platformam za množično financiranje tudi zato, ker v banki ne dobijo kredita, se postavlja logično vprašanje – kaj mora torej podjetje imeti, da lahko pridobi kredit? »Dva kriterija morata biti izpolnjena. Najpomembnejši kriterij je denarni tok, ki mora biti zadosten, da kreditojemalec odplača glavnico in obresti samega kredita, ostati pa mu mora tudi ustvarjena vrednost iz določenega projekta, ki je predmet financiranja. Poleg denarnega toka je nujen tudi ustrezen sekundarni vir plačila, torej zavarovanje kredita. To je lahko nepremičnina, poroštvo, manjši zneski so lahko zavarovani tudi samo z menicami. Odvisno, kaj ima stranka na voljo in kaj je pripravljena ponuditi,« pojasnjuje Jurić (na sliki spodaj. Vir slike: osebni arhiv).

16. junija 2016 bo v NLB Centru inovativnega podjetništva potekal brezplačni dogodek Mladi podjetnik? Zakaj pa ne!, katerega vrhunec bo izbor Mladi podjetnik leta 2016. Dogodek, ki bo potekal od 13. ure, bodo začinile zgodbe številnih podjetnikov, med njimi tudi vseh preteklih zmagovalcev izbora Mladi podjetnik leta. Rdeča nit letošnjega dogodka bo rast podjetja.

»Mi se ne osredotočamo na sekundarni vir, saj nam to ni v interesu. Nam je pomemben denarni tok, ki ga stranka ustvarja,« pojasnjuje sogovornik. »Ne glede na poslovni dogodek, pred katerim je podjetje, vedno obstaja ustrezen način financiranja. To velja za tržno zanimive in privlačne projekte, ki imajo potencial ustvarjati dodano vrednost. Pogoja, ki sem ju prej omenil, morata biti izpolnjena.«

Nekonvencionalni poslovni modeli: nov izziv bank

Starejša podjetja, tudi banke in s tem NLB, se vse bolj povezujejo z mladimi podjetji. Klasične oblike podjetništva banke že poznajo, saj z njimi delajo že več desetletij, poznajo tudi klasične poslovne modele. Zdaj pa so se s prihodom startupov začeli povezovati tudi z njimi, a ti nimajo vedno klasičnega poslovnega modela. En način tega povezovanja je, pravi Jurić, Center inovativnega podjetništva, ki jim pomaga razumeti nekovencionalne poslovne modele. Ker je kreditiranje mladih podjetij oteženo (načeloma morata izpolnjena biti prej omenjena pogoja), tržno zanimive in privlačne startupe povezujejo s partnerji, ki jim lahko zagotovijo finančno injekcijo. »Za startupe kredit ni ustrezen oziroma primeren vir financiranja. In tudi nikoli ne bo. Ne pri nas, ne v tujini. Zanje so potrebni drugačni mehanizmi financiranja,« in razkrije, da banka pripravlja nove rešitve, s katerim bodo lahko finančno pomagali mladim podjetjem, starejšim od 6 mesecev, ki bodo že izkazovali neko stabilno poslovanje.

Nekaj korakov do kredita
Osnovne kriterije banke, ko se odloča za kredite, razdelimo na finančne in nefinančne kriterije. Prvi se vrtijo okoli številk, s katerimi opisujemo poslovanje, projekcije, denarni tok in podobno (lastna udeležba, denarni tok, zavarovanje, kapitalska ustreznost in obstoječa zadolženost, dobičkonosnost). Zato mora podjetnik za banko pripraviti bilanco stanja in izkaz poslovnega izida s pojasnili ključnih bilančnih postavk.
Nefinančni kriteriji so kvalitativne narave in manj oprijemljivi (vodstvena struktura, odnos z banko, širina poslovanja in druga finančna posojila).
Vsak kredit mora imeti tudi ustrezno zavarovanje. Najbolje je, da se kar sami opredelite za vrsto zavarovanja še preden na banko podate povpraševanje za kredit.

Kreditni vprašalnik


Podjetniški naložbeni center
nudi sekundarne podjetniške finančne vire, ki so namenjeni predvsem mikro in malim slovenskim podjetjem, ki imajo dobro poslovanje, redne mesečne prilive in ustrezno zavarovanje ter v nekem trenutku ne dobijo kredita na banki.

Preverite možnost pridobitve kredita oz. posojila z izpolnitvijo kreditnega vprašalnika.