Krediti in posojila za podjetja, ki ne dobijo kredita na banki
PON-PET: 9.00-17.00
070 304 304
Domov | Novice | Obratni kapital za financiranje tekočega poslovanja

Obratni kapital za financiranje tekočega poslovanja

23.04.2020

Kaj je definicija obratnega kapitala v podjetništvu?

Obratni kapital je namenjen za financiranje tekočega poslovanja podjetji, to je predvsem nabava zalog, materiala ipd. Podjetja tekom let načeloma rastejo v svojem poslovanju in tako tudi vedno več pridobivajo na prometu in posledično vedno podaljšujejo roke plačil, tako da pridejo iz roka plačila “takoj”, do roka plačila 30, 60, 90, eni celo 120 dni, vmes pa je potrebno neprestano financirati tekoče poslovanje, nabaviti material, plačevati dobavitelje itd., skratka pride do pravega podjetniškega procesa, kjer so neki inputi in outputi… nabava, poslovna mesta itd. Obratni kapital je za to v podjetju, da se lahko vse te stvari financirajo in ta obratni kapital načeloma “nastaja” iz tekočega poslovanja in se “reinvestira” v tekoče poslovanje. Ker pa se vmes podaljšujejo roki plačil dogodijo kakšne nepredvidene poslovne situacije, podjetjem prične “primanjkovati” tekočega obratnega kapitala in prihaja do raznih zamikov pri plačilih ali drugih izpadov. Na tem mestu pa nastopijo banke, ki s kratkoročnimi krediti, likvidnostnimi krediti, ali podobnem, financirajo ta tekoči izpad, da lahko podjetja nemoteno poslujejo dalje.

Kako izbrati pravi finančni vir za financiranje tekočega poslovanja, če se podaljšujejo roki plačil?

Na tem mestu morajo podjetja najprej presoditi, kakšen finančni vir jim pride prav in jim najbolj ustreza. Ko to izberejo in ugotovijo, morajo nato ali pri svoji banki, ali kje na spletu izbrati pravi vir, ki verjetno mora biti hitro pridobljen in z relativno ugodno ceno. Če temu ni tako, potem bodo pridobili samo še eno dodatno finančno obveznost, ki pa nima smisla. Zato je potrebna pametna presoja in pravilni izbor finančnih virov.

Kako podjetja optimalno razporejajo razmerje med obratnim kapitalom in drugimi finančnimi obveznostmi v smislu kredita ali posojila?

To pa je tisti del, ki ga morajo podjetniki najbolje obvladati, da lahko podjetje optimalno raste. Pravilno razmerje med krediti in drugimi obveznostmi v podjetju je ključnega pomena, da lahko podjetja dobro poslujejo. Tisti podjetniki, ki to dobro uredijo, lahko vrzel med podaljšanimi plačilnimi roki dobro prebrodijo in pričnejo rasti v poslovanju, če pa ne, pa potem podjetja stagnirajo v razvoju.

Kreditni vprašalnik


Podjetniški naložbeni center
nudi sekundarne podjetniške finančne vire, ki so namenjeni predvsem mikro in malim slovenskim podjetjem, ki imajo dobro poslovanje, redne mesečne prilive in ustrezno zavarovanje ter v nekem trenutku ne dobijo kredita na banki.

Preverite možnost pridobitve kredita oz. posojila z izpolnitvijo kreditnega vprašalnika.

Ostale novice