Krediti in posojila za podjetja, ki ne dobijo kredita na banki
PON-PET: 9.00-17.00
070 304 304
Domov | Novice | Kredit: priložnost ali potreba za boljše poslovanje podjetja

Kredit: priložnost ali potreba za boljše poslovanje podjetja

10.05.2020

Mnogo laikov meni, da je imeti dolg kot podjetje slabo. Temu pa ni čisto tako. V tem članku vam bomo razložili, zakaj je včasih bolje in celo potrebno, da si podjetje sposodi denar.

Predstavljate si naslednjo situacijo: imate podjetje, ki posluje s pozitivnim poslovnim izidom. Podjetje ima dovolj denarja za izplačilo plač in drugih stroškov. V prihodnje pa ne načrtujete nobenih investicij. Zakaj torej bi vzeli kredit?

Svetovalci pravijo, da je včasih bolj pametno, da podjetja vzamejo kredit zato, ker s tem povečajo sredstva na TRR. Podjetje s plačilom v bolj likvidnih sredstvih lahko iztrži boljše pogoje pri dobaviteljih. To pomeni, da dobavitelji odobrijo nižjo oziroma sklenejo pogodbo za daljše obdobje. Še posebej se podjetju splača imeti nekaj dolžniškega kapitala, če je cena denarja na trgu nizka. V zadnjih nekaj letih so bile obrestne mere na medbančnem finančnem trgu celo negative. To je pomenilo, da so banke posojale denar gospodarskim subjektom po zelo nizkih obrestnih merah. Še posebej je dodatni finančni stimulus koristil majhnim in srednjim podjetjem, ki v času krize koronavirusa še bolj prizadeta. Dodaten kredit jim je omogočil plačilo obveznosti do zaposlenih, ob enem pa olajšal skrbi, saj se lahko upravitelji podjetja fokusirajo na pridobivanje poslov, kot pa samo preživetje podjetja.

Poleg tega je pametno vzeti kredit, saj drugače zamujate dobre priložnosti za širitve ali razvoj. Še posebej, če sta gospodarstvo in poslovanje podjetij stabilna, je smiselno premisliti o posojilu. Posojila so priložnost za ustvarjanje veliko večjih dobičkov, kot sicer. Kljub obrestnim meram pa je lahko ROI (return on investment) veliko večji kot stroški posojila. To pomeni, da se vam je na dolgi rok bolj splačalo vzeti kredit, kot pustiti finančno strukturo podjetja nespremenjeno.

Kreditni vprašalnik


Podjetniški naložbeni center
nudi sekundarne podjetniške finančne vire, ki so namenjeni predvsem mikro in malim slovenskim podjetjem, ki imajo dobro poslovanje, redne mesečne prilive in ustrezno zavarovanje ter v nekem trenutku ne dobijo kredita na banki.

Preverite možnost pridobitve kredita oz. posojila z izpolnitvijo kreditnega vprašalnika.