Krediti in posojila za podjetja, ki ne dobijo kredita na banki
PON-PET: 9.00-17.00
070 304 304
Domov | Novice | Krediti – fiksna ali spremenljiva obrestna mera?

Krediti – fiksna ali spremenljiva obrestna mera?

14.04.2020

Prva pomeni stabilnost, saj je mesečni obrok enak skozi celo obdobje odplačevanja.

Po drugi strani pa nam spremenljiva obrestna mera prinaša obilo  finančnega tveganja, saj lahko naš mesečni obrok, ki ga odplačujemo, močno  zaniha, tako navzgor kot tudi navzdol.

Katero obrestno mero torej  izbrati?

Pri tem vprašanju je dobro imeti v mislih ročnost, torej trajanje kredita in finančno tveganje.

Če razmišljate, da bi si ustvarili dom in se sprašujete čemu plačevati najemnino, če lahko ta sredstva namenite za kredit. Dejstvo, ki ga ne gre zanemariti – da ne bremenite vašega mesečnega proračuna preveč, se je morda bolje zadolžiti dolgoročno.

Nespremenljiva obrestna mera ostaja ista ves čas odplačevanja, posledično je tudi mesečna obveznost vedno enaka. Tako torej preprečimo, da bi se ali obrestna mera, ali mesečna obveznost kadarkoli zvišala (ali pa morebiti znižala). Seveda je pa fiksna obrestna mera večinoma precej višja od variabilne.

Pri kreditu z variabilno obrestno mero je mesečni obrok odplačevanja morebiti res nižji v začetku, se pa lahko v času trajanja odplačevanja ta zvišuje (ali  znižuje), saj je OM sestavljena iz dveh delov – variabilnega EURIBORja (in se spreminja, ko se spremeni euribor) in nespremenljivega pribitka. Kreditne ustanove na vrednost EURIBORja nimajo vpliva; je objektivno določen (v preteklosti je 6-mesečni euribor v svojih 20 letih znašal okoli 2%, najvišjo vrednost je dosegel leta 2008, ko je presegel 5%, od leta 2015 je negativen). Torej – če jemljemo  dolgoročni kredit, pri spremenljivi obrestni  meri tvegamo veliko, hitro se namreč lahko izkaže kot zelo draga izbira, saj je vrednost EURIBORja nemogoče napovedati za par let vnaprej.

Pri izbiri obrestne mere torej moramo upoštevati znesek in ročnost kredita, svoj proračun in nagnjenost k finančnih tveganjem. Najbolje je, da zberemo informativne izračune pri večih bankah, primerjamo in se odločimo za najugodnejšega ponudnika.

Kreditni vprašalnik


Podjetniški naložbeni center
nudi sekundarne podjetniške finančne vire, ki so namenjeni predvsem mikro in malim slovenskim podjetjem, ki imajo dobro poslovanje, redne mesečne prilive in ustrezno zavarovanje ter v nekem trenutku ne dobijo kredita na banki.

Preverite možnost pridobitve kredita oz. posojila z izpolnitvijo kreditnega vprašalnika.