Krediti in posojila za podjetja, ki ne dobijo kredita na banki
PON-PET: 9.00-17.00
070 304 304
Domov | Novice | Mesec junij in limit zaupanja v stabilnost gospodarstva

Mesec junij in limit zaupanja v stabilnost gospodarstva

30.06.2021

Mesec junij in limit zaupanja v stabilnost gospodarstva

Kljub ukrepom Evropske centralne banke glede reguliranja obrestne mere, napovednim ukrepom zvezne vlade ZDA za zagotovitev finančnih virov in obratnega kapitala na določenih, predvsem ekološko usmerjenih področjih ter relativno dobrim rezultatom velikih podjetij v mesecu maju 2021, skeptiki še tudi v naprej podarjajo, da je svetovno gospodarstvo na robu velike recesije. Kje je iskati znake le-te in zakaj je hkrati lahko zastopati tudi pozitivno stališče, bomo predstavili v današnjem pregledu junijskih dogodkov.

Začnimo s slabimi signali, ki lahko do neke mere vznemirjajo vlagatelje, potrjujejo mišljenje skeptikov, vnašajo nemir na finančne trge ter posledično na mikro nivoju tudi zmanjšujejo možnosti posojil za podjetja.

»Dieselgate« še vedno vznemirja Volkswagen 

Škandal z dizelskim gorivom v ZDA, ki naj bi bil delno že preživet, bi lahko imel za koncern Volkswagen dolgotrajne in potencialno drage posledice.

V enem izmed pravnih sporov glede morebitnih visokih glob je proizvajalec avtomobilov Volkswagen zaenkrat utrpel hud poraz. Vrhovno sodišče v Ohiu je v torek 29. 6. razsodilo, da lahko ta zvezna država zoper podjetje uveljavlja sankcije zaradi sistematične manipulacije z vrednostmi izpušnih plinov, ki presegajo že dogovorjene kazni na ameriški zvezni ravni.

Takšni postopki na ravni posamezne zvezne države so za Volkswagen lahko dokaj nevarni, družba s sedežem v Wolfsburgu se namreč lahko sooča z ogromnimi dodatnimi pravnimi stroški, ki jih Volkswagen glede na zvezni ravni odrejene kazni, ni več pričakoval. Doslej je podjetje za odškodnine porabilo oziroma namenilo več kot 32 milijard evrov. Odliv sredstev v te namene se je v zadnjem času že zmanjšal in v Volkswagnu so upravičeno domnevali, da bi se največji del zahtevkov lahko rešil s primerjalnimi vrednostmi, kot so bile dosežene v poravnavah z vladnimi organi, kupci in trgovci, pa tudi s kazenskim priznanjem krivde v razmerju do ameriškega ministrstva za pravosodje. Glede na zadnjo odločitev iz Ohia pa bi sedaj tožniki lahko karte znova premešali, še posebej, ker obstajajo tudi drugi postopki v drugih zveznih državah ZDA, kot tudi na ravni posameznih okrožjih.

Volkswagen sedaj seveda želi zaščititi svoje interese in si prizadeva sodno zadevo iz Ohia preložiti v odločanje vrhovnemu sodišču ZDA. Skupina Volkswagen meni, da se terjatve posameznih držav kompenzirajo s kaznimi in odškodninami, ki jih je že morala plačati zaradi kršitev zakona o čistem zraku, saj je tudi več drugih ameriških sodišč v podobnih primerih prišlo do te ocene. Tako je uspešna poravnava po tem principu bila na primer narejena v zvezni državi Kaliforniji.

Volkswagen stoji na stališču, da so zahtevki zvezne države Ohio izključeni z zveznim zakonom. A tudi, če bo končna odločitev na zvezni ravni naklonjena Volkswagnu, bo sodna odločitev iz Ohia negotovost ohranjala kar še nekaj časa. saj bo postopek na najvišji ravni lahko trajal dlje časa, v katerem bo prihajalo do raznih špekulacij o usodi plačila Volkswagna zaradi »Dieselgate«.

Pomembno pa je tudi vedeti, da bi odločitev zveznega sodišča, ki bi zavrnila pozicijo Volkswagen imela resne posledice na ameriški pravni sistem. Takšna odločitev bi pod vprašaj postavila sposobnost ameriške agencije za varstvo okolja, da ureja emisije vozil, saj bi potrditev določitve iz Ohia pomenila, da imajo zvezne agencije in lokalne institucije prekrivajoča se pooblastila. Po drugi strani pa je v ZDA pritožbeno sodišče pred več kot letom dni presodilo, da so kljub že doseženim poravnavam dopustne tudi kazni na regionalni ravni.

Generalni državni tožilec v Ohiu situacijo razlaga kot pomembno odločitev, ki bo zagotovila, da bo Volkswagen lahko odgovarjal za svoja dejanja. Zaenkrat še ni jasno, kako bo v nadaljevanju postopala država, toda vrhovno sodišče v Ohiu je odredilo, da se sojenje lahko prične, kljub prej omenjenim že sklenjenimi poravnavam na zvezni ravni. Kolegij sodnikov v prestolnici Ohia, mestu Columbus se je s šestimi glasovi za in enim glasom proti zavzel za nadaljevanje postopka.

Da spomnimo, septembra 2015 je Volkswagen pod pritiskom ameriških okolijskih organov priznal, da je s posebno programsko opremo več let manipuliral z vrednostmi izpušnih plinov dizelskih avtomobilov. Do zdaj nastali sodni stroški so za Volkswagen večinoma nastali v ZDA. Obstajajo pa tudi primeri izvensodnih poravnav in sodb v Evropi in drugod.

Dodaten problem koncerna so postopki zoper nekdanjega izvršnega direktorja Volkswagna Martina Winterkorn, zoper katerega je bil v Ameriki izdan nalog za aretacijo, od srede septembra pa se bo zagovarjal na okrožnem sodišču v Braunschweigu tudi v kazenskem postopku zaradi goljufije.

Kot je bilo za pričakovati je vrednost delnice družbe Volkswagen od sodbe v Ohiu padla. Cena delnice največje evropske proizvajalke avtomobilov je v sredo po začetku borze v Nemčiji padla za več kot 4 odstotke. V zgodnjih popoldanskih urah je delnica Volkswagna občasno beležila izgubo za 2,22 odstotka, tako da se je trgovala za 211,35 evra, kasneje pa si je nekoliko opomogla, a s ceno pod 213,15 evra dosegla najnižjo raven prednostnih delnic po sredini maja.

Padec vrednosti Bitcoin in drugih kripto valut

Najpomembnejša kripto valuta na svetu se trguje za polovico vrednosti, zato se vlagateljem upravičeno zastavlja vprašanje, kaj temu padcu sledi. Če obstaja ena kripto valuta, o obstoju katere vedo skoraj vsi, je to prav Bitcoin.

Cena Bitcoina se prvič po petih mesecih giblje okoli 30.000 ameriških dolarjev. Kot smo v preteklih člankih že pojasnili, je to posledica več faktorjev od kitajske represije nad kripto valutami do politike odrekanja poslovanja in prodaje Bitcoin s strani družbe Tesla. V začetku prejšnjega tedna je tako najpomembnejša kripto valuta na svetu padla za približno 6,4% na 29.614 ameriških dolarjev. Kitajska politika pa ni vplivala le na Bitcoin, temveč tudi na preostali trg kripto valut, pri čemer je vrednost Ethereum padla za 10%, Dogecoin za 25% in drugi altcoin, kot sta XRP in Litecoin, prav tako za 10%.

Največji vpliv na padec vrednosti je po mnenju nekaterih analitikov imela obsežna razprodaja, ki jo je začela Ljudska banka Kitajske, ko je kitajske lokalne banke in plačilna podjetja pozvala, naj poostrijo svoja pravila o trgovanju s kripto valutami. Kot posledica tega ukrepa se zaostrujejo zakonske omejitve v Pekingu.

Odločitev Kitajske o prepovedi kripto valut leta 2021 za domačine ni bila presenečenje. Dejansko so kripto borze na Kitajskem zaradi spremembe pravil bile izrinjene iz poslovanja že leta 2017. Toda to je spodbudilo platforme, ki prodajajo kripto valute v prosti prodaji, da so svoje delovanje prenesle v tujino. Platforme so prejemale plačila od kitajskih državljanov in delovale kot menjalnice. Posledično je Kitajska sprožila akcijo za prekinitev vseh transakcij, povezanih s kripto valutami. Banke tako ne smejo prenašati denarja od nakupov in prodaje kripto valut.

Proizvodnja kitajske industrije bo naraščala tudi v naprej

Čeprav smo predstavili nekaj dogodkov in ukrepov, ki negativno vplivajo na gospodarstvo na svetovni ravni, pa moramo opozoriti tudi na zelo pozitivne signale.

Kitajska velika industrijska podjetja se soočajo z nadaljnjo rastjo.  Čeprav je indeks nabave, ki ga zabeleži Kitajska država, nekoliko upadel, ta padec ni bil takšen kot so ga strokovnjaki pričakovali. Uradni indeks nabave (PMI) se je junija znižal iz majskih 51 na 50,9 točke, kot je kitajski statistični urad objavil v sredo v Pekingu. Z vrednostmi nad 50 točk se vseeno predvideva širitev industrijskih podjetij. Nacionalni indeks PMI temelji na raziskavi 3.000 sorazmerno velikih podjetij.

Po drugi strani pa je prišlo do velikega nazadovanja v storitvenem sektorju. PMI za neproizvodna podjetja se je znižal za 1,7 točke na 53,5 točke. Strokovnjaki so pričakovali rahlo povečanje. Kljub upadu analitiki trenutne indekse vidijo kot dokaz, da se je okrevanje kitajskega gospodarstva po lanskem koronskem šoku ustalilo in je bolje uravnoteženo med sektorji.

Ukrepi Evropske Centralne banke tudi za boljši dostop do kreditov

Evropska centralna banka je sprejela več ukrepov monetarne politike in bančnega nadzora, da bi preprečila vpliv pandemije koronavirusa na gospodarstvo euroobmočja in podprla vse evropske državljane.

Cilj programa »Pandemic Emergency Purchase Programme« (PEPP) v višini 1.850 milijard EUR je namenjen zmanjšanju stroškov zadolževanja in spodbujanju posojil v euro območju. To pa naj bi pomagalo omogočiti zasebnikom, podjetjem in vladam dostop do finančnih virov, ki jih bodo morda potrebovali za preživetje krize. PEPP dopolnjuje programe odkupa premoženja, uvedene leta 2014.

Kot del PEPP Evropska centralna banka pridobiva različna sredstva. Na primer, če obveznice kupuje neposredno pri bankah, s tem bankam omogoči dostop do več sredstev. Banke lahko ta sredstva nato posodijo gospodinjstvom ali podjetjem. Prav tako lahko Evropska centralna banka kupi podjetniške obveznice, tako da imajo taka podjetja dodaten vir kredita. Obe vrsti nakupov pomagata spodbuditi porabo in naložbe ter sta namenjeni spodbujanju gospodarske rasti.

Tudi delnice AstraZenece spet na zeleni veji

Visoka raven zaščite pri cepljenju s cepivom AstraZenece, tudi če so odmerki cepljenja daljši, je pozitivno vplivala na vrednost delnic te farmacevtske družbe. Kot edina izmed večji ponudnikov COVID-19 cepiva, se je AstraZeneca v preteklosti soočala s padci vrednosti svojih delnic.

Po nedavni študiji zaščite cepiva AstraZenece pred COVID-19 je bilo ugotovljeno, da zaščita cepljenih oseb ni oslabljena tudi, če je interval med prvim in drugim odmerkom daljši. To je dobra novica za države, ki so zaskrbljene zaradi zamud pri dobavi cepiv za administriranje drugega odmerka. Ugotovljeno je bilo, da tudi po desetmesečni prekinitvi obstaja odličen imunski odziv po prvem odmerku.

Raziskovalci so preučili tudi učinek tretjega odmerka zdravila AstraZeneca, ki je bil administriran vsaj šest mesecev po drugem odmerku. Ugotovljen je bil bistveno močnejši imunski odziv, boljša pa naj bi bila tudi zaščita pred različicami, ki so trenutno v obtoku. V državah z visoko stopnjo cepljenja, kot je Velika Britanija, se že razpravlja o tem, ali jeseni smiselno pričeti izvajati obnovitvena cepljenja.

Rezultati so bili na borzi dobro sprejeti in tako se je delnica AstraZenece v Londonu zvišala za 0,45 odstotka na 87,13 funtov.

Limit zaupanja še ni izkoriščen

Predstavil smo nekaj razlogov za pesimizem in nekaj za optimizem. Glede na vzpodbudno gospodarsko gibanje, kljub vsem problemom, ki jih je za gospodarstvo povzročila svetovna pandemija, lahko ostanemo previdno optimistični. Trenutna politika Evropske centralne banke omogoča blag prehod nazaj v pogoje tržnega gospodarstva. Ali bodo ti ukrepi dovolj pa bo pokazal čas, saj urejenost gospodarstva le na evropski celini ne more preprečiti gospodarske krize, ki je odvisna od globalnih gibanj. Kakorkoli že, za zdaj svetovno gospodarstvo pluje v pravo smer.

Kreditni vprašalnik


Podjetniški naložbeni center
nudi sekundarne podjetniške finančne vire, ki so namenjeni predvsem mikro in malim slovenskim podjetjem, ki imajo dobro poslovanje, redne mesečne prilive in ustrezno zavarovanje ter v nekem trenutku ne dobijo kredita na banki.

Preverite možnost pridobitve kredita oz. posojila z izpolnitvijo kreditnega vprašalnika.