Krediti in posojila za podjetja, ki ne dobijo kredita na banki
PON-PET: 9.00-17.00
070 304 304
Domov | Novice | Možni razlogi za zavrnitev kredita na banki?

Možni razlogi za zavrnitev kredita na banki?

07.05.2020

Ali ste kdaj iskali kredit na banki za financiranje obratnega kapitala, dolgoročne investicije kot je na primer nakup stroja, ali pa ste želeli samo refinancirati obstoječe obveznosti? Ali je banka zavrnila vašo prošnjo za kredit, čeprav ste priložili vso potrebno dokumentacijo in zagotovili zavarovanje? Ali se sprašujete, kaj je bil razlog za rdečo luč? V tem članku vam bomo razložili različne možnosti, ki so bile lahko razlog za zavrnitev kredita in podali nekaj nasvetov pri nadaljnjih korakih.

Kaj so lahko razlogi za zavrnitev kredita?

Prvi izmed razlogov za zavrnitev je kreditna nesposobnost. Banka je na podlagi vaših preteklih finančnih rezultatov presodila, da podjetje ne bi bilo sposobno vrniti posojila. Banka se želi zavarovati pred tveganjem, zato ne bo posojala denarja (pretirano) tveganim pravnim subjektom. Drugi razlog, zakaj je lahko vaš kredit zavrnjen, je neupravičena namembnost kredita. Banke, ki izdajajo podjetniške kredite, financirajo samo tiste projekte, ki podpirajo nemoten potek izvajanja osnovne dejavnosti podjetja. To pomeni, da vam banka ne bo odobrila podjetniškega kredita za luksuzno potovanje za vso družino, temveč samo kredit, ki bo namenjen za nakup npr. novega stroja. Tretji razlog, zakaj vas je banka lahko zaustavila pri uresničevanju vaših podjetniških sanj, so slabe izkušnje iz preteklega sodelovanja. Banke in druge finančne institucije si delijo podatke o poslovanje posameznih pravnih in fizičnih oseb, z namenom zmanjševanja kumulativnega tveganja. Preden vam banka odobri kredit, bo preverila in presodila, kakšna je verjetnost, da ne boste vrnili kredita. Če vaše podjetje zamuja s plačili drugih kreditov, konstantno presega limit na kreditnih karticah, se to beleži v skupnem sistemu. V katerem koli trenutku lahko banke preverijo, kakšno je vaš odnos do ostalih obveznosti in ta presoja je lahko odločilnega pomena za delovanje vašega podjetja. Zadnji razlog, zakaj se je lahko zgodilo, da vam je banka zavrnila kredit, je nezadostno zavarovanje kredita. Vaše podjetje verjetno nima dovolj sredstev, s katerimi bi jamčila za poplačilo kredita, zato se banki vam ne splača posojati denarja.

Nujno potrebujem kredit – kaj sedaj?

Brez skrbi, podjetniki se s podobnimi težavami srečujejo na vsakodnevni ravni. V kolikor vam je banka podala rdečo luč za pridobitev kredita, zavrnitev jemljite kot priložnost za izboljšanje vašega podjetja. Če boste reagirali hitro, lahko na banki že v enem mesecu (morda celo prej) ponovno zaprosite in pridobite kredit.

Prva stvar, ki jo lahko postorite za izboljšanje možnosti pridobitve kredita na banki, je podkrepljen in realen načrt poslovnega in finančnega strukturiranja. V načrt vključite vse vire zagotovljenih prihodkov v prihodnosti (kot so na primer pogodbe/naročila), razne reprograme pri bankah, s katerimi si boste zagotovili znižanje tveganja za neplačilo obveznosti ter dokapitalizirajte podjetje. Z dokapitalizacijo potrjujete zaupanje lastnikov v dolgoročni obstoj, v management podjetja ter upravičenost naložbe, za katero iščete kredit. 

V kolikor vas banka ponovno zavrne, pa se lahko obrnete na sekundarne vire financiranja, ki so med slovenskimi podjetji vedno bolj popularni, prav zaradi enostavnosti in hitrosti pridobljenih sredstev. V večinski meri sekundarni viri financiranja ponujajo kratkoročne kredite. Sekundarni viri financiranja so primerni za podjetja in samostojne podjetnike, ki nujno potrebujejo denar za financiranje obratnih sredstev, morajo poplačati upnike ali pa želijo zadovoljiti nepredvidene vrhunce v povpraševanju potrošnikov. Razlogov za pridobitev kratkoročnega kredita je praktično malo morje, saj so potrebe podjetnikov različne.

Tudi PNC je eno izmed podjetij, ki ponuja kratkoročna posojila z ročnostjo do dveh let. Pri nas si lahko sposodite od 1,000 do 20,000 EUR (pogojno tudi do 30,000EUR). Postopek pridobitve kredita je hiter, enostaven in brez odvečne papirologije, ki ste jo navajeni pregledovati in podpisovati na bankah. Vabimo vas, da rešite naš kreditni vprašalnik, ki vam bo v trenutku podal informacije o ponudbi financiranja vašega podjetja. V kolikor pa imate dodatna vprašanja ste obrnite na naše strokovnjake na 070 304 304 ali nam pišite na info@pnc.si.

KREDITNI VPRAŠALNIK

Kreditni vprašalnik


Podjetniški naložbeni center
nudi sekundarne podjetniške finančne vire, ki so namenjeni predvsem mikro in malim slovenskim podjetjem, ki imajo dobro poslovanje, redne mesečne prilive in ustrezno zavarovanje ter v nekem trenutku ne dobijo kredita na banki.

Preverite možnost pridobitve kredita oz. posojila z izpolnitvijo kreditnega vprašalnika.