Krediti in posojila za podjetja, ki ne dobijo kredita na banki
PON-PET: 9.00-17.00
070 304 304
Domov | Novice | Padec borznih indeksov v zadnjem kvartalu

Padec borznih indeksov v zadnjem kvartalu

01.10.2021

Padec borznih indeksov v zadnjem kvartalu

Negotovost vlagateljev v Evropi

Vlagatelji na evropskih borznih trgih so postali negotovi. Časovno omejeno okrevanje cen nekaterih borznih indeksov predvsem nemškega DAX 40 (DAX) po zadnjem padcu, se je v četrtek hitro ustavilo in ponovno zavzelo smer padanja vrednosti. Po mnenju borznih posrednikov so novi podatki o inflaciji iz Nemčije med drugim povzročali dodatno zaskrbljenost. Nemški referenčni indeks je bil v četrtek popoldne 0,28 odstotka pri 15.322,24 točke.

Francoski borzni indeks CAC 40 (Cotation Assistée en Continu) je doživel padec na 0,63 % in se ustavil nekje pri 6.519,53 točkah, med tem ko je španski IBEX 35 (Índice Bursátil Español), padel kar za 0,80 % na nekje 8.808 točk.

Vlagatelje že nekaj dni skrbi naraščajoča inflacija in hkrati počasnejši gospodarski vzpon. V Nemčiji je inflacija, ki jo spodbujajo visoke cene energije, prvič v skoraj 28 letih presegla mejo štirih odstotkov. S tem opazovalci trga vidijo nevarnost, da bo Evropska centralna banka (ECB) kmalu potrdila nove protiukrepe za ustavitev inflacijskega naraščanja. Spomnimo, da je še nekaj mesecev nazaj ECB zaradi vzpodbujanja gospodarske rasti zasledovala politiko zmerne inflacije, kjer je cilj ukrepov bil držaje inflacije na stopnji 2 odstotka in korekcija manjše ali višje stopnje.

Po mnenju znanih ekonomistov se ECB zaradi gibanja cen počuti neprijetno, kar je postalo jasno že na zadnji seji centralne banke. Ob nedavnem zvišanju cen energije so bile tako že določene smernice za naslednje srečanje zaradi določitve obrestnih mer. Podaljševanje programa nujnih nakupov pandemije ECB po marcu 2022 pa trenutno ne pride več v poštev.

Možnost skorajšnjega zvišanja obrestnih mer s strani centralnih bank je povzročila, da so se nekateri indeksi, kot je na primer DAX, prejšnji teden spotaknili in dosegli večmesečno dno, nato pa je prejšnji torek sledil še en velik zastoj. Čeprav so se vedno znova ob doseganju najnižjih ravni cen delnic, našli kupci za te, je september, ki je bil že zmeraj šibek borzni mesec, upravičil svoj ugled. Trenutno ostaja negativni predznak tudi tokrat značilnost za meseca septembra. Prvič po padcu, povezanem s korono, spomladi 2020, bi se lahko tudi celo četrtletje končalo z negativnim predznakom.

Tudi nemški indeks sprednje velikih podjetij MDAX se nagiba k negativnemu mesečnemu saldu. V četrtek popoldne se je ta borzni indeks borze znižal za 0,21 odstotka na 34.447,69 točke. Evropski indeks EURO STOXX 50, kot vodilni indeks v evroobmočju je pred kratkim izgubil 0,22 odstotka na 4071,09 točke.

Kot že v preteklosti so tudi tokrat najbolj povpraševane bile delnice velikih zmagovalcev korone v medicinskem sektorju. Delnice laboratorijskega dobavitelja Sartorius (Sartorius vz) so se zvišale za 2,2 odstotka, medtem ko so se delnice družb Merck, QIAGEN in Siemens Healthineers zvišale za več kot odstotek.

Tveganje zvišanja obrestnih mer pa je vplivalo na komunalne storitve družbe RWE, ki se že nekaj časa bori stabilizirati vrednost delnice. Družba RWE je tako doživela padec v višini 2,2 odstotka, kar je delnice dodatno oslabilo. Kot kaže pa je prizadet celotni sektor komunale in energetike. Konkurenčna družba EON SE na primer je prav tako z znižanjem delnice za 1,3 odstotka, izgubila na vrednosti. Višje obrestne mere namreč povečajo stroške finančnih virov za elektrarne teh energetski družb, pa tudi njihovih obveznosti oziroma stroške kreditov za podjetja ter stroške zavarovanja novih kreditov. Tudi financiranje poslovanja postaja težje, s tem pa vlagatelji iščejo druge naložbene možnosti, vrednost delnic tega sektorja pa se izgublja.

Eden takih, ki je s temi premiki pridobil, je podjetje HORNBACH. Tako se je tečaj delnice prodajalne strojne opreme podjetja HORNBACH, po predstavitvi četrtletnih vrednosti podražil do rekordne vrednosti, nazadnje se je na prikazovalniku pojavila več kot desetodstotna podražitev. Do tega skoka navzgor so pripomogle prepričljive četrtletne številke, ki so bile boljše od pričakovanih, in malo več optimizma uprave družbe pri predstavitve letnih napovedi.

Evro je v četrtek padel pod 1,16 ameriškega dolarja, kar je najnižja raven od julija. Popoldne je bila skupna valuta Euro ocenjena na 1,1589 ameriškega dolarja. Evropska centralna banka (ECB) je v sredo določila referenčni tečaj na 1,1654 ameriškega dolarja.

Trenutni donos na trgu obveznic je ostal pri minus 0,30 odstotka. Indeks obveznic Rex (indeks skupnih cen REX) se je nekoliko povečal za 0,04 odstotka na 144,41 točke.

Pričakovanja v mesecu oktobru

Po izgubah v mesecu septembru se bo tudi oktober na evropskih borzah začel šibko. Dobri dve uri pred začetkom Xetre na Frankfurtski borzi, v petek, je Broker IG ovrednotil vodilni nemški indeks DAX z enoodstotnim padcem na 15.105 točk. Ta napoved kaže na mračno tedensko bilanco, ki je trenutno več kot dva odstotka in pol v minusu.

Poleg tega se za DAX približuje okrogla ocena 15.000 točk, ki jo je DAX preizkusil dvakrat v septembru in juliju in pod katero je nazadnje padel v mesecu maju. Tik pod tem pragom poteka tudi opažena 200-dnevna linija, ki deluje kot podpora.

Vedno več vlagateljev je po mnenju analitikov kritičnih in dvomijo, da bo v letošnjem letu prišlo do pozitivnih sprememb.  Poudarek je na vprašanju, ali bi podjetja lahko dosegla pričakovani dobiček, tudi če bi obrestne mere v ZDA dvignile prej in hitreje kot je sprva bilo pričakovati. V ZDA so namreč dan prej močno zmotili vlagatelje problemi pri sprejemanju zveznega proračuna in trenutna ozka grla v dobavah. Indeksi standardne vrednosti so se tako v ZDA posledično premaknili v minus. Več o dogajanju na trgu v ZDA pa v nadaljevanju.

Dogajanje v Aziji

Tudi azijske borze so v petek popustile. Azijski finančni trgi so bili na začetku četrtega kvartala na tedenski in mesečni ravni nekoliko v rdečih številkah. Medtem pa na kitajskih borzah ni potekalo trgovanje, saj gre za obdobje “Zlatega tedna”, ki bo trajal do četrtka in v tem času borzni trg ne deluje.

Trgi so trpeli zaradi mešanice slabih novic, tako zaradi zaskrbljenost zaradi upočasnitve gospodarske rasti, kot tudi naraščajoče inflacije. Dodaten problem je povzročil strah pred težavami v dobavnih verigah in vrzeli v oskrbi z energijo po vsem svetu. Državni mediji na Kitajskem so poročali, da želi premier Li Keqiang zagotoviti oskrbo z energijo in električno energijo, kar je spodbudilo strah, da je Kitajska ali pa morda ves svet, pred energetsko krizo.

Novi gospodarski podatki so pokazali, kako upravičeni so strahovi udeležencev na trgih. Kot je razvidno iz četrtletne raziskave, ki jo je v petek objavila japonska centralna banka, se je indeks razpoloženja, ki ga je določila za proizvajalce avtomobilov, zmanjšal za 10 točk v primerjavi s prejšnjim četrtletjem. Slednje pa je posledica krize dobave sestavnih delov med julijem in septembrom. Res je, da se je razpoloženje v japonski industriji že peto četrtletje zapored okrepilo v vseh sektorjih, a za naslednje tri mesece obeti vseeno niso dobri. Vodilni tokijski indeks Nikkei-225 (Nikkei 225) je izgubil 2,31 odstotka in padel na 28.771,07 točke. Tudi južnokorejska borza je prav tako utrpela znatne izgube vrednosti.

Dogajanje v ZDA

Tudi iz ZDA prihajajo novice razočaranja. Odločitev o infrastrukturnem paketu v višini 1 bilijona ameriških dolarjev, ki ga je sprožil ameriški predsednik Joe Biden, se je zavlekla. Demokratična predsednica predstavniškega doma ZDA Nancy Pelosi je začasno preložila načrtovano glasovanje, o čemer so v četrtek zvečer (po lokalnem času) soglasno poročali ameriški mediji. Razlog za to so bila nesoglasja v vrstah demokratov.

Referenčni indeksi Wall Streeta so bili v četrtek pod pritiskom pred temi pomembnimi političnimi odločitvami. Med trgovanjem so politične igrice v Washingtonu povzročale vse večjo negotovost, poleg tega pa so borzni posredniki opozarjali na ozka grla v oskrbovalnih verigah, ki so v veliki meri povezana z učinki pandemije.

Vodilni indeks Dow Jones Industrial (Dow Jones 30 Industrial) je po mešanem začetku trgovanja pred kratkim trgoval za 1,08 odstotka nižje in sicer na 34.017,96 točke. Borzni barometer gre tako v smeri prve četrtletne izgube od začetka pandemije koronavirusa. Širši indeks S&P 500 se je znižal za 0,61 odstotka na 4.333,02 točke. Tehnološko zahteven NASDAQ 100 pa je napredoval 0,12 odstotka na 14.770,85 točke.

V zadnjem trenutku je ameriški kongres želel preprečiti bližajoči se delni zastoj v vladnem poslovanju. Kot pojasnjeno je trenutno v predstavniškem domu v načrtu glasovanje o proračunu, ki bi končno omogočilo začetek izvajanja proračuna tik pred koncem ključnega roka ob polnoči po lokalnem času (v Washingtonu). Novo proračunsko leto v ZDA se namreč začenja ta petek. Če zvezni proračun ne bo sprejet, bi se deli zvezne vlade lahko “zaprli”. To pomeni, da bi morali nekateri državni uslužbenci dobiti obvezni dopust ali delati začasno brez plačila. Ameriški predsednik Joe Biden sicer to želi preprečiti.

Če bi senat in predstavniški dom dosegli dogovor, bi lahko vprašanje zaustavitve vsaj začasno umaknili s seznama dejavnikov tveganja za borzo. Po tem je treba rešiti še problem z zgornjo mejo dolga. Brez povečanja ali odloga te omejitve se ameriška vlada namreč sooča z morebitno nezmožnostjo plačil.

Med posameznimi vrednostnimi papirji so posebej izstopali Bed Bath and Beyond (Bed BathBeyond) s cenovnim zdrsom 21 odstotkov. Gre za trgovca na drobno, ki je s svojimi številkami zgrešil načrtovane rezultate in zamajal zaupanje trga. Med drugim je podjetje trpelo zaradi dejstva, da je podružnice zaradi širjenja delta variante koronavirusa obiskalo manj strank, kot je bilo pričakovano. Negativni vpliv na to podjetje pa so imela tudi ozka grla pri dostavi.

Dogajanje v Avstraliji

Novica, da bo Avstralija novembra znova odprla svoje mednarodne meje in sicer prvič od začetka pandemije koronavirusa, je trenutno v ospredju. Avstralski delniški trg, ki je do nedavnega bil eden najšibkejših v Aziji, se je po tej novici sicer močno dvignil, a je svetovno dogajanje pustilo svoj pečat tudi na trgih tega oddaljenega kontinenta. Avstralski ASX 200 (S&P ASX 200) je tako izgubil dva odstotka in pristal na 7185,50 točke.

Kreditni vprašalnik


Podjetniški naložbeni center
nudi sekundarne podjetniške finančne vire, ki so namenjeni predvsem mikro in malim slovenskim podjetjem, ki imajo dobro poslovanje, redne mesečne prilive in ustrezno zavarovanje ter v nekem trenutku ne dobijo kredita na banki.

Preverite možnost pridobitve kredita oz. posojila z izpolnitvijo kreditnega vprašalnika.