Krediti in posojila za podjetja, ki ne dobijo kredita na banki
PON-PET: 9.00-17.00
070 304 304
Domov | Novice | Padec kripto trga in vpliv na trg vrednostnih papirjev ter razvoj COVID-19 cepiv

Padec kripto trga in vpliv na trg vrednostnih papirjev ter razvoj COVID-19 cepiv

20.05.2021

Padec kripto trga in vpliv na trg vrednostnih papirjev ter razvoj COVID-19 cepiv

Cene na evropskih borzah, so se v sredo 19. 5. 2021, večinoma znižale. Nemški indeks DAX, je padel za 1,8 odstotka, na 15.114 točk, francoski indeks CAC za 1,43 odstotka, na 6.262,55 točk, španski indeks IBEX 35, za 1,23 odstotka na 9.070,70 točk in indeks Euro-Stoxx-50, za 1,7 odstotka, na 3.937 točk.

Poznavalci opozarjajo, da je padec posledica treh razlogov in sicer strahu pred inflacijo,  šibkega ameriškega dolarja, predvsem pa vala padcev vrednosti kripto valut.

Evropska centralna banka ECB, je že marca letos dvignila napovedi inflacije, poleg tega pa si ECB želi znatno povečati odkup obveznic, v okviru programa nakupa, v okviru pandemije PEPP. ECB želi znižati obrestne mere in ustvariti pogoje, za večje vlaganje v gospodarstvo. Kot je na rednih posvetovanjih napovedal Svet ECB, bodo nakupi na podlagi skupne ocene pogojev financiranja in inflacije, v tem četrtletju potekali bistveno hitreje, kot v prvih mesecih letošnjega leta. Po besedah predstavnika ECB, bi nakupi morali potekati prožno, odvisno od tržnih razmer, s ciljem preprečiti zaostritev pogojev financiranja, ki ne ustrezajo načrtu za odpravo negativnega vpliva pandemije na inflacijo. Pri tem so uradniki ECB, hkrati izrazili zaskrbljenost, zaradi povečanih donosov obveznic in njihovih možnih učinkov, na pogoje financiranja realnega gospodarstva in držav. ECB je namreč te pogoje financiranja, razglasila za “kompas” svoje denarne politike.

Po sklepu ECB, ima program financiranja PEPP še naprej obseg v višini 1.850 milijard evrov, njegovo izvajanje pa bo trajalo vsaj do konca marca 2022, oziroma dokler Svet ECB, ne bo menil, da je kriza zaradi COVID-19 končana. Glede na nastavljen mehanizem programa, ni potrebno popolnoma izčrpati celotnega obsega sredstev programa, če je seveda mogoče z manj sredstvi doseči ugodne pogoje financiranja. Nasprotno, torej v primeru pomanjkanja sredstev, pa je mogoča ponovna nastavitev oziroma povečanje obsega sredstev, če se to izkaže kot nujno in potrebno, za doseganje ciljev programa.

Glede drugega od treh razlogov, to je šibek ameriški dolar, lahko ugotovimo, da so analitiki v začetku letošnjega leta, napovedovali padec vrednosti ameriškega dolarja, do konca leta 2021 za 35 odstotkov. Vse odkar je lani marca v ZDA zavladala pandemija COVID-19, se je vrednost ameriškega dolarja, v primerjavi z evrom znižala. Vendar se tako temačne napovedi, do sedaj niso uresničile.

Če se je še v sredo dopoldan, 1 evro povzpel čez mejnik 1,22 ameriška dolarja, je popoldan stanje bilo že nekoliko drugačno in ameriški dolar je pričel kotirati nekoliko višje, tako da se je v popoldanskem trgovanju, 1 evro menjal za 1,2190 ameriškega dolarja. ECB je vseeno v sredo popoldne določila referenčni tečaj 1 evra, na 1,22212 ameriškega dolarja. ZDA se vsaj navidezno uspešno spopadajo z epidemijo COVID-19 in ob splošni večji stabilnosti, zaradi nove administracije, padec ameriške valute ne bo tak, kot je bil napovedan še v začetku leta.

Tako kot v ZDA, pa tudi v evro območju, vse bolj postaja velik problem naraščanje cen. Na primer v Nemčiji so se cene proizvajalcev medletno zvišale močneje, kot skoraj deset let pred tem. Razvoj dogodkov, ki botrujejo naraščanju cen je tudi posledica številnih motenj v mednarodnih dobavnih verigah in drugih ozkih grl na strani oskrbe. Rast cen proizvajalcev, vpliva tudi na razvoj cen življenjskih potrebščin. Rast plač na drugi strani ni pričakovati, saj se je v državah evro območja povečala brezposelnost in obseg prekarnega dela. Ekonomisti ocenjujejo, da se bo slednje, glede na verjetno vzdržno ekspanzivno monetarno in finančno politiko, spremenilo v naslednjih treh do štirih letih.

Zadnji razlog za padec vrednostnih papirjev, pa zaradi posebnosti, obravnavamo posebej in ga predstavljamo v nadaljevanju.

Vzroki za padec kripto valut

Na trgu kripto valut, je Bitcoin začasno padel za 25 odstotkov, medtem ko je Etherum strmoglavil za 40 odstotkov. Z najnižjo vrednostjo skoraj 30.000 ameriških dolarjev, se je vrednost Bitcoin v le nekaj tednih praktično prepolovila. Tokratni padec vrednosti Bitcoin, je pripisati kritičnim izjavam kitajskih bančnih združenj, ki Bitcoin ne priznavajo lastnosti »prave valute«. Že pred tem so stabilnost valute načele sicer že teden dni stare izjave Elona Muska, ustanovitelja Tesle, torej družbe, ki je v preteklosti opravila ogromne nakupe kripto valute Bitcoin, tudi z namenom, da jih koristi kot likvidna in obratna sredstva družbe. Elon Musk je takrat tudi na Twitterju objavil skrb, glede uporabe fosilnih goriv pri rudarjenju za Bitcoin in uporabo te kripto valute pri investicijah, ki obremenjujejo okolje ter napovedal uporabo drugih, »okolju prijaznejših« kripto valut.

Vpliv na financiranje poslovanja in kreditno sposobnost

Padec kripto valut, vsekakor vpliva na delniške trge ali bo vpliv tako močan, da bo vplival na trg dolgoročnih in kratkoročnih kreditov, pa je še težko napovedati. Vsekakor so podjetja, ki so veliko vlagala v kripto valute, nenadoma postala ranljiva in večja kreditna tveganja. Tako že na primeru velikih vlagateljev, kot sta Tesla ali Coinbase, vidimo vplive padca kripto valut na vrednost njihovih delnic. Vrednost delnice družbe Tesla, je popoldan padla za 4,5 odstotka, družbe Coinbase pa za 6,8 odstotka.

Eden večjih investitorjev v družbe z novimi tehnologijami, družba ARK Invest, se je na izjave Elona Muska, odzvala zelo kritično, vseeno pa kaže, da ARK Invest investicije tako v družbo Tesla kot tudi družbo Coinbase, ne zmanjšuje. Pri tem ARK Invest zatrjujejo, da je vpliv rudarjenja kripto valute Bitcoin na okolje majhen, kot tudi, da velik odstotek mešanice energije porabljene za rudarjenje kripto valute Bitcoin, predstavljajo obnovljivi viri energije, zlasti hidroelektrarne in s tem izpodbijajo Muskove trditve.

Ne glede na trenutno dogajanje na kripto trgu, ki so ga sprožile ali vsaj okrepile izjave šefa Tesle, ARK Invest ostaja pri svoji »bikovski« poziciji, tako glede proizvajalca električnih avtomobilov Tesla, kot same kripto valute Bitcoin. Potem ko je ARK Invest za lani predvideval dvig tečaja delnice družbe Tesla za leto 2024, na vrednost 1.400 ameriških dolarjev, najnovejše raziskave kažejo, da bi z delnicami Tesle do leta 2025, lahko trgovali blizu vrednosti 3.000 ameriških dolarjev. Najslabše ocene gibanja delnice družbe Tesla, so v primeru s temi napovedmi, blizu 1.500 ameriških dolarjev, med tem ko so najbolj optimistične celo 4.000 ameriških dolarjev in več. Ne glede na nesoglasja, vodilni sklad družbe ARK, ARK Innovation ETF, Teslo še naprej uvršča med svoje največje portfelje, saj drži kar 3.458.034 delnic te družbe, v vrednosti nekaj manj kot 2 milijardi ameriških dolarjev.

Mnogi vlagatelji, pa trenutno vseeno prodajajo delnice zaradi ohranjanja nivoja likvidnostnih sredstev, saj je izguba vrednosti kripto valut, ki so bile smatrane kot del likvidnih sredstev, ne samo zmanjšala njihovo vrednost temveč tudi pošteno zamajala zaupanje v kripto valute in celotni trg kripto valut. Čas kripto valut kot valute financiranja poslovanja podjetij, je kot kaže, ne glede na pozitivne napovedi nekaterih velikih vlagateljev, za nekaj časa ustavljen.

Zmagovalci na trgu in reakcija regulatorjev

Zaslužkarji v zvezi s kripto valutami, v zadnjih dneh, so bili vlagatelji, ki so stavili proti trgu »Short position«. Ta instrument, ki predstavlja enega največjih špekulativnih instrumentov na borzi vrednostnih papirjev, je že v zadnji veliki gospodarski krizi, porajal številne kritike ter bil označen kot sokrivec, za takratni neverjeten padec vrednosti podjetij.

Pozicija »Short« se ustvari, ko trgovec najprej proda vrednostni papir z namenom, da ga odkupi ali pozneje pokrije po nižji ceni. Trgovec se lahko odloči opraviti Short position za vrednostni papir, če meni, da se bo cena tega vrednostnega papirja, v bližnji prihodnosti verjetno znižala. Torej stavi na padec vrednosti delnice ali valute.

Kripto valute po mnenju poznavalcev, dodatno krepijo uporabo takšnih špekulativnih instrumentov. Posledično se, glede na vsa dejstva trenutne »kripto krize«, poraja slutnja, da se bliža konec ultralahke monetarne politike Ameriške centralne banke FED in drugih centralnih bank ter se zlati časi, za veliko večino kripto valut, počasi bližajo koncu.

Farmacevtska industrija ostaja neobremenjena

Panoga na katero padec kripto valut ni imel večjega vpliva in ene redkih družb, ki so preživele dan padcev vrednosti evropskih podjetij, pa so seveda farmacevtske družbe. Podvrženi le internim dogodkom, so evropski farmacevti tako ne glede na regresiven trend evropskih trgov, večinoma obdržali svojo vrednost oziroma jo celo povečali, kot kaže primer družbe Merck KGaA, katerega vrednost delnice, se je zvišala za 1,1 odstotka.

Tudi na trgu farmacevtskih podjetij, v naslednjih dneh, pričakujemo nekoliko več dinamike. Tako je glede na nova objavljeno študijo španskih raziskovalcev, na področju COVID-19 cepiv, bila dokazana prednost kombinacije cepiva AstraZenece in cepiva BioNTech, pred izključnim cepljenje s cepivom AstraZenece. Po podatkih te raziskave, kombinacija cepljenja z učinkovino AstraZenece/BioNTech, ponuja bistveno večjo zaščito pred virusom, kot dve cepljenji z zdravilom AstraZeneca. Omenjena raziskava je rezultat španskih raziskovalcev, ki so izvedli vrsto testov, s skupno 672 udeleženci. 442 ljudi, ki so prejeli tako imenovano navzkrižno cepljenje, je imelo sedemkrat močnejši imunski odziv, kot kontrolna skupina, ki je bila cepljena le enkrat z AstraZeneco. Veliko presenečenje pa je sama učinkovitost cepiv. V neposredni primerjavi med kombinacijo cepiv AstraZeneca/BioNTech in dvakratnemu cepljenju s cepivom AstraZeneca ugotovili prednosti BioNTech-ovega. Tako je bil v podobni seriji testov, na osebah z dvema cepljenjima AstraZeneca, imunski odziv le približno trikrat višji, kot v kontrolni skupini.

Poznavalci zatrjujejo, da raziskave takega tipa, lahko imajo vpliv na vrednost delnic obeh podjetij, saj gre trenutno, če že ne dejansko pa vsaj medijsko, za najbolj pomemben in oglaševan produkt. Pogled na cene delnic proizvajalcev cepiv, potrjuje te napovedi in relativno odraža sliko učinkovitosti obeh cepiv. Ker medtem ko se tečaj BioNTech bolj ali manj dviga preko napovedanih vrednosti, se vrednost delnice AstraZeneca, še vedno giblje očitno pod vrednostjo iz lanskega poletja.

Kreditni vprašalnik


Podjetniški naložbeni center
nudi sekundarne podjetniške finančne vire, ki so namenjeni predvsem mikro in malim slovenskim podjetjem, ki imajo dobro poslovanje, redne mesečne prilive in ustrezno zavarovanje ter v nekem trenutku ne dobijo kredita na banki.

Preverite možnost pridobitve kredita oz. posojila z izpolnitvijo kreditnega vprašalnika.