Krediti in posojila za podjetja, ki ne dobijo kredita na banki
PON-PET: 9.00-17.00
070 304 304
Domov | Novice | Poletna pavza na evropskih trgih in vrednost evra

Poletna pavza na evropskih trgih in vrednost evra

18.08.2021

Poletna pavza na evropskih trgih in vrednost evra

Poletne počitnice na evropskih trgih

Evropski delniški trgi so v torek popoldne nekoliko padli, kar lahko delno pripišemo redkim novicam o gospodarskih premikih, hkrati pa tudi udeleženci na trgu poročajo o nizki prodaji, ki je posledica praznikov oziroma dopustov v Evropi. Naraščajoči primeri korone in v zadnjem času šibkejši gospodarski podatki vse bolj obremenjujejo razpoloženje investitorjev, zato se vlagatelji izogibajo spremembam v vlaganjih. Nemški indeks DAX je padel za 0,2 odstotni točki na 15.895 točk, Euro-Stoxx-50 pa za 0,3 odstotka na 4.189 točk. Poleg tega je mogoče nakupe opazovati v tako imenovanih varnih pristaniščih, pri čemer lahko zasledimo tudi nakupe državnih obveznic kot enega izmed takih mehanizmov.

Tudi ekonomski podatki ob odprtju trga v ZDA, po evropskem času popoldne niso dali zagona trgom. Medtem ko je maloprodaja močno upadla, se je industrijska proizvodnja v ZDA nekoliko povečala. Vseeno ekonomski podatki iz ZDA niso več tako pozitivni kot pred kratkim. Po mnenju Commerzbank to ne bi smelo preprečiti Federal reserve bank, da zmanjša nakupe obveznic v četrtem četrtletju. Zadnji gospodarski podatki s Kitajske so bili pod pričakovanji. Analitiki že nekaj časa opozarjajo na upočasnitev denarne rasti na Kitajskem, kar je mogoče razlagati kot opozorilni gospodarski signal. Indeksi tamkajšnjih borz so se znižali za skoraj 2 odstotka.

Na razmere v ZDA sta vplivala tudi širjenje delta variante koronavirusa in naraščajoče vrednosti pojavnosti te oblike po vsem svetu. V nekaterih zveznih državah ZDA enotam za intenzivno nego že grozi preobremenitev. Ustrezno je tudi potovalni sektor v Evropi med najšibkejšimi z 1 odstotnim upadom, oziroma pri družbi TUI celo za 4,2 odstotka.

Rezultati poslovanja že večinoma znani z le redkimi novicami

Kot smo že ugotovili, je večji del poslovnih rezultatov družb po svetu že znan in objavljen. Dodatnih novic tudi ni za pričakovati, saj ob koncu poročevalske sezone le še nekaj podjetij sporoča podatke.

Ena takih družb je oglaševalska skupni Ströer SE & Co. KGaA , pri kateri so bili rezultati za drugo četrtletje v skladu s pričakovanji. Tako prodaja kot EBITDA približno ustrezata napovedim. Ströer ima koristi od okrevanja v oglaševanju na domačem trgu in si v tretjem četrtletju prizadeva za rast od 15 do 20 odstotkov. Vrednost delnice se pri tem skoraj ni spremenila.

Delnice BHP GROUP PLC (BHP), največje avstralske družbe, ki se ukvarja z rudarstvom in kovinsko industrijo, se na londonski borzi doživele zvišanje vrednosti za kar 5,1 odstotka. Družba BHP PLC je v torek poročala o bistveno višjih fiskalnih rezultatih leta 2021. BHP je objavila, da so kratkoročni obeti še negotovi, obeti pa ostajajo pozitivni za dolgoročno svetovno gospodarsko rast in povpraševanje po surovinah.

Ločeno je družba BHP objavila dogovor z avstralsko družbo Woodside Petroleum LTD. za združitev njihovih portfeljev nafte in plina. V skladu z združitvijo vseh delnic bi se podjetje BHP naftno in plinsko združilo z Woodside, Woodside pa bi izdal nove delnice, ki jih bodo razdelili delničarjem BHP. Skok vrednosti delnice tako lahko pripišemo tudi temu dejstvu, torej da skupina BHP združuje svoja področja nafte in plina z avstralsko Woodside Petroleum, z zamenjavo delnic. Po sklenitvi posla bodo obstoječi delničarji Woodsidea lastniki 52 odstotkov razširjenega Woodsidea, preostali 48 odstotkov pa bodo šli v roke obstoječih delničarjev družbe BHP. Združeno podjetje bo kot izvršna direktorica vodila Meg O’Neill. Združitev naj bi bila zaključena v drugem četrtletju koledarskega leta 2022. Ta sprememba portfelja BHP bi lahko z vidika analitikov imela zelo pozitiven razvoj za družbo.

Analitiki pričakujejo, da se bo rudarsko podjetje BHP zdaj osredotočilo na združitve in prevzeme, katerih namen je povečati izpostavljenost baterijskim materialom, kot so nikelj in druge surovine, za katere se pričakuje, da se bo v prihodnjih letih povpraševanje samo še povečalo, tako kot se dogaja tudi za baker.

BHP prav tako načrtuje poenotenje svoje korporacijske strukture z dvojnim kotiranjem v okviru obstoječe avstralske matične družbe, da bi zmanjšala podvajanje in racionalizirala upravljanje ter notranje procese. S tem bo družba BHP tudi končala svoje dvojno uvrščanje delnic na borzah in bodo njihove delnice v prihodnje za trgovanje uvrščene le v Avstraliji, kjer se trguje z BHP LTD. in ne več na londonski borzi, kjer se trguje BHP PLC. Lastniki delnic PLC. bodo tako prejeli za vsako delnico PLC. eno delnico LTD. oziroma izvedena bo menjava 1:1. Do poenotenja naj bi prišlo v prvi polovici koledarskega leta 2022, nato pa sledi predlagani dogovor z Woodsidejem.

Družba BHP jeprav tako objavila, da je odobrila 5,7 milijarde USD ali 7,5 milijard USD kapitalskih izdatkov za projekt Jansen Stage 1 v provinci Saskatchewan v Kanadi. Predvideva se, da bo Jansen S1 letno proizvedel približno 4,35 milijona ton kalijevega kalija. Prva ruda je ciljno usmerjena v koledarsko leto 2027, gradnja naj bi trajala približno šest let, čemur sledi dveletno povečanje. Projekt kalijevega kalija bo ustvaril najmanj 3.500 delovnih mest med največjo gradnjo in 600 med delovanjem.

Po uspešnih fiskalnih rezultatih leta 2021 se je upravni odbor BHP odločil izplačati končno dividendo v višini 2,00 USD na delnico ali 10,1 milijarde USD, kar vključuje dodaten znesek 0,91 USD na delnico nad 50 odstotno politiko minimalnih izplačil. Skupno so bile za poslovno leto 2021 določene dividende v višini 15,2 milijarde USD ali 3,01 USD na delnico.

Za poslovno leto 2021 se je dobiček BHP pred obdavčitvijo povečal na 24,60 milijard dolarjev s 13,51 milijard dolarjev lani. Pripisani dobiček je bil 11,30 milijarde dolarjev, kar je 42 odstotkov več kot lani 7,96 milijarde dolarjev. Osnovni dobiček na delnico se je izboljšal na 223,5 centa s 157,3 centa pred letom dni.

Zadnji rezultati so v glavnem vključevali izjemno izgubo v višini 5,8 milijarde USD, ki je bila večinoma povezana z oslabitvami kalijevega in energetskega premoga ter vplivom propada jezu Samarco v tekočem letu.

Temeljni dobiček, ki ga je mogoče pripisati, je bil 17,08 milijarde dolarjev v primerjavi z 9,06 milijarde dolarjev lani, kar odraža višje cene surovin in močno operativno uspešnost. Osnovni čisti dobiček na delnico je znašal 337,7 centa v primerjavi s 179,2 centa lani. Za leto 2021 se je dobiček iz poslovanja povzpel za 80 odstotkov na 25,91 milijarde dolarjev, osnovni EBITDA pa za 64 odstotkov na 37,4 milijarde dolarjev. Prihodki iz neprekinjenega poslovanja v poslovnem letu so se povečali na 60,82 milijarde dolarjev s 42,93 milijarde dolarjev lani.

Pri Swiss Life največji švicarski življenjski zavarovalnici so polletne številke nekoliko boljše od pričakovanih. Pri 10,9 milijarde CHF je prihodek od premije nekoliko nad soglasno oceno 10,7 milijard CHF. Čisti dobiček je znašal 618 milijonov frankov. Potem ko so se delnice močno podražile, je dobičkonosnost delnic padla za 2 odstotka.

Zooplus nemški spletni prodajalec hrane in zalog za hišne živali je predstavil tudi zelo močne vrednosti poslovanja in prvič presegel mejo prodaje v višini 1 milijarde evrov. Ne glede na uspešne podatke trga očitno to ne zanima saj se vrednost delnic kaže nespremenjena.

Največja izmed nemških deželnih bank Landesbank Baden-Württemberg (LBBW) je imela koristi od močnega poslovanja s korporativnimi strankami in občutno sproščene korona situacije v prvi polovici leta. LBBW je do konca junija zaslužila 283 milijonov evrov, skoraj šestkrat več kot pred letom dni. Banka je to objavila v torek v Stuttgartu. Glavni razlog za povečanje dobička je bilo znatno okrevanje poslovanja zaradi korona šoka v preteklem letu in po mnenju banke bistveno manjše tveganje neplačil posojil.

Rezervacije za izgube posojil so se znižale z 281 milijonov evrov v istem četrtletju prejšnjega leta, ko sta zaradi spektakularne insolventnosti Wirecard in bližajočih se neplačil zaradi koronavirusa to številko povišala na 63 milijonov evrov. Od tega je 20 milijonov evrov posledica povečanja lanskoletnih rezervacij za pandemijo koronavirusa.

Torkov padec vrednosti evra

V popoldanskem času se je skupna valuta evro trgovala pri 1,1721 ameriških dolarjih. Zjutraj je bil evro še vreden za približno pol centa več. Evropska centralna banka (ECB) je referenčni tečaj določila na 1,1767 ameriških dolarjev, med tem ko je v ponedeljek tečaj bil še na 1,1772 ameriških dolarjev. Ameriški dolar je ostal na vrednosti 0,8498 evra (ponedeljek 0,8495).

Evro so popoldne obremenili zanesljivi podatki o industrijski proizvodnji v ZDA. Kljub stalnim mankom surovin se je industrijska proizvodnja julija povečala močneje, kot je bilo pričakovano. Analitiki  Commerzbank so mnenja, da industrijska panoga ni bila tako prizadeta z ukrepi uvedenimi zaradi Korona virusa kot druge panoge ter da ima industrija koristi od svetovnega okrevanja. Vendar so hkrati slabi podatki glede maloprodaje v ZDA vplivali, da se vrednost ameriškega dolarja vseeno ni dvignila.

Za finančne trge pa je še vedno značilna negotovost. Naraščajoče število okužb s korono v ZDA je okrepilo iskanje valut, ki veljajo za varne. Poleg ameriškega dolarja sta v primerjavi z drugimi valutami pridobila tudi švicarski frank in japonski jen.

Možnosti finančnih virov za gradnje

Težko obdobje za kreditojemalce je bilo nekoliko olajšano z ugodnimi hipotekarnimi krediti, zavarovanje kredita z nepremičninami predstavlja namreč trenutno za banke dovolj veliko zavarovanje kreditnega razmerja. Vseeno je jasno, da se bo v nekem trenutku faza izjemno nizkih hipotekarnih obrestnih mer končala. Vendar imajo potrošniki priložnosti, da si dolgoročno zagotovijo ugodne pogoje.

Posojila za gradnjo nepremičnin so še vedno poceni. Včasih so obresti za desetletna posojila nižje od enega odstotka. Strokovnjaki vidijo razloge za to na eni strani v negotovosti o tem, kako se bo svetovno gospodarstvo spopadlo s posledicami pandemije koronavirusa, na drugi strani pa v ekspanzivni denarni politiki Evropske centralne banke (ECB), kateremu se konec ne vidi. Oba zmanjšujeta zanimanje za gradnjo.

Po drugi strani pa strah pred inflacijo narašča. Posledično bi bilo možno zvišanje obrestnih mer. Postavlja se vprašanje, kako se potrošniki spopadajo s to negotovostjo.

Finančni svetovalci bodočim lastnikom nepremičnin svetujejo, naj izkoristijo nizke obrestne mere in pogodbe sklenejo z daljšo fiksno obrestno mero. Namesto običajnih deset let je smiselno kredite skleniti za obdobje 15 ali 20 let. To služi tako varnosti načrtovanja kot zaščiti pred naraščajočimi obrestnimi merami.

Kreditni vprašalnik


Podjetniški naložbeni center
nudi sekundarne podjetniške finančne vire, ki so namenjeni predvsem mikro in malim slovenskim podjetjem, ki imajo dobro poslovanje, redne mesečne prilive in ustrezno zavarovanje ter v nekem trenutku ne dobijo kredita na banki.

Preverite možnost pridobitve kredita oz. posojila z izpolnitvijo kreditnega vprašalnika.