Krediti in posojila za podjetja, ki ne dobijo kredita na banki
PON-PET: 9.00-17.00
070 304 304
Domov | Novice | Presoja kreditne ustreznosti podjetja kar iz vaše pisarne – krediti in posojila za mala podjetja

Presoja kreditne ustreznosti podjetja kar iz vaše pisarne – krediti in posojila za mala podjetja

03.10.2020

Pri standardnem postopku pridobivanja kredita oziroma posojila je tak, da morate najprej eno goro dokumentov izpolniti, iti sto in enkrat na banko do vašega referenta in pri tem še vsaj sto enkrat nekaj dopolniti. Ti postopki so dolgotrajni, lahko bi praktično rekli, da so še iz postsocialističnih časov, ker nekako banke ne grejo koraka s časom. Oglašujejo se res na mnogo načinov, vse možne opcije kreditov oglašujejo, od hitrih kreditov, do kratkoročnih kreditov, do hipotekarnih, do kreditov v enem dnevu, do celo kreditov v eni uri, nenazadnje do kreditov za obratna sredstva za podjetja, ampak od tega v praksi je bore malo res. Podjetja, ki so na “frontalni fronti” potrebujejo denar oz. finančne vire praktično takoj, tako da nimajo časa čakati po dva meseca, da banka premelje vso posredovano dokumentacijo in da na koncu izjavi po možnosti, da podjetje ni bančno kreditno sposobno. Kaj lahko v takem primeru nato podjetnik stori?

Večina podjetnikov skoraj obupa v taki situaciji, ali grejo do svojih znancev in prijateljev ter jih prosijo za posojilo, vendar je taka pot nemalokrat duševno mučna, ker nihče ni rad dolžan prijateljem, ali pa v največji meri skoraj opustijo misel na uspešno realizacijo pridobljenega posla, ker jim primanjkuje dovoljšna višina obratnega kapitala za nakup manjkajočega materiala. Večina podjetnikov, ki so ponosni na to, da jim je uspel nek samostojni posel, se zelo nerada zadolžuje pri svojih znancih in v primeru, da banka reče ne, so bili do sedaj praktično brez neke prave možnosti oz. alternative pri pridobivanju finančnih virov.

Nekateri podjetniki so tako šli na Google in preprosto iskali razna posojila denarja in pri tem nemalokrat našli ali naleteli na posameznike, ki posojajo denar. Ker pa to ni ravno taka oblika, da bi bil nek kontroliran in izoblikovan model zadaj, ki bi poleg finančnih virov, podjetjem dopuščal tudi strokovni prijem pri poslovanju, pri urejanju finančnih virov in pri nakazilih finančnih virov na njihov transakcijski račun, nadaljnjem uspešnem sodelovanju s podjetji, morebitnem pridobivanju dodatnih poslov itd.

Vse predhodno našteto nudijo t.i. Sekundarni podjetniški finančni viri, ki imajo ravno to specifiko, da jih lahko podjetje pridobijo praktično iz svoje pisarne, brez odvečne dokumentacije in brez odvečnega izgubljanja časa. Za pridobitev sekundarnih podjetniških finančnih virov, ki potekajo v treh korakih, se je za te namene najprej pripravil kratki spletni kreditni anketni vprašalnik, ki ga podjetje izpolni v manj kot dveh minutah, s tem pa se pridobijo že primarni podatki o podjetju, ki že v nekaj minutah odločijo, katero podjetje je ustrezno za nadaljnje kreditno presojanje in katero ne.

Spletni kreditni vprašalnik:

https://pnc.si/vprasalnik/

Z izpolnitvijo kreditnega vprašalnika se tako pridobijo primarni podatki o podjetju, od imena, do števila zaposlenih, do višine letnega prometa, do želene višine kratkoročnega kredita, do plačilne sposobnosti in do tipa zavarovanja, ki ga podjetje ponuja za pridobitev kratkoročnega kredita.

V bančni praksi se tako pojavljata najpogosteje dva termina glede ročnosti kreditov in sicer kratkoročni kredit in dolgoročni kredit. Dolgoročni krediti so načeloma za obdobje nad 3 oz. 5 let, vse kar pa je krajše od tega obdobja, pa lahko spada pod rubriko kratkoročni krediti. Iz tega razloga so tudi kratkoročni krediti bolj mišljeni v smislu obratnega kapitala, ker imajo ravno to krajše obdobje obrata in bi se naj hitreje odplačevali oziroma hitreje porabljali.

S tem je bil izpolnjen korak ena za pridobitev kratkoročnega kredita. Podjetje nato na tej poti predite do koraka dva, ki je posredovanje ustrezne dokumentacije. Ta dokumentacija se za delujoča in stanovitna podjetja lahko pripravi v manj kot petih minutah, ker imajo podjetje večino te dokumentacije že tako ali tako pri roki. Od bilance, do registra osnovnih sredstev, do izpisa prometa, ni niti minute dela. Malenkost več dela je s pripravo dokumentacije o ustreznem zavarovanju, ali je to nepremičnina (npr. ZK izpisek ali podatki o nepremičnini), ali pa so to premičnine (npr. prometna dovoljenja vozil, slike vozil, slike strojev, računi strojev itd.). Po posredovanju te dokumentacije nato strokovni sodelavec le-to pregleda in v zadnjem, tretjem koraku, se nato opravi razgovor ter uskladitev vse posredovane dokumentacije in ostalih podatkov, za dokončno odobritev kratkoročnega kredita.

Podjetja nato pridejo samo še na podpis in sredstva se v isti minuti odobrijo, tako da lahko rečemo, da se praktično odobri kredit podjetju iz njegove pisarno na njegov transakcijski račun. Tako podjetja lahko pridejo relativno hitro do želenih finančnih virov za tekoče poslovanje, brez odvečne dokumentacije in odvečnega zgubljanja časa. To je vsekakor velik plus za podjetja in za samo podjetništvo, ker le tako lahko ta gospodarski tok nepretrgoma deluje, tako med ponudbo in povpraševanjem oz. med končnim kupcem in med proizvodnim, nabavnim in prodajnim procesom.

Kreditni vprašalnik


Podjetniški naložbeni center
nudi sekundarne podjetniške finančne vire, ki so namenjeni predvsem mikro in malim slovenskim podjetjem, ki imajo dobro poslovanje, redne mesečne prilive in ustrezno zavarovanje ter v nekem trenutku ne dobijo kredita na banki.

Preverite možnost pridobitve kredita oz. posojila z izpolnitvijo kreditnega vprašalnika.