Krediti in posojila za podjetja, ki ne dobijo kredita na banki
PON-PET: 9.00-17.00
070 304 304
Domov | Novice | Razlika ali pomen med eno enoto “bančnega” denarja in eno enoto “investicijskega” denarja – v čem bi naj bila razlika med zasebno “investicijsko družbo (kot je npr. PNC Naložbe – sekundarni finančni viri oziroma krediti za mikro in mala podjetja) ter bankami na trgu

Razlika ali pomen med eno enoto “bančnega” denarja in eno enoto “investicijskega” denarja – v čem bi naj bila razlika med zasebno “investicijsko družbo (kot je npr. PNC Naložbe – sekundarni finančni viri oziroma krediti za mikro in mala podjetja) ter bankami na trgu

24.09.2015

V čem je dejanska razlika med bančnimi viri in “zasebnimi” viri na trgu ponudnikov finančnih virov?

Nesporno dejstvo je, da so banke na trgu predvsem z namenom vzpodbujanja rasti gospodarstva. Poenostavljeno povedano, je pa tudi banka podjetja, ki na svoji “aktivi in pasivi” dela posel. Popolnoma splošno pogledano, na eni strani banka ponudi sredstva na trgu podjetjem in fizičnim osebam po nekih ustaljenih bančnih normativih v skladu z BS, v kolikor je govora o slovenskem trgu. Na drugi strani pa, vse depozite itd. ne “posodijo” zgolj pravnim osebam in podjetjem, temveč jih tudi kot pravna oseba plasirajo na trgu v donosnejše posle – npr. denar preko skladov investirajo v X donosnejših poslov, ki jim ne doprinašajo na letni ravni od 3 do 7 % obresti, kot je to pri kreditih za pravne ali fizične osebe, ampak so donosnosti krepko večje, od 50 do 100 % in še več. Večina svetovnih skladov ima v svojo posredni ali neposredni lasti večino velikih bank, zavarovalnic, podjetij, vrednostnih papirjev itd. In za vse, ki še niste pomislili na to, je tudi banka samo podjetje, ki na eni strani res mora funkcionirati v skladu z regulativami BS, na drugi strani pa delajo tudi pravi in donosni posel, kateri je seveda večini nepoznan oz. “očem skrit”, ampak dejansko zelo posplošeno pogledano, banke živijo bolj od te strani kot pa tiste, za katero vsak misli, da dejansko je to njihov primarni posel.

Trg prav tako dopušča tudi mnogo prostora za takšne in drugačne ponudnike finančnih produktov, ki so namenjeni pravnim osebam. Podjetje PNC Naložbe – sekundarni finančni viri oziroma krediti za mikro in mala podjetja, posoja denarja podjetjem in samostojnim podjetnikom, je eno izmed takih podjetij, ki je zelo nišno usmerjeno. V enem izmed prejšnjih člankov je bilo govora, kako se vrednosti ena enota denarja zasebnega ponudnika kot je PNC Naložbe – sekundarni finančni viri oziroma krediti za mikro in mala podjetja, posoja denarja podjetjem in samostojnim podjetnikom, in pa recimo podjetja, ki peče kruh ali proizvaja mize. Nenazadnje je eno in drugo podjetje usmerjeno v to, da bi na trgu zaslužilo, pri čemer ni nobenih pravnim ali drugih zakonskih omejitev, omejitve so zgolj v glavah ljudi, ki so pač “navajeni”, da bi naj bila eno enota denarja prodana po obrestih oziroma ceni, ki jo ponuja banka. Kar pa je ena velika neumnost in nikakor ni v skladu ne z zakonodajo, ne z zdravim kapitalističnim umom. Vsakdo lahko na trgu za svojo storitev, ki mora biti vsekakor v skladu z zakonom, svojo ceno, trg oziroma posameznik pa je tisti, ki se odloči, ali jo bo sprejel in plačal ali pa ne. V nobenem primeru pa niso zasebni ponudniki finančnih storitev oziroma podjetja, ki nudijo posojila za pravne osebe in samostojne podjetnike kot je PNC Naložbe – sekundarni finančni viri oziroma krediti za mikro in mala podjetja, posoja denarja podjetjem in samostojnim podjetnikom, podvržene nekim tržnim miselnim regulativam kot je ta, da bi naj bil denar “poceni” produkt, ki se prodaja na trgu. Podjetnik ali podjetje, ki z eno prodano enoto svojega produkta ali storitve nima med 30 do 70 % ali več marže, potem bolje, da se ne ukvarja s podjetništvom. Denar, ki pa je dejansko najbolj potrebna vrlina pri gradnji posla, pa mora imeti na zasebnem trgu tudi svojo primerno ceno.

Kreditni vprašalnik


Podjetniški naložbeni center
nudi sekundarne podjetniške finančne vire, ki so namenjeni predvsem mikro in malim slovenskim podjetjem, ki imajo dobro poslovanje, redne mesečne prilive in ustrezno zavarovanje ter v nekem trenutku ne dobijo kredita na banki.

Preverite možnost pridobitve kredita oz. posojila z izpolnitvijo kreditnega vprašalnika.