Krediti in posojila za podjetja, ki ne dobijo kredita na banki
PON-PET: 9.00-17.00
070 304 304
Domov | Novice | Reprogramiranje in optimizacija kreditov

Reprogramiranje in optimizacija kreditov

19.04.2020

V naši državi imamo precej slabe navade, kar se tiče zadolževanja. Zadeva se počasi spreminjajo, predvsem zaradi  strogih ukrepov Banke Slovenije v lanskem letu in zato banke redkeje odobrijo posojila gospodinjstvom.

Če je naše trenutno finančno stanje slabo in zraven odplačujemo še posojilo, je čas, da ukrepamo. Prvi korak je, da pregledamo, koliko  imamo prihodkov in koliko izdatkov; temeljito je torej treba analizirati denarni tok. Zraven očitnih rešitev (kot so zmanjševanje nenujnih stroškov, menjava avta za cenejšega, itd) je zelo učinkovito reagiranje na tako situacijo refinanciranje kredita. Tako lahko zmanjšamo mesečno obveznost na račun daljše dobe odplačevanja. Če vzamemo nov kredit, lahko z enim tudi poplačamo več obstoječih kreditov in namesto treh obveznosti odplačujemo eno (seveda lahko  s stanovanjskim kreditom poplačujemo le stanovanjske, z gotovinskimi pa vse kredite). Tako se optimizirajo tudi krediti, ki ste jih najeli pri drugih bankah. Seveda o reprogramiranju razmislimo  tudi takrat,  ko imamo dodatne prihodke in lahko prej  odplačamo kredit.

Včasih pozabimo, da odplačujemo dolgoročni kredit, ker odtegljaj postane samoumeven in spregledamo trenutno situacijo na trgu, ko so obrestne mere rekordno  nizke. Morda v takšnih zamenjate kredit z variabilno obrestno mero za tistega z nespremenljivo in tako zmanjšate tveganje. Razmere na finančnih trgih se vedno spreminjajo in danes zagotovo niso takšne, kot so bile v času, ko ste najemali kredit. Treba je preveriti nove in alternativne možnosti. Kadar pa naši trenutni prilivi ne zadoščajo niti za odplačevanje zmanjšanih mesečnih obveznosti, je morda pametno razmisliti o moratoriju. To je skrajno ukrep, za katerega zaprosimo banko, ko ne zmoremo več odplačevati mesečnih obveznosti reprogramiranega kredita.

Kreditni vprašalnik


Podjetniški naložbeni center
nudi sekundarne podjetniške finančne vire, ki so namenjeni predvsem mikro in malim slovenskim podjetjem, ki imajo dobro poslovanje, redne mesečne prilive in ustrezno zavarovanje ter v nekem trenutku ne dobijo kredita na banki.

Preverite možnost pridobitve kredita oz. posojila z izpolnitvijo kreditnega vprašalnika.