Krediti in posojila za podjetja, ki ne dobijo kredita na banki
PON-PET: 9.00-17.00
070 304 304
Domov | Novice | ZAKAJ IN KAKO UPORABITI POSLOVNA POSOJILA ZA UČINKOVITO RAST VAŠEGA PODJETJA

ZAKAJ IN KAKO UPORABITI POSLOVNA POSOJILA ZA UČINKOVITO RAST VAŠEGA PODJETJA

17.11.2023

V članku se razpravlja o ključni vlogi poslovnih posojil pri spodbujanju rasti in stabilnosti podjetij. S poudarkom na sedmih najpogostejših uporabah poslovnih posojil avtorji bralcem predstavljajo konkretno sliko, kako ta sredstva lahko podprejo različne faze podjetniškega razvoja. Na primer, nakup opreme je obravnavan kot ključen razlog za pridobitev poslovnega posojila, pri čemer je sama oprema uporabljena kot zavarovanje, kar omogoča konkurenčne obrestne mere. Podobno se raziskuje potreba po poslovnem posojilu za povečanje zalog, še posebej v primeru sezonskih nihanj v povpraševanju. Za nakup nepremičnin pa avtorji predstavljajo poslovna posojila z nižjimi obrestnimi merami in daljšimi odplačilnimi roki kot optimalno rešitev. Poseben poudarek je na strategijah refinanciranja obstoječih posojil, zlasti v obdobjih nižjih obrestnih mer. Članek razkriva, kako podjetja lahko izboljšajo svojo kreditno zgodovino in pridobijo bolj ugodne pogoje posojil skozi čas. Vendar pa avtorji opozarjajo, da obstajajo omejitve, kot so osebni stroški, ki jih poslovna posojila ne pokrivajo, in specifične panoge, ki se lahko soočajo z omejitvami pri pridobivanju teh sredstev. S skupnim ciljem spodbujanja dostopa podjetij do kapitala za uspešno poslovanje članek končuje s poudarkom na nujnosti raziskovanja in izbire najprimernejšega poslovnega posojila glede na individualne potrebe vsakega podjetja.

ZAKAJ IN KAKO UPORABITI POSLOVNA POSOJILA ZA UČINKOVITO RAST VAŠEGA PODJETJA

Če ima vaše podjetje težave z denarnim tokom, je lahko vzdrževanje vsakodnevnega poslovanja in povečevanje obsega težavno. Poslovno posojilo lahko zagotovi priliv potrebnih sredstev. Poslovna posojila lahko uporabite za vse, od nakupa opreme do širitve nepremičnin ali nakupa zalog.

Eden najboljših načinov za zagotovitev sredstev je poslovno posojilo. Za kaj se lahko uporabljajo poslovna posojila? Preden zaprosite za poslovno posojilo, razmislite, kako ga boste uporabili. Določitev namena posojila vam pomaga določiti, katera vrsta posojila je najprimernejša za vaše potrebe, načrt posojila pa lahko tudi okrepi vašo vlogo za posojilo. Da si boste lažje predstavljali, kaj si lahko s poslovnimi posojili kupite, smo za vas pripravili seznam 7 najbolj pogostih in splošnih stvari, za katere ljudje porabijo poslovno posojilo:

Ne glede na potrebe vašega podjetja verjetno obstaja poslovno posojilo, ki mu bo ustrezalo. Nekatera posojila, kot so terminska posojila in kreditne linije, lahko uporabite za skoraj vse poslovne namene. Druge, kot so posojila za opremo in komercialne hipoteke, pa so namenjene za posebne namene. Pred prijavo opravite raziskavo.

Nakup opreme- Glede na dejavnost boste morda potrebovali specializirano ali drago opremo. Pomembno je tudi, da pravočasno zamenjate zastarelo opremo. Z opremo, ki služi kot zavarovanje, lahko dobite poslovno posojilo s konkurenčno obrestno mero in financirate celoten strošek opreme. Številni posojilodajalci ponujajo financiranje opreme kot posebno vrsto poslovnega posojila s posebnimi obrestnimi merami.

Nakup zalog- Če prodajate izdelke, pomanjkanje zalog pomeni prekinitev prihodkov. Zanimanje potrošnikov za vaš izdelek se lahko razlikuje glede na letni čas. Večina podjetij na primer poveča zaloge v pripravah na praznično sezono. Če vam primanjkuje denarja in zalog, boste morda želeli najeti poslovno posojilo. Kadar je namen poslovnega posojila za zaloge, posojilodajalci pogosto ponudijo krajši rok, na primer eno leto ali manj.

Nakup nepremičnin- Ne glede na to, ali povečujete obstoječo površino ali dodajate novo lokacijo, boste morda morali za nakup poslovne nepremičnine zagotoviti poslovno posojilo. Tako kot pri običajnih hipotekah se tudi pri tem poslovnem posojilu kot zavarovanje uporablja kupljena nepremičnina. Posojilo za poslovne nepremičnine ima običajno nižje obrestne mere in daljše odplačilne roke kot na primer terminsko posojilo za splošne poslovne namene.

Nakup obstoječega podjetja- Eden od načinov za odpravo konkurence je, da kupite njeno podjetje. To je tudi dobra možnost za podjetnike, ki želijo preskočiti začetno fazo. Za financiranje tega nakupa lahko vzamete posojilo za nakup podjetja.

Refinanciranje obstoječega posojila- Če ste poslovno posojilo najeli v obdobju visokih obrestnih mer, razmislite o refinanciranju, če so trenutne obrestne mere nižje. Z refinanciranjem novega posojila odplačate obstoječe posojilo; pogoji in obrestna mera novega posojila nadomestijo starega.

Pred refinanciranjem obstoječega posojila pa morate upoštevati vse stroške, vključno s stroški odobritve novega posojila. Izračunajte prihranke, ki jih lahko prinesejo nižje obresti, in ugotovite, ali odtehtajo stroške pridobitve novega posojila.

Ustvarite poslovni kredit– Za vzpostavitev kreditne zgodovine podjetja je potreben čas. To lahko otežuje najem velikega poslovnega posojila.

Začnete lahko z manjšim poslovnim posojilom, vendar je obrestna mera brez dobre kreditne sposobnosti podjetja verjetno višja, posojila pa so pogosto povezana z dodatnimi pristojbinami.

Druga možnost za pridobitev kredita so poslovne kreditne kartice in kreditne linije. Če poslovno kreditno kartico odplačujete mesečno, boste pridobili kredit, ne da bi plačevali obresti ali dodatne provizije.

Ko boste ustvarili pozitivno plačilno bilanco in izboljšali svojo kreditno oceno, boste bolj verjetno dobili odobritev za večje posojilo z boljšimi pogoji, kar bo še naprej izboljševalo vašo kreditno oceno.

Zagotavljanje obratnega kapitala

Nekatera podjetja uporabljajo poslovna posojila za financiranje vsakodnevnega poslovanja. Z obratnim kapitalom lahko financirate plače, najemnine, komunalne storitve, zaloge, plačila prodajalcem in druge stroške.

S posojilom za obratna sredstva lahko zagotovite, da boste vedno imeli sredstva za tekoče stroške – če boste posojilo lahko odplačali ob zapadlosti. Upoštevajte, da so številna posojila, namenjena zagotavljanju obratnega kapitala, kratkoročna in imajo lahko višje obrestne mere.

Poslovna posojila so odlično orodje za rast podjetja, vendar nekaterih stvari s poslovnim posojilom ne morete storiti.

Osebni stroški: Poslovnega posojila ne morete uporabiti za financiranje osebnih stroškov. To vključuje osebno lastnino, domove, avtomobile ali potovanja. Poslovnega posojila ne smete uporabiti tudi za poplačilo osebnih dolgov, med katere spadajo tudi neplačani osebni davki.
Omejene panoge: Nekateri posojilodajalci omejujejo vrste podjetij, ki lahko uporabljajo njihova sredstva. Če je vaše podjetje v eni od naslednjih panog, boste morda imeli manj možnosti za posojilo: igre na srečo, trženje na več ravneh, konoplja, konoplja, zabava za odrasle in finančne storitve.

Vsa posojila niso primerna za vse vrste podjetij. Podjetje, ki ima stalne potrebe po denarnem toku, bo na primer morda potrebovalo drugačno vrsto posojila kot podjetje, ki potrebuje denar za enkratni projekt. Načrtovani izdatki lahko upravičujejo drugačno posojilo kot nujne potrebe.

  • Posojila za mala podjetja: Ta posojila, imenovana tudi terminska posojila, denar razdelijo v enkratnem znesku. Obdobje odplačevanja terminskega posojila je lahko od 2 do 10 let.
  • Poslovna kreditna linija: Kreditne linije so obnavljajoče, podobno kot kreditne kartice. Morda so primerni za podjetja, ki iščejo prilagodljivost sredstev.
  • Poslovne kreditne kartice: Poslovna kreditna kartica ima morda nižji limit kot drugi finančni produkti, vendar se lahko izognete obrestim, če jo plačujete mesečno. Pogosto lahko zaslužite tudi potovalne točke ali druge ugodnosti.
  • Posojila SBA: Ta posojila za mala podjetja podpira ameriška uprava za mala podjetja. Primerni so za podjetja, ki so izčrpala druge možnosti posojil.
  • Denarno predplačilo trgovca: zagotavlja vnaprejšnjo gotovino

Vsak posojilodajalec ima svoje pogoje za odobritev. Običajno bo vaše podjetje moralo izpolnjevati določene zahteve glede kreditne sposobnosti, minimalnih prihodkov in časa poslovanja. Vrsta posojila, ki ga potrebujete, bo vplivala tudi na vrsto zahtev; na primer, posojila za obratni kapital imajo pogosto krajša obdobja odplačevanja kot terminska posojila SBA.

Skupnostni, spletni in alternativni posojilodajalci imajo lahko ugodnejše smernice za odobritev kot tradicionalne banke. Spletni posojilodajalci imajo tudi veliko hitrejši časovni okvir za odobritev in financiranje.

Dostop do kapitala je eden od ključnih dejavnikov za uspešno poslovanje. Ne glede na to, ali morate kupiti opremo ali dopolniti zaloge, je ključnega pomena, da imate na voljo sredstva za dokončanje projektov – in eden od načinov za dostop do kapitala so poslovna posojila.

Na voljo je več vrst posojil, zato lahko najdete posojilo, ki ustreza vašim potrebam. Preden se odločite za poslovno posojilo, preverite vse možnosti in ugotovite, katero posojilo za mala podjetja je najboljše in bo zagotovilo vaš uspeh.


Kreditni vprašalnik


Podjetniški naložbeni center
nudi sekundarne podjetniške finančne vire, ki so namenjeni predvsem mikro in malim slovenskim podjetjem, ki imajo dobro poslovanje, redne mesečne prilive in ustrezno zavarovanje ter v nekem trenutku ne dobijo kredita na banki.

Preverite možnost pridobitve kredita oz. posojila z izpolnitvijo kreditnega vprašalnika.